Analyytikko: DNA on ollut menestystarina – Telenorin kaupat yllättivät - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko: DNA on ollut menestystarina – Telenorin kaupat yllättivät

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall.

Julkaistu: 9.4.2019 11:52, Päivitetty 9.4.2019 12:14

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall pitää yllätyksellisenä kauppaa, jossa norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden teleoperaattorista DNA:sta.

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall pitää yllätyksellisenä kauppaa, jossa norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden teleoperaattorista DNA:sta. Hän ei kuitenkaan usko, että kauppa vaikuttaa lyhyellä aikavälillä Suomen telemarkkinoihin juurikaan.

– DNA on ollut hieno menestystarina. Telenorinkin intressissä on jatkaa samalla lailla. Jos Telenor jatkossa vyöryttää oman koneistonsa tänne niin toivotaan, että DNA:n oma paikallisuus ei katoa. Se on vähän riskinä pidemmällä aikavälillä, Stenvall sanoo.

Stenvallin mukaan parhaiten ovat menestyneet yhteen markkinaan keskittyneet operaattorit, kuten DNA ja Elisa.

– Sen sijaan yhteispohjoismaalaiset toimijat eivät ole samalla tavalla kyenneet luomaan lisäarvoa osakkeenomistajilleen.

Pohjoismaiden markkina-alueen sisällä eroja

Tänään ilmoitetussa kaupassa DNA:n suurimmat omistajat, sijoitusyhtiöt Finda ja PHP, luopuvat omistuksistaan kerralla. Stenvall pitää toimintatapaa sijoitusyhtiöiden kannalta järkevänä.

– Jos tätä osuutta olisi pikkuhiljaa myyty pois, se olisi painanut kurssia.

Stenvall pohtii, että yhteispohjoismaisella yhtiöllä on kansallista toimijaa syvemmät taskut investoida toimintaansa, esimerkiksi omien tv-sisältöjen tuottamiseen. Silti toisin kuin Telialla, Telenorilla ei ole hänen mukaansa toistaiseksi ollut suunnitelmia laajentaa toimintaansa teleoperaattoribisneksen ulkopuolelle. Stenvall huomauttaa, että vaikka Pohjoismaat on yhteinen markkina-alue, sen sisällä on suuria eroja.

– Puhumme eri kieliä, meillä on eri valuutat ja meillä on eri kiinnostukset viihteessä ja urheilussa. Markkinat ovat yksilöllisiä, vaikka myös yhdistäviä tekijöitä löytyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?