Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

Lentoyhtiö Norwegianista on kuulunut huonoja uutisia. Osakeanti toi yhtiölle lisäaikaa, mutta ongelmat eivät sillä ratkea. Matkailijan kannattaa ostaa lennot luottokortilla tai ostaa matkapaketti, jos haluaa turvata rahansa, kuluttajaviranomainen neuvoo.

Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos kertoi tammikuun lopussa tiedotustilaisuudessa kolme miljardin euron osakeannista.

15.2.2019 7:45

Kilpailu asiakkaista Euroopan ilmatilassa on niin kiivasta, että viime vuonna lentoyhtiöistä kaatuivat muun muassa Primera Air, Cobalt Air, Sky Work ja VLM. Edellisvuonna saivat mennä muun muassa Air Berlin ja Monarch. Oman lisänsä soppaan ovat tuoneet myös kasvaneet polttoainekulut.

Alaa tuntevat ovat povanneet yritysjärjestelyiden ja konkurssien jatkuvan edelleen.

Viime viikkoina otsikoissa on ollut suomalaisten paljon käyttämä halpalentoyhtiö Norwegian Air Shuttle. Yhtiö kertoi tehneensä yli 300 miljoonan euron tappion viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, menetti ostajan ja kertoi kolmen miljardin Norjan kruunun (runsaan 300 miljoonan euron) osakeannista, jolla se pönkittää tasettaan ja yrittää ostaa näin lisää aikaa.

Nopeasti kasvaneen ja pahasti velkaantuneen Norwegianin pitäisi saada parannettua tulostaan ja kassavirtaansa nopeasti, jotta tilanne rauhoittuisi. Yhtiö onkin jo ilmoittanut muun muassa pidättäytyvänsä uusien koneiden hankinnasta ja myyvänsä pois vanhoja koneitaan sekä karsivansa reittejään.

British Airwaysin ja Iberian emoyhtiö IAG vetäytyi tammikuun lopussa Norwegianin ostoaikeista. IAG jätti kaksi tarjousta Norwegianista, mutta yhtiön pääomistajat pitivät tarjousta liian alhaisena.

Yritysjärjestely saattaa kuitenkin olla edelleen mahdollinen vaihtoehto Norwegianille. Alaa tuntevan asiantuntijan mukaan ”haaskalla varmasti ottajia on”. Norwegianin uudehko kalusto tuskin jäisi käyttämättömänä maahan makaamaan.

Saksalaisjätti Lufthansa on ostanut viime aikoina esimerkiksi Brussels Airlinesin ja osan Air Berlinistä. Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr julisti marraskuussa, että Euroopassa on liikaa lentoyhtiöitä ja kertoi Lufthansan olevan kiinnostunut yritysjärjestelyistä myös tulevaisuudessa.

Spohrin mukaan Eurooppaan jää todennäköisesti kolme suurta, globaalia lentoyhtiötä tai niiden yhteenliittymää sekä yksi tai kaksi halpalentoyhtiötä.

Norwegianin kaatumista on povannut ääneen kilpailija Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary.

Ryanairinkaan tilanne ei ole ruusuinen. Myös se on kärsinyt kovasta hintakilpailusta ja polttoainekulujen noususta sekä lisäksi henkilökuntansa lakkoilusta. Sen tilannetta ei alalla pidetä kuitenkaan niin läheskään vaikeana kuin Norwegianin.

Osta luottokortilla tai valmismatka

Kova kilpailu asiakkaista on tarkoittanut halpoja lentolippuja asiakkaille, mutta samalla epävarmuus joidenkin lentoyhtiöiden olemassaolosta on siis kasvanut.

Kuluttajalle yksi tapa suojautua konkursseilta tai muilta ongelmilta on ostaa lentolippunsa luottokortilla. Tällöin voi kääntyä luottokorttiyhtiönsä puoleen, mikäli lennot esimerkiksi konkurssin vuoksi peruuntuisivat.

– Yleinen neuvo on, että luottokortilla maksaminen on suositeltava ja järkevä toimenpide. Jos lentoyhtiölle tulee konkurssi, vaatimuksensa voi kohdistaa luottokorttiyhtiölle, ryhmäpäällikkö Satu Toepfer Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo.

Toepfer huomauttaa, että luottokorttiyhtiöltä ei voi saada enempää kuin on lentoyhtiölle maksanut. Eli jos matkan peruuntumisesta tulee muita kuluja, niitä ei voi luottokorttiyhtiöltä saada.

Lisäksi kannattaa siis varmistaa esimerkiksi mahdollisuus peruuttaa majoitusvarauksensa kuluitta tai pienillä kuluilla.

Matkapakettien ostajat ovat sikäli erilaisessa asemassa, että heitä suojelee matkanjärjestäjiltä vaadittavat vakuudet. Vakuusrahastosta maksetaan kuluttajille korvauksia mahdollisessa konkurssitilanteessa.

Perinteisiä matkapaketteja ovat matkanjärjestäjien valmismatkat.

Matkapaketti syntyy myös siinä tapauksessa, että ostaa samasta paikasta lentojen lisäksi esimerkiksi majoituksen tai muun lisäpalvelun, kuten autonvuokrauksen, ja kaikki palvelut valitaan ennen maksamista.

Jos ei käytä luottokorttia tai osta matkapakettia, kuluttajan asema on heikko. Konkurssipesissä muut velkojat menevät etusijalle, eikä pesässä ole yleensä varoja niin paljon, että niistä voitaisiin maksaa saatavia kuluttajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?