Ponsse tulos parani selvästi – ennakoi komponenttipulan jatkuvan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ponsse tulos parani selvästi – ennakoi komponenttipulan jatkuvan

Ponssen liikevoittoprosentti laski kuitenkin 11,4:ään vertailukauden 11,5:stä uuden tehtaan ylösajon takia.

Ponssen liikevoittoprosentti laski kuitenkin 11,4:ään vertailukauden 11,5:stä uuden tehtaan ylösajon takia.

Julkaistu: 19.2.2019 9:47

Ponssen tilauskanta kasvoi yli 130 prosenttia viime vuonna. Yhtiö ehdottaa osingon kasvattamista.

Metsäkonevalmistaja Ponssen tulos parani neljännellä neljänneksellä, kun yhtiö selvisi tehdaslaajennuksesta ja komponenttipulasta kuivin jaloin. Tilauskanta paisui yli 130 prosenttia edellisvuodesta. Osinko on nousemassa.

Ponssen tulos ennen veroja nousi loka–joulukuussa 22,0 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 17,4 miljoonasta. Liikevaihto kasvoi 196,6 miljoonaan euroon vertailukauden 178,3 miljoonasta eurosta.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo, että viime vuosi oli Ponsselle kiivas kovan kysynnän, mittavan tehdasinvestoinnin ja haastavan komponenttisaatavuuden johdosta.

– Ponsse pärjäsi erinomaisesti ja saavutimme erittäin haastavasta tilanteesta huolimatta yli 10 prosentin kannattavuuden. Pystyimme jatkamaan kasvuamme, vaikka samalla Vieremän tehtaan ylösajo rajoitti kapasiteettimme käyttöä, Nummela sanoo tiedotteessa.

Liiketulos nousi neljännellä neljänneksellä 22,4 miljoonaan euroon edellisvuoden 20,6 miljoonasta. Liikevoittoprosentti laski kuitenkin 11,4:ään vertailukauden 11,5:stä uuden tehtaan ylösajon takia. Osakekohtainen tulos oli 0,63 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,53 euroa.

Tilauskanta oli katsantokauden lopussa 294,9 miljoonaa euroa, mikä oli selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin se oli 124,6 miljoonaa euroa. Uusia tilauksia Ponsse sai 785,7 miljoonan euron arvosta, kun niitä tuli vertailukaudella 582,1 miljoonalla.

– Tilausvirtamme oli vuonna 2018 ennätyksellinen. Toisen vuosipuoliskon kova kysyntä vaikutti merkittävästi toimitusaikoihimme tilauskannan venyessä erittäin pitkäksi, Nummela sanoo.

Ponsse odottaa, että liikevoitto kuluvana vuonna on hieman suurempi kuin viime vuonna. Yhtiön mukaan markkinatilanne on jatkunut suotuisana, mutta kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana komponenttien saatavuus jatkuu erittäin haastavana.

Yhtiö hallitus ehdottaa, että osinko nostetaan 0,80 euroon viimevuotisesta 0,75 eurosta.

Lisää aiheesta