Analyytikko: ”Tärkeä kysymys on, löytyykö Tjäreborgin toiminnalle jatkaja” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko: ”Tärkeä kysymys on, löytyykö Tjäreborgin toiminnalle jatkaja”

Julkaistu: 23.9.2019 11:25

Thomas Cookin konkurssi muuttaa Suomen matkanjärjestäjäkenttää, jos Tjäreborgin toiminta ei jatku. Analyytikoiden mukaan vielä on mahdotonta sanoa, miten Tjäreborgin lopulta käy.

Brittiläisen Thomas Cookin konkurssi voi tuoda mullistuksia Suomen matkanjärjestäjäkenttään, kun konserniin kuuluvan Tjäreborgin kohtalo on vielä avoin. Kyseessä on Suomen merkittävimpiin kuuluva matkatoimisto, jolla on kohteita lähes 60 maassa.

Tjäreborgin tärkeimpiä kilpailijoita ovat ennen Finnmatkojen nimellä toiminut saksalaislähtöinen TUI ja Finnairin omistama Aurinkomatkat.

Alunperin tanskalainen Tjäreborg on toiminut Suomessa jo 1960-luvun puolivälistä lähtien. Aurinkomatkat aloitti jo hieman aikaisemmin.

OP:n Finnair-analyytikko Joonas Häyhä uskoo, että Tjäreborgin mahdollinen poistuminen markkinoilta näkyisi alalla.

– Kyseessä on ollut suuri kilpailija Finnairin Aurinkomatkoille. Jos markkinoilta poistuu kapasiteettia, se olisi Aurinkomatkojen kannalta positiivista. Tärkeä kysymys on se, jääkö kapasiteetti pysyvästi pois vai löytyykö Tjäreborgin toiminnalle jatkaja. Tästä ei ole toistaiseksi mitään tietoa, Häyhä sanoo.

Häyhä muistuttaa, että Aurinkomatkat on Finnairin toiminnasta vain suhteellisen pieni osa, sillä sen osuus konsernitason liikevaihdosta on alle kymmenes.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi Tjäreborgin markkinaosuuden liikkuvan noin viidenneksessä Suomen markkinasta.

– Toimialalle merkittävä uutinen, mutta en odota suuria muutoksia kilpailutilanteeseen. Matkatoimistoala on kireästi kilpailtua, ja mahdolliset aukot täytetään nopeasti. Tässä vaiheessa on kuitenkin mahdotonta sanoa, miten Tjäreborgin liiketoiminnalle käy.

Matkatoimistoalan kilpailu on viime vuosina tiukentunut ja katteet ohentuneet, samaan aikaan kun pakettimatkojen suosio on kääntynyt uudelleen nousuun. Suomalaisten suosituimpia kohdemaita ovat edelleen Espanja ja Kreikka.

Suomessa on nähty matkatoimistojen konkursseja ennenkin. Suurehko Lomamatkat meni 1990-luvun alussa konkurssiin, mutta tämä ei juuri alan kilpailutilannetta helpottanut.

Tjäreborgin asemaa heikentää se, että sen lomalentoja on operoinut muiden lentoyhtiöiden ohella Thomas Cook Airlines Scandinavia, joka on nyt peruuttanut lentonsa. Myös peruutettujen matkojen korvaukset vaikeuttavat sen asemaa.

Thomas Cook -konserniin Tjäreborgin tavoin kuuluva saksalainen lomalentoyhtiö Condor on kertonut jatkavansa toimintaansa, jolle etsitään nyt ulkopuolista rahoittajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?