Nyt puhuu miljoonatappiot tehneen Lehto Groupin perustaja: ”Pari mätää omenaa pilasi alkuvuoden” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu miljoonatappiot tehneen Lehto Groupin perustaja: ”Pari mätää omenaa pilasi alkuvuoden”

Lehto Groupin perustaja Hannu Lehto.

Julkaistu: 15.5.2019 14:10

Lehto Group kertoi viime viikolla 9,3 miljoonan euron tappioista.

Rakennusalalla on jo pidemmän aikaa ollut oireita pitkään jatkuneen myötätuulen kääntymisestä vastaiseksi. Uusia viitteitä tästä saatiin tällä viikolla, kun rakennusliike SRV erotti toimitusjohtajansa heikon kannattavuuden takia.

Viime viikolla heikentyneistä tulosluvuista kertoi rakennusliike Lehto Group, jonka osakekurssi on tämän jälkeen notkahtanut selvästi. Jo tulosjulkistuspäivänä torstaina kempeleläisyhtiön arvosta katosi neljännes ja kurssilasku jatkui perjantaina.

Lehto Groupin perustajan ja toimitusjohtajan Hannu Lehdon omistuksen arvosta on kadonnut samalla kymmeniä miljoonia euroa. Hänen määräysvaltayhtiöllään Lehto Investillä on yhtiöstä 37,19 prosentin osuus eli noin 21,7 miljoonaa osaketta.

Osakekurssi on liikkunut tänä vuonna ylimmillään 5,33 eurossa. Eilen osake sulkeutui hieman nousuun 2,62 euroon, eli yhtiön markkina-arvosta on kadonnut lyhyessä ajassa karkeasti ottaen puolet.

Pääomistaja Hannu Lehto ei kurssilaskusta hätkähdä, vaan toteaa osakekurssin liikkeiden olevan sijoittajien käsissä.

– Yhtiön tulos on heikentynyt alkuvuonna selvästi vähemmän kuin mitä osakekurssin dramaattinen lasku antaisi olettaa. Itse olen pitkällä sihdillä mukana. Uskon tähän toimintamalliin pienistä hikoista huolimatta. Kassassakin on rahaa riittävästi, Lehto toteaa uutistoimisto Startelille.

Lehdon ennustehaarukka pitää sisällään oletuksen, että tuloskunto paranee loppuvuonna selvästi.

– Rakentamisessa kolme kuukautta on lyhyt aika ja asuntokohteiden valmistuminen vaikuttaa tulouttamiseen, joka painottuu muutenkin loppuvuoteen. Rakentamisessa viimeinen neljännes on yleensä paras.

Epäonnisia projekteja

Lehto Group kertoi alkuvuodesta lakkauttavansa heikosti kannattaneen Korjausrakentaminen-yksikkönsä. Peruskorjauksista tulevat tappiot näkyvät kannattavuudessa vielä vuoden alkupuoliskolla.

– Korjausrakentaminen istuu huonosti uuteen strategiaan. Aikoinaan siihen alettiin, koska ajattelimme, että korjausrakentaminen on tasaista liiketoimintaa ja edustaa puolta rakentamisen volyymista. Näin se olisi tukijalka, mutta sitä ei ole saatu kannattavaksi. Työvaltaisena se on jopa vaikeampi laji kuin muu rakentaminen.

Lehto perustelee kannattavuuden heikentymistä myös muutamilla toimitilarakentamisen ”mädillä omenilla”. Näitä edustavat muun muassa pari liiketilarakentamiseen liittyvää projektia.

– Kun hanke sukeltaa, se on useimmiten monen tekijän summa. Näissä hankekehitysprojekteissa ensimmäinen virhe tehtiin jo kaupantekohetkellä. Kannattavuuslaskelma on ollut liian optimistinen, Lehto toteaa.

– Rakentaminen on matalakatteista toimintaa eikä tappioita kestäisi ottaa.

Lisäksi alkuvuoden tulosta painoi epäonninen Botkyrkanin kunnan päiväkotiprojekti Ruotsissa. Yhtiö perusti vuonna 2017 Ruotsiin tytäryhtiön, joka sai uuden toimitusjohtajan maaliskuussa.

– Siellä oli kaksi pilottiprojektia, joissa asiat eivät menneet niin kuin piti. Esimerkiksi kohteet tilannut kunta huomasi, että niihin ei olekaan rakennuslupaa, joiden hankkimiseen meni vuosi.

Suurin osa Lehdon hankkeista on edennyt kuitenkin suunnitellusti, sekä asuntokohteissa että toimitiloissa ja hoivakodeissa. Suhdanteen vaimeneminen näkyy lähinnä siinä, että päätöksenteko uusista rakennusprojekteista kestää enemmän aikaa.

Lehto ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut kahdella elementtitehtaallaan Hartolassa ja Oulaisissa. Suhdanteen nopeasta kääntymisestä kertoo osaltaan se, että vielä viime vuonna Lehto kärsi elementtituotannossaan kapasiteettiongelmista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?