Vaasalaisprofessori löysi Trumpin kauppasodasta yllättävän puolen: ”Kaikkien pitäisi olla iloisia siitä” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Vaasalaisprofessori löysi Trumpin kauppasodasta yllättävän puolen: ”Kaikkien pitäisi olla iloisia siitä”

Osakemarkkinoita horjuttaa edelleen kaksi isoa epävarmuutta: kauppasota ja brexit. Piensijoittajan kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä.

–Jos brexit tulee, se vaikuttaa meille negatiivisesti. Samoin jos kauppasopua ei saada nopeasti, sekin vaikuttaa negatiivisesti, Timo Rothovius sanoo.

10.5.2019 13:40

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasotanokittelu sai tänään taas uuden käänteen, kun Yhdysvallat korotti 200 miljardin dollarin arvoisen Kiina-tuonnin tullit 25 prosenttiin aiemmasta 10 prosentista.

Kauppaneuvottelut jatkuvat tänään Washingtonissa, mutta seuraavasta kierroksesta ei ole tietoa.

Markkinoilla tämä on näkynyt hermoiluna. Japanissa indeksit putosivat tänään, sen sijaan Kiinassa valtion rahastot lähtivät tukemaan laskuun kääntyneitä kursseja.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, että turbulenssi markkinoilla jatkuu niin kauan kuin sopimukseen päästään.

– Mutta sitten kun ne pääsevät sopimukseen, kurssit pomppaavat ylöspäin. Mutta siihen asti mennään välillä ylös- ja välillä alaspäin.

Kauppasodan lisäksi markkinoille tuo nyt epävarmuutta se, miten Britannian EU-eron kanssa lopulta käy.

– Se vaikuttaa suomalaisiinkin yrityksiin aika paljon, ja on vähän epävarmaa, mitä siinä tapahtuu. Mahdollisesti brexitiä ei edes koskaan tule, mutta se voi tulla.

Talouskasvun hidastuminen on seuraava uhka, mutta se kytkeytyy osittain myös kauppasotaan ja brexitiin.

– Jos brexit tulee, se vaikuttaa meille negatiivisesti. Samoin jos kauppasopua ei saada nopeasti, sekin vaikuttaa negatiivisesti.

Markkinoiden turbulenssia ei piensijoittajan pidä Rothoviuksen mukaan pelätä.

– Heilunta kuuluu markkinan luonteeseen. Välillä mennään ylös- ja välillä alaspäin. Ei semmoista pidä pelätä. Jos siitä menee yöunet, että markkinat välillä vähän laskee, silloin on väärä idea lähteä pörssiin alun perinkään.

– Pitää vain ymmärtää, että meillä on riskejä. Ja riski on tosi hyvä asia, koska sen takia ne osakkeet tuottavat niin hyvin. Ilman riskiä ne tuottaisivat saman kuin riskitön korko. Kaikkien pitäisi olla iloisia siitä, että pörssi heiluu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?