Kiinan pörsseissä jyrkintä laskua kuukausiin – taustalla viranomaisten masinointi? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kiinan pörsseissä jyrkintä laskua kuukausiin – taustalla viranomaisten masinointi?

Kiinan osakemarkkina on ollut tänä vuonna jyrkimmässä nousussa maailmassa.

Julkaistu: 8.3.2019 9:28

Lupaavasti alkaneen vuoden ovat katkaisseet analyysitalojen myy-suositukset, joiden epäillään olevan viranomaisten masinoimia osakerallin tyynnyttämiseksi.

Kiinassa osakekurssit ovat olleet tänään jyrkimmässä laskussa yli neljään kuukauteen. Lupaavasti alkaneen vuoden ovat katkaisseet analyysitalojen myy-suositukset, joiden epäillään olevan viranomaisten masinoimia osakerallin tyynnyttämiseksi.

Shanghai Composite on laskenut eniten sitten lokakuun, käyden jyrkimmillään neljän prosentin laskussa.

Esimerkiksi viime päivät kovassa nousussa olleen People’s Insurance Company of Chinan A-osake on laskenut tappiin saakka eli kymmenen prosenttia. Citic Securities neuvoi asiakkaitaan myymään osakkeita, koske ne ovat ”merkittävästi yliarvostettuja” ja voivat laskea yli puolella seuraavan vuoden kuluessa.

– Tällaisen myy-suosituksen täytyy olla lähtöisin viranomaisilta, kommentoi Longwin Investment Managementin salkunhoitaja Yang Wei uutistoimisto Bloombergille.

Hänen mukaansa ”osakemarkkina on ylikuumentunut, on liikaa spekulaatiota”, mikä ei ole hitaampaa kurssinousua kannattavien viranomaisten mieleen.

Viime aikoina monia sijoittamiseen liittyviä rajoituksia on Kiinassa purettu, mikä on edesauttanut kuumentumista. Kiinan osakemarkkina on ollut tänä vuonna jyrkimmässä nousussa maailmassa.

Sijoittajat odottavat hermostuneina myös Yhdysvaltain iltapäivällä julkistettavaa helmikuun työllisyysraporttia, joka kertoo maan talouden kehittymisestä kevään korvalla.

Indekseistä Shanghai Composite oli laskenut 3,2 prosenttia ja Hang Seng oli pakittanut 1,6 prosenttia. Laskua on ollut Kiinan lisäksi myös muualla Aasiassa. Korean Kospi oli heikentynyt 1,3 prosenttia ja Tokion Nikkei päätyi 2,0 prosenttia miinukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?