Näin analyytikko arvioi miljardi-investointia: ”Metsä Groupia muokataan nyt suurella lekalla” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Näin analyytikko arvioi miljardi-investointia: ”Metsä Groupia muokataan nyt suurella lekalla”

Metsä Group jatkaa satsaamista selluntuotantoon. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre kertoi tänään aloittavansa hankesuunnittelun Kemin uudesta biotuotetehtaasta, joka korvaa nykyisen, koneiltaan vanhentuneen tehtaan.

Havainnekuva Metsä Groupin Kemin tehtaasta. Metsä Group aloittaa biotuotetehtaan suunnittelun Kemiin. Tehdas tuottaisi 1,5 miljoonaa tonnia sellua ja maksaisi 1,5 miljardia euroa.

26.4.2019 16:31

Hankkeen alustava kustannusarvio on puolitoista miljardia euroa ja lopullinen rakentamispäätös tehdään kesällä 2020. Kemin lisäksi Metsä Group aikoo rakentaa sahan Raumalle ja uudistaa Ruotsin Husumin sellutehtaan. Yhteensä investointien arvo on noin kaksi miljardia euroa.

Edellinen suurinvestointi eli reilun miljardin maksanut Äänekosken biotuotetehdas on juuri saatu ajettua ylös, joten heikompia voi hirvittää metsäliittolaisten tahti. Toisaalta myös kilpailija UPM kaavailee vielä kalliimpaa sellutehdasta, mutta sen sijaintipaikka on Uruguay.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen uskoo, että Metsä Group pystyy vetämään uuden suurinvestointinsa lävitse, vaikka taseen tunnuslukuihin suunnitelman läpi vieminen vaikuttaisi selvästi.

– Kyseessä on massiivinen investointisuunnitelma yrityksen mittakaavaan nähden. Metsä Groupia muokataan nyt suurella lekalla uuteen asentoon konsernin pitkän uudelleenjärjestelyvaiheen jälkeen, Viljakainen toteaa uutistoimisto Startelille.

Kotimaahan investoiminen on metsänomistajien ohjailemalle Metsä Groupille luonnollista. Takavuosina yhtiö sai takkiinsa tytäryritys M-realin huonosti suunnitellusta ja ajoitetusta laajentumisesta ulkomaille. M-real on nykyisin toimintojaan karsinut ja hyvin menestyvä pörssiyhtiö Metsä Board.

Hämälän suurhanke

Metsä Groupin pääjohtajana aloitti viime vuonna pitkän linjan sellumies Ilkka Hämälä, joka on aiemmin luvannut sellutuotannon pysyvän Kemissä. Tämä jätti vaihtoehdoiksi vanhan tehtaan remontin taikka kokonaan uuden tehtaan. Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Hämälä johti aiemmin Metsä Fibreä.

– On loogista, että tehdas uudistetaan kerralla kunnolla täysin uudelle tasolle kuin että rakennettaisiin vanhan päälle uutta, Viljakainen toteaa.

Hän uskoo, että havusellumarkkinoilta löytyy tilaa Metsä Fibren uudelle tehtaalle. Havusellun hinta on tullut alkuvuonna alaspäin viime vuoden lopun huipputasoista. Uusi sellutehdas on kuitenkin vuosikymmeniä palveleva investointi, jota ei tehdä lyhyen ajan markkinanäkymien perusteella.

– Sellutehtaan käyttöikä on vähintään kolmisenkymmentä vuotta, ehkä jopa pidempi, joten suhdannetilanne ei ratkaise. Tällä hetkellä havusellun kysynnän ja tarjonnan tasapaino on viimeaikaisista investoinneista huolimatta terveellä tasolla, Viljakainen toteaa.

– Äänekoski on lähtenyt erittäin vahvan markkinatilanteen myötä todella hyvin liikkeelle. Jos Äänekosken investoinnin takaisinmaksu olisi lähtenyt hitaammin käyntiin, voisi toista suurta investointia olla vaikea tehdä nopeasti.

Metsä Fibrestä noin neljänneksen omistavan Metsä Boardin kartonkien tuotannossa käytetään pitkä- ja lyhytkuituista sellua sekä Kaskisista saatavaa mekaanista sellua, joten se imee osan tuotannosta.

Äänekosken tavoin Kemissä tuotettava sellu menee pääasiassa vientiin. Äänekosken biotuotetehdas valmistaa havu- ja koivusellua 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Kemin tehtaan kapasiteetti on vielä suurempi eli 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?