Finnairin matkustajamäärä ennätystasolla – voitto heikkeni yllättäen - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Finnairin matkustajamäärä ennätystasolla – voitto heikkeni yllättäen

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.7.2019 9:42

Lentoyhtiö Finnairin liikevoitto laski vastoin ennusteita ja liikevaihto kasvoi odotuksia hitaammin. Tulos ennen veroja kuitenkin ylitti analyytikkojen arviot.

– Epävakaasta toimintaympäristöstä huolimatta matkustajamäärämme kohosi vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä kauden ennätystasolle 3,9 miljoonaan matkustajaan, ja markkinaosuutemme vahvistui sekä Aasian- että Euroopan-liikenteessä, toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tulostiedotteessa.

– Toisen vuosineljänneksemme tulokseen heijastuivat niin globaalit epävarmuustekijät, kuten brexit ja USA:n ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut, kuin talouskehityksen vähittäinen hidastuminen Finnairin päämarkkinoilla.

Samanaikaisesti kapasiteetin vähennyksillä Euroopan-liikenteessä, erityisesti joillain Pohjoismaisilla reiteillä, on ollut kilpailutilannetta jossain määrin tervehdyttävä vaikutus, Manner lisää.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 10,4 prosenttia 793,0 miljoonaan euroon viime vuoden 718,2 miljoonasta eurosta. Myynti jäi kuitenkin alle Infront Datan keräämän analyytikkoennusteen 806 miljoonan euron mediaaniodotuksen.

Vertailukelpoinen liikevoitto oli 47,2 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna voittoa tehtiin 59,1 miljoonaa euroa. Analyytikot olivat ennustaneet 64,0 miljoonan tulosta.

– Tuloskehitys oli maltillisempi, mihin vaikuttivat etenkin polttoaineen hinnan 13 miljoonan euron nousu sekä poikkeuksellinen huoltokustannusten kasvu, Manner sanoo.

Tulos ennen veroja nousi 39,0 miljoonaan euroon viime vuoden 19,4 miljoonan tappiosta. Odotus oli 37,0 miljoonaa euroa.

Osakekohtaista tulosta jäi 0,22 euroa ennustetun 0,20 euron sijaan.

Finnair nostaa vuoden 2019 kapasiteettiennustettaan pääasiassa uuden Pekingin Daxingin lentokentän reittiavauksen vuoksi, yhtiö kertoo.

Yksikkötuotto laski 3,8 prosenttia, mutta samalla myös yksikkökustannus laski 1,4 prosenttia.

Tarjotut henkilökilometrit kasvoivat 14,8 prosenttia, ja matkustajakäyttöaste laski prosenttiyksikön 82,5 prosenttiin.

Näkymät ajan tasalle

Finnair arvioi nyt vuoden 2019 kapasiteettikasvun olevan 11-12 prosenttia aiemmin arvioimansa noin 10 prosentin sijaan. Liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin vuonna 2019.

Finnairin kausiluonteisesti vahvimman kolmannen vuosineljänneksen näkymät ovat edelleen vahvat, mutta erityisesti rahtikysynnän osalta epävarmuus on lisääntynyt, lentoyhtiö kirjoittaa. Vertailukelpoisen liiketuloksen odotetaan olevan 4,5–6,0 prosenttia liikevaihdosta vuonna 2019, olettaen että polttoaineen hinta ja valuuttakurssit eivät muutu merkittävästi.

Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan jatkavan kasvuaan vuoden 2019 toisella puoliskolla. Toimintaympäristön odotetaan kuitenkin säilyvän epävakaana myös toisella vuosipuoliskolla.

– Nähtävissä olevassa aiempaa haastavammassa toimintaympäristössä kiinnitämme kasvavaa huomiota operatiiviseen tehokkuuteen, muun muassa yksiköiden välisiin prosesseihin ja resurssien optimointiin liikennesuunnittelun ja lentotoiminnan välillä, sekä panostamme entistä enemmän lentotoiminnan luotettavuuteen, Manner kertoo.

– Lisäksi lisäämme tuottavuutta yksinkertaistamalla ja automatisoimalla prosesseja, kuten matkustajakorvausten käsittelyä, ja hyödyntämällä digitalisaatiota jakelussa ja asiakaspalvelussa.

Taloudellisen kasvun hidastuminen Finnairin päämarkkinoilla ja maailmankauppaan liittyvän, USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluista ja brexitistä aiheutuvan, epävarmuuden jatkuminen saattavat vaikuttaa lentomatkustuksen ja -rahdin kysyntään, yhtiö arvioi.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta