Suomen hoivakodit painoivat Attendon tulosta – ”Vuoden alku on ollut haastava” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suomen hoivakodit painoivat Attendon tulosta – ”Vuoden alku on ollut haastava”

Attendo aikoo hakea kunnilta kompensaatiota hoivakulujen kasvujen vuoksi Suomessa, kunhan nykyiset sopimukset umpeutuvat. Attendon Suomen-yksikön tulos putosi selvästi alkuvuonna.

3.5.2019 10:03

Ruotsalaisen hoiva- ja terveyspalveluyhtiö Attendon vertailukelpoinen operatiivinen liikevoitto heikkeni 15 prosenttia alkuvuonna, yhtiö kertoo osavuosikatsaustiedotteessaan. Tärkeimmät syyt tuloksen heikkenemiseen oli hoivakotikohu Suomessa ja uusien yksiköiden avaaminen.

– Vuoden 2019 alku on ollut haastava Attendolle, yhtiön toimitusjohtaja Martin Tivéus sanoo osavuosikatsauksessa.

Attendo kertoi jo maaliskuun lopussa, että sen tulosta painaa aiempaa tiukemmat vaatimukset hoivakodeissa Suomessa. Se aikoo käyttää 200 miljoonaa kruunua (noin 19 milj. euroa) lisää hoivakotien laadun parantamiseen Suomessa tänä vuonna.

Attendon liikevaihto kasvoi tammi–maalikuussa 10 prosenttia 2,88 miljardiin Ruotsin kruunuun (noin 269 milj. euroa). Valuuttakurssimuutokset huomioon ottaen kasvu oli 7 prosenttia. Vertailukelpoinen operatiivinen liikevoitto putosi 160 miljoonaan kruunuun (15 milj. euroa) 188 miljoonasta kruunusta (18 milj. euroa).

Yhtiö on jatkanut voimakasta kasvuaan alkuvuonna, sillä hoivakotipaikkojen määrä kasvoi 20 prosentilla.

Suomi houkuttelee yhä

Suomen-toimintojen liikevaihdon kasvu oli alkuvuonna 30 prosenttia, mikä johtui pääosin sen itsensä perustamista uusista hoivakodeista sekä yritysostoista. Attendo avasi alkuvuonna 11 hoivakotia, joissa on 352 paikkaa. Lisäksi se alkoi rakentaa yhdeksää uutta yksikköä, joissa on yhteensä 356 paikkaa.

Suomen-toimintojen operatiivinen liikevoitto putosi 132 miljoonasta kruunusta (12,3 milj. euroa) 116 miljoonaan kruunuun (10,8 milj. euroa) ja vertailukelpoinen operatiivinen liikevoitto 99 miljoonasta kruunusta (9,3 milj. euroa) 58 miljoonaan kruunuun (5,4 milj. euroa).

Attendo kuvailee Suomen hoivamarkkinoita edelleen houkutteleviksi, vaikka se aikoo hidastaa investointitahtiaan.

Koska yhtiö joutuu nyt käyttämään enemmän rahaa hoivan laadun parantamiseen Suomessa, se aikoo hakea kompensaatiota kunnilta siinä vaiheessa, kun sopimukset umpeutuvat. Attendo kertoo lisänneensä työntekijöiden määrää monissa yksiköissä.

Attendo viittaa osavuosikatsauksessaan siihen, että Suomi käyttää merkittävästi vähemmän rahaa hoivaan kuin muut Pohjoismaat. Sen mukaan julkisen sektorin toimijoilla ei ole samoja lupaprosesseja kuin yksityissektorilla ja vain muutamiin kunnallisiin hoivakoteihin on tehty tarkastuksia.

Vaalien alla monet puolueet vaativat hoitajamitoituksen kasvattamista. Attendo pitää tätä tervetulleena, kunhan palveluntarjoajille korvataan nousevat kustannukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?