DN: Swedbank kertoi suuromistajilleen rahanpesusyytöksistä etukäteen

Dagens Nyheterin mukaan tieto välitettiin 15 suurimmalle omistajalle useita päiviä ennen sen tuloa julkisuuteen.

Pankin viestintäpäällikön mukaan SVT:n dokumentti otettiin esille kokouksessa, mutta se ei hänen mukaansa täytä sisäpiiritiedon määritelmää.

27.2.2019 11:37

Rahanpesusta syytetty ruotsalaispankki Swedbank informoi suuromistajiaan SVT:n syytöksistä useita päiviä ennen muita osakkeenomistajia, ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoo.

Ruotsalaislehden mukaan tieto välitettiin 15 suurimmalle omistajalle useita päiviä ennen sen tuloa julkisuuteen. Tieto välitettiin kokouksessa, jonka tarkoitus oli keskustella tulevasta yhtiökokouksesta.

Kokoukseen osallistuneen lähteen mukaan pankki kertoi, että on tulossa televisio-ohjelma, joka käsittelisi rahanpesua ja pankin Baltian toimintaa. Nämä olivat pankin mukaan jo ennestään tiedossa olevia asioita.

Pankin viestintäpäällikkö Gabriel Francke Rodau sanoo DN:lle, että SVT:n dokumentti otettiin esille kokouksessa, mutta se ei hänen mukaansa täytä sisäpiiritiedon määritelmää.

Uppsalan yliopiston oikeustieteen professorin Daniel Stattinin mukaan Swedbankin tiedonanto täyttää pörssirikkeen määritelmän.

Swedbankin kytkökset Danske Bankin rahanpesuskandaaliin ovat viime päivinä syventyneet entisestään. SVT:n mukaan usean sekä Danske Bankin että Swedbankin kautta rahaa pesseen yrityksen takana on venäläisoligarkki Iskander Makhmudov.

Myös maanpetoksesta tuomittu Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovytš on SVTn mukaan siirtänyt rahaa ulos Ukrainasta Swedbakin Baltian yksikön kautta.

Swedbank on tiennyt Janukovytšin tekemästä siirrosta ainakin vuodesta 2017, kun Ukrainan viranomaiset pyysivät siihen liittyneen tilin tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?