Hallinto-oikeus: Danko Koncarin tehtävä ostotarjous Afarakista

Danko Koncar aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

1.3.2019 13:06 | Päivitetty 1.3.2019 16:41

Helsingin hallinto-oikeus on perjantaisella ratkaisulla pääosin hylännyt Danko Koncarin vaatimuksen kumota Finanssivalvonnan aiempi päätös.

Finanssivalvonta velvoitti Koncarin sakon uhalla tekemään julkisen ostotarjouksen Afarak Groupin osakkeista. Kroatialainen Danko Koncar on mineraaleja jalostavan erikoismetalliyhtiö Afarak Groupin eli entisen Ruukki Groupin ex-toimitusjohtaja.

Hallinto-oikeus katsoi näytetyksi, että Koncar rinnastui osakkeenomistajaan. Käytännössä kyse oli siitä, pääsikö hän muiden yhtiöiden ja henkilöiden avulla käyttämään määräävää valtaa Afarakissa.

Muille osakkeenomistajille tulee tarjota mahdollisuus luopua omistuksestaan yhtiössä käypään hintaan, kun tietyn omistajan omistus kasvaa yli lain määrittelemän rajan. Oikeuden mukaan vuonna 2009 Koncarin tosiasiallinen määräysvalta kasvoi yli kahden kolmasosan ja hänelle syntyi velvollisuus tehdä julkinen ostotarjous yhtiön osakkeista.

Tarjousvelvollisuutta koskevan sääntelyn tarkoituksena on suojata yhtiön muita osakkeenomistajia tilanteessa, jossa määräysvalta yhtiössä keskittyy yhdelle osakkeenomistajalle.

Vuoden 1989 arvopaperimarkkinalaki kumottiin vuonna 2013. Nykyisin velvollisuus tehdä julkinen ostotarjous syntyy, jos ääniosuus pörssiyhtiöstä kasvaa yli 30:n tai yli 50 prosentin.

Afarakin pörssitiedotteen mukaan Koncar aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Koncar on myös syytteessä tiedottamisrikoksesta

Koncaria vastaan nostettiin tammikuussa syyte arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta, jonka epäillään tapahtuneen keväällä 2014. Hän on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Koncar toimi eri aikoina vuosina 2008–15 yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Hänen epäiltiin myös syyllistyneen törkeään sisäpiirintiedon väärinkäyttöön Afarakin osakkeilla käydyssä kaupassa, mutta tästä asiasta tehtiin syyttämättäjättämispäätös, eli syyttäjä totesi, ettei rikosepäily täyty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?