Kommentti: Saneeraaja Ratian luuta alkoi heilua heti Stockmannissa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Saneeraaja Ratian luuta alkoi heilua heti Stockmannissa

Kun Lauri Ratia tuli taloon, alkoi odotetusti tapahtua, Taloussanomien uutistuottaja Katja Okkonen kirjoittaa.

Kun Stockmannin hallituksen puheenjohtajaksi tuli kovana saneeraajana tunnettu Lauri Ratia, jotain saattoi odottaa tapahtuvaksi.­

30.4.2019 10:01

Tätä oli odotettu. Kriisiyhtiöiden saneeraajana tunnetun Lauri Ratian kerrottiin tammikuussa olevan ehdolla kauppakonserni Stockmannin hallituksen puheenjohtajaksi, ja jo silloin tiedettiin, että nyt alkaa tapahtua. Stockmann teki Ratian kanssa myös erillisen sopimuksen yhtiön omistaja-arvon kehittämisestä.

Ensimmäiset merkit saneerauksen alkamisesta saatiin maaliskuussa. Yhtiön toimitusjohtaja Lauri Veijalainen lähti saman tien, kun Ratia tuli taloon. Yhtiökokous oli valinnut Ratian puheenjohtajaksi 21. maaliskuuta, ja jo seuraavana päivänä kerrottiin Veijalaisen irtisanoutuneen. Uuden toimitusjohtajan haku on käynnissä, ja Ratia pyörittää parhaillaan firmaa toimeenpanevana puheenjohtajana.

Tänään Stockmann kertoi tulosuutisoinnin yhteydessä aloittavansa strategian uudistamisen, jonka ytimenä on tavaratalo- ja kiinteistöyksiköiden yhdistäminen.

Bisnesjargonilla ilmaistuna Stockmann rakentaa ”entistä kevyemmän ja yksinkertaisemman organisaatiorakenteen ja kestävän liiketoimintamallin”.

Toisin sanoen hallintoa karsitaan ja sitä kautta on tarkoitus saada vähintään 40 miljoonan euron säästöt kahdessa vuodessa. 1 600:aa työntekijää koskevat yt-neuvottelut vievät yhtiön arvion mukaan enintään 160 työpaikkaa.

Samaan aikaan Stockmann kertoi keskittyvänsä entistä enemmän korkeamman hintaluokan niin sanottuihin premium-tuotteisiin sekä asiakaspalveluun, josta Stockmann on perinteisesti tunnettu. Niinpä yt-neuvottelut eivät tällä kertaa kohdistu tavaratalojen myyjiin. Tavoitteena on saada käännettyä tavaratalojen myynti taas kasvuun. Tavarataloja Stockmann ei ole tässä vaiheessa karsimassa.

Toisaalta yhtiö aikoo kehittää myös digitaalista liiketoimintaa, ja lähiaikoina sen verkkokauppa alkaa toimia alustana kumppanien tuotteille.

Lauri Ratialta odotetaan paljon tappioissa kyntävän Stockmannin suunnan kääntämiseksi. Teollisuusneuvos Ratia tunnetaan muun muassa Talvivaaran kaivoksen pelastajana. Hän tuli Talvivaara Sotkamon konkurssipesän ostaneen Terrafamen hallituksen puheenjohtajaksi ja on siinä tehtävässä edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?