Kroatialainen liikemies ei tehnyt tarjousta suomalaisesta kaivosyhtiöstä – sai Fivalta jättisakot

Finanssivalvonta on tuominnut kroatialaisen liikemiehen Danko Koncarin maksamaan 110 miljoonan euron maksun.

17.6.2019 10:00

Kyse on aiemmin määrätyn uhkasakon kertyneistä lisäeristä, koska Danko Koncar ei ole noudattanut määräystä tehdä julkinen ostotarjous Afarak Groupista. Uhkasakon 40 miljoonan peruserä oli tuomittu maksettavaksi viime heinäkuussa.

Kroatialainen Koncar on mineraaleja jalostavan erikoismetalliyhtiö Afarak Groupin eli entisen Ruukki Groupin ex-toimitusjohtaja. Helsingin hallinto-oikeus katsoi maaliskuussa Finanssivalvonnan tavoin, että Koncarilla on Afarak-yhtiössä sellainen määräysvalta, joka velvoittaa tekemään ostotarjouksen muista osakkeista. Koncar on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Finanssivalvonta velvoitti 21. helmikuuta Koncarin tekemään julkisen ostotarjouksen Afarakin osakkeista ja asetti päätöksessä mainittujen velvoitteiden tehosteeksi juoksevan uhkasakon.

Koncarille asetettu määräaika ostotarjouksen julkistamiselle päättyi kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksisaannista, eli 16. kesäkuuta viime vuonna. Ensimmäinen lisäerä kertyi 16.7.2018, joten uhkasakon lisäerien tuomitsemishetkeen 14.6.2019 mennessä kertyneitä lisäeriä on 11 kappaletta.

Koncarille asetetut velvoitteet ja juoksevat uhkasakot pysyvät voimassa myös uhkasakon lisäerien tuomitsemisen jälkeen.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi maaliskuussa Koncarin valitukset, jotka koskivat Fivan viime vuonna tekemiä uhkasakon asettamis- ja tuomitsemispäätöksiä. Hallinto-oikeuden päätökset eivät ole lainvoimaisia, koska Koncar on hakenut valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Fiva kertoo, että yleisen edun tärkeys, päävelvoitteen täyttämisen kiireellisyys ja Koncarin laiminlyönnin vakavuus vaikuttivat Finanssivalvonnan päätökseen tuomita uhkasakon lisäeriä maksettavaksi ennen kuin uhkasakon asettamispäätös on lainvoimainen.

Koncarin laiminlyönti tarjousvelvollisuutta koskevien säännösten noudattamisessa on ollut omiaan heikentämään arvopaperimarkkinoita kohtaan tunnettua luottamusta, Fiva kertoo.

Nyt tehty uhkasakon lisäerien tuomitsemispäätös ei ole lainvoimainen. Koncarilla on oikeus valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän aikana päätöksen tiedoksisaannista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?