Sammon konsernijohtaja väläyttää: Asiakkaat voisivat maksaa talletuksistaan pankeille

Pankit ovat toistaiseksi karsastaneet miinuskorkojen maksattamista talletusasiakkailla. Sammon toimitusjohtajan Kari Stadighin mukaan se ei tuhoaisi pankkeja, vaan voisi tuoda vakautta alalle.

–En usko, että EKP saavuttaa tavoitteensa rahapolitiikassa nykyisellä ajattelutavallaan, ellei se onnistu luomaan sellaista kehikkoa, jossa kaikilla pankeilla olisi negatiiviset talletuskorot, Kari Stadigh sanoo.

12.8.2019 17:07

Negatiivisen korkotason syntymisestä asti pankit ovat välttäneet niiden maksattamista talletusasiakkailla.

Pohjoismaissa finanssiala onkin tehnyt lukuisia toimintamuutoksia selvitäkseen ilmiöstä. Pankit ovat esimerkiksi keskittäneet toimintaansa varainhoitoon ja muihin maksuja tuottaviin palveluihin perinteisten talletusten ja lainanannon sijaan.

Tämä saattaa tulevaisuudessa kuitenkin muuttua.

Tanskan finanssivalvonnan pääjohtajan Jesper Bergin mukaan pankit eivät ole siirtäneet negatiivisia korkoja talletusasiakkaidensa maksettaviksi ”poliittisista syistä”. Kun tai jos pankit taipuvat, asiakkaat joko hyväksyvät muutoksen tai ”äänestävät jaloillaan” ja siirtävät talletuksensa muualle, Berg arvioi.

Lukuisat pankit ovat vastustaneet ajatusta, koska ensimmäinen muutoksen toteuttava pankki voi menettää asiakkaita ja mikä tahansa koordinoitu muutos voisi altistaa pankit kartellisyytöksille.

Kaikki eivät kuitenkaan muutosta vastusta. Muun muassa Nordean suuromistajan Sammon mukaan asenteiden olisi nyt syytä muuttua. Sammon konsernijohtaja Kari Stadighin mukaan Euroopan keskuspankin (EKP) ei pitäisi jättää ongelmaa hoitamatta.

– Mielestäni muutos ei suinkaan tuhoaisi vähittäispankkitoimintaa. Ihmiset joutuisivat silloin maksamaan talletuksistaan, joka voisi itseasiassa tuoda vakautta pankkialalle, Stadigh sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Stadighin mukaan vasta silloin, kun finanssisektori tajuaa tämän, EKP:n taloudelliset elvytystoimet alkavat toimia.

– En usko, että EKP saavuttaa tavoitteensa rahapolitiikassa nykyisellä ajattelutavallaan, ellei se onnistu luomaan sellaista kehikkoa, jossa kaikilla pankeilla olisi negatiiviset talletuskorot.

– Teoria toimii vain, kun se otetaan kokonaan käyttöön. Määrällisen elvytyksen kokonaisvaltainen täyteenpano vaatii negatiivisia talletuskorkoja, jotta ihmiset alkavat kuluttaa ja investoida myös yksityisellä sektorilla, Stadigh sanoo.

Stadighin mukaan ”puuttuva asia” on se, että EKP ei pakota pankkeja siirtämään negatiivisia korkoja ”kokonaan yhteiskunnalle”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?