Yle aikoo kertoa Nordean satojen miljoonien rahanpesusta tänään – näin Nordea vastaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Yle aikoo kertoa Nordean satojen miljoonien rahanpesusta tänään – näin Nordea vastaa

Nordean tietojen mukaan ohjelmassa käsitellään asioita, joita yhtiö on kommentoinut ennenkin.

Yle on kertonut, että sen tutkivan journalismin MOT-ohjelmassa käsitellään tänään Nordean kautta kulkeneita rahansiirtoja

4.3.2019 14:08

Yle kertoo julkaisevansa tänä iltana MOT-ohjelmassa tietoja, joiden mukaan Nordean kautta on kulkenut satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa.

Nordean osakekurssi oli kovassa yli kuuden ja puolen prosentin laskussa Helsingin pörssissä, mutta iltapäivää kohti lasku hidastui runsaaseen kolmeen ja puoleen prosenttiin. Nordean osaketta on myös vaihdettu poikkeuksellisen paljon.

Ylen ohjelmatietojen mukaan MOT on saanut haltuunsa asiakirjoja, joiden mukaan eurooppalaiset pankit kytkeytyvät valtavan venäläislähtöisen rahanpesukoneen toimintaan. Yle ei täsmennä, mitä valtava rahanpesukone tarkoittaa.

Nordean pääjohtajan Casper von Koskullin on määrä esiintyä illalla Ylen A-studiossa, jossa aiheena on, miksi rahanpesu onnistuu Suomessa. Toinen vieras on keskusrikospoliisin rahanpesuyksikön johtaja Pekka Vasara.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Nordea kertoo olevansa tietoinen illan rahanpesua käsittelevästä MOT-ohjelmasta ja käyvänsä Ylen sekä tanskalaisen Berlingske-lehden kanssa keskustelua asiaan liittyen. Myös tanskalaislehden on määrä julkaista raportti myöhemmin tänään.

– Saamiemme tietojen mukaan kyse on asioista, jotka olemme nähneet ja joita olemme kommentoineet ennenkin, Nordeasta kerrottiin Bloombergille.

Nordean nimi esillä jo aiemmin

Nordean nimi nousi esille helmikuussa väitetyn rahanpesun yhteydessä. Tuolloin epäilyt koskivat yli 200 miljoonan euron varoja sadoilla Nordean tileillä. Finanssivalvonta vahvisti STT:lle, että rahanpesuepäilyjä on tutkittu keskusrikospoliisin pyynnöstä.

Pohjoismaisista pankeista suurin kohu on käyty tanskalaisen Danske Bankin ympärillä. Danske on tehnyt virolaisen yksikkönsä toiminnasta selvityksen ja arvioi, että sen kautta on kulkenut epäilyttäviä rahansiirtoja noin 200 miljardin euron edestä.

Myös ruotsalaisen Swedbankin epäillään liittyvän rahanpesuvyyhteen.

Nordean tileillä tapahtuneet epäilyttävät tilisiirrot nousivat päivänvaloon Hermitage Capital Management -rahaston perustajan Bill Browderin ilmoituksesta viime vuoden lokakuussa. Browder lähetti tutkintapyyntöjä myös Ruotsin, Tanskan ja Norjan viranomaisille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?