Jan Hurrin kommentti: Nyt hiipuvat pörssiyhtiöiden tulosnäkymät – voitot heikkenevät ensi kertaa kolmeen vuoteen

Julkaistu:

Talouskasvu on hidastunut ja rahoitusolot kiristyneet kautta maailman. Eipä ihme, että nyt myös pörssiyhtiöiden tulosnäkymät sukeltavat, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Pörssiyhtiöiden tuloskausi niin meillä kuin muualla lähestyy loppuaan, mutta on yhä kesken, joten vielä on tilaa niin iloisille kuin ikävillekin yllätyksille.

Suurin osa kehittyneiden talouksien suurista pörssiyhtiöistä on kuitenkin jo julkistanut viime vuoden tuloslukunsa ja esittänyt arvionsa tulevaisuuden näkymistä. Samalla osakeanalyytikot ovat saattaneet tulevaisuuteen kurkottavia tulosennusteitaan ajan tasalle.

Tuloskehityksen ja varsinkin tulosodotusten piirtämä yleiskuva toistaa samoja odottamattoman nopeasti synkentyneitä sävyjä kuin maailman talousnäkymät.

Niin sanottujen konsensus- eli keskivertoennusteiden perusteella maailman suurten osakemarkkinoiden lippulaivayritykset lipsuvat jo täyttä päätä kohti tulosten heikkenemistä.

Käänne näyttää olevan käsillä niin Yhdysvaltain, euroalueen kuin myös Japanin suurimpien pörssiyhtiöiden tuloskehityksessä. Koko tätä vuotta koskevien tulosennusteiden perusteella tuloskasvu tyssää ja kääntyy ennen vuoden loppua laskuun.

Tällaisen melko harvinaisen konsensuskäänteen perusteella odotettavissa on ensimmäinen voittojen heikkenemisen vuosi kolmeen vuoteen.

Kehno käänne käy ilmi ranskalaispankki Societe Generalen niin sanotun kvantitatiivisen osakeanalyysin laskelmista. Pankin ”kvantti-analyytikot” ovat tehneet laskelmiaan Factset-yhtiön keräämillä tulosennusteilla.

Laskelmien mukaan 12 kuukauden ennakolla pörssiyhtiöiden vuosituloksia povaavat tulosennusteet ovat viime syksystä lähtien heikentyneet suhteellisen jyrkästi. Vuodenvaihteen jälkeen tulosodotukset ovat painuneet ensin nollille ja nyttemmin ne näyttävät heikentyneen kasvusta laskuksi.Jos ylläoleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Kuin sivutuotteena laskelmat paljastavat toisenkin kehnon käänteen kuin itse tulosennusteiden lopahtamisen:

Viime vuoden tuloskehitys saavutti tai jopa ylitti aiemmat odotukset ei suinkaan ilmiömäisen tuloskasvun ansiosta vaan ennemmin siksi, että analyytikot olivat parahiksi ennen tuloskauden alkua laskeneet ennusteitaan vielä enemmän kuin tuloskasvu heikkeni.

Rahoitusolot kiristyneet tuntuvasti

Osakemarkkinoiden hermoilua viime vuoden lopussa ja taas uudestaan tammikuun ”kurssipompun” jälkeen voi helposti selittää ainakin yhdellä suurella markkinatunnelman taustamuuttujalla:

Rahoitusolot ovat verraten lyhyen ajan kuluessa kiristyneet odottamattoman napakasti kautta maailman.

Tällä on ollut suora heikentävä vaikutuksensa osakemarkkinoiden ja muidenkin arvopaperimarkkinoiden tunnelmaan, jolle rahoitusolojen muutoksilla ja ennen kaikkea muutosten suunnalla on aina suurempi merkitys kuin rahoitusolojen kireydellä tai keveydellä sinänsä.

Niinpä rahoitusolojen viimeaikainen kiristyminen on heikentänyt markkinatunnelmaa paljon voimakkaammin kuin rahoitusolojen absoluuttinen keveys on kyennyt ylläpitämään saati kohentamaan tunnelmaa.

Rahoitusoloja voi edelleen pitää monin tavoin historiallisen keveinä, mutta ne eivät ole enää kuitenkaan likimainkaan yhtä keveät kuin olivat vielä pari vuotta sitten.Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katson sen tästä linkistä.

Eniten maailmanlaajuisia rahoitusoloja on kiristänyt Yhdysvaltain keskuspankki Fed, joka on muutaman viime vuoden kuluessa esimerkiksi nostanut ohjauskorkoaan nollan prosentin tuntumasta jo yhdeksällä nostolla 2,5 prosentin tuntumaan.

Fed funds -tavoitekorko on edelleen historiallisen matala varsinkin siihen nähden, että Yhdysvaltain talouden kasvukausi lähestyy nyt jo ennätysmäistä kestoa.

Markkinatunnelma on kuitenkin herkempi suhteellisille muutoksille kuin absoluuttisille lukemille. Ja rahoitusolojen viimeaikaiset muutokset ovat olleet kiristyksiä.

Fedin jo toteen panemien koronnostojen ja taseen vähittäisten supistusten lisäksi joukko muita maailman suuria keskuspankkeja on euroalueen EKP:ta myöten vähin erin supistaneet omia rahapolitiikan elvytysohjelmiaan ja vihjailleet piakkoin alkavista kiristyksistä.

Aiemmin pitkään jatkuneiden rahapolitiikan sarjakevennysten taukoamiset ja lopetukset ovat nekin olleet rahoitusolojen suhteellisia kiristyksiä.

Korko-odotukset painuneet laskujen suuntaan

Osakemarkkinoiden ja muiden arvopaperimarkkinoiden hermoilu ja talouskasvun nopea heikkeneminen on jo muuttanut keskuspankkien ääntä kellossa. Tosin ilman sanottavampaa vaikutusta.

Uusimmat rahapolitiikan suunnan muutokset ovat käyneet vaihteeksi taas keventämisen tai ainakin aiemmin oletettua hitaamman kiristämisen suuntaan.

Esimerkiksi Yhdysvaltain Fed on ilmoittanut pitävänsä toistaiseksi taukoa koronnostoissa ja mahdollisesti myös keskeyttävänsä taseensa supistukset.

Rahoitusmarkkinat ovatkin korjanneet odotuksiaan korkojen ja muiden rahapolitiikan ohjauskeinojen kehityksestä niin, että Fedin niin sanotun Fed funds -ohjauskoron seuraavaksi siirroksi markkinat veikkaavat jo laskua suuremmalla todennäköisyydellä kuin yhtäkään lisänostoa.

Euroalueen EKP:lta markkinat odottavat ensimmäistä ohjauskoron nostoa aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella tai taloustaantuman mahdollisesti alettua sitäkin myöhemmin.

Keskuspankkien viimeaikaiset vihjeet rahapolitiikan aiempien kiristysilmoitusten ja -vihjeiden perumisesta eivät kuitenkaan näytä ainakaan vielä keventäneen markkinatunnelmaa yhtä paljon kuin aiemmat jo toteen pannut ja vihjaillut kiristykset ovat heikentäneet tunnelmaa.

Kun kiristyvien korkonäkymien päälle on vielä kasautunut iso joukko kauppapoliittisia ja poliittisia paineita ja riskejä, on siitä syntynyt melkoisen hapan kokonaisuus, joka tuskin enää muuttuu makeaksi pelkillä koronnostojen peruutuksilla.

Kiristykset ottavat minkä kevennykset antoivat

Markkinatunnelman ja kurssikehityksen herkkyys rahoitusolojen muutoksille näyttää olevan symmetristä eikä suinkaan epäsymmetristä laatua, vaikka keskuspankkiirit ovat vuosien ajan yrittäneet muuta esittää.

Keskuspankit ovat viime vuodet yrittäneet iskostaa markkinatoimijoihin erikoista ja suoraan sanottuna epäuskottavaa tulkintaa, joka on viime aikoina alkanut rakoilla.

Rahapolitiikan mittavien kevennysten piti nolla- ja miinuskoroista teollisen mittakaavan arvopaperiostoihin kohentaa kurssi- ja talouskehitystä, mutta silti samojen kevennysohjelmien purkamisen yhtä mittavin kiristyksin piti sujua kuin huomaamatta ilman markkina- ja kasvuhäiriöitä.

Talouden ja tuloskehityksen tyssääminen kasvukaudesta laskukauteen on kuin vihje talouden entistä suuremmasta korkoherkkyydestä ja haavoittuvuudesta.

Rahapolitiikan yritykset ja erehdykset ovat osaltaan kasvattaneet talouden velkaisuutta ja samalla lisänneet talouden riippuvuutta yhä runsaammasta ja alati hullunhalvasta velkarahoituksesta.

Viimeaikaiset kurssihermoilut ja enteet tuloskehityksen tyssäämisestä vasta varovaisten rahapolitiikan kiristysten jälkeen kertovat talouden ja yritysten heikkoudesta eivätkä suinkaan vahvuudesta.

Vai mitä muuta pitäisi päätellä taloudesta ja pörssiyhtiöiden tuloskunnosta, jos vasta paikoin parin prosentin päälle kohonnut korkotaso on liikaa?

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  2. 2

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  3. 3

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  4. 4

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  5. 5

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  6. 6

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  7. 7

   SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

  8. 8

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  9. 9

   Carunan toimitusjohtaja tuskastui puheisiin sähkönsiirrosta – vertaa kossupullon hakuun Alkosta

  10. 10

   Helsingin pörssin pääindeksi kohosi yli 10 000 pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  2. 2

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  3. 3

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  4. 4

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  5. 5

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  6. 6

   SK: Business Finland epäilee ex-työntekijän vieneen 3,7 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa

  7. 7

   Kysely: Yli 40 prosenttia suomalaisista kertoo vähentäneensä punaisen lihan syöntiä – mutta näkyykö se lihatiskillä?

  8. 8

   Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

  9. 9

   Norwegianin hallituksen puheenjohtaja jättää tehtävänsä – jää eläkkeelle vaikeassa tilanteessa

  10. 10

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   HS: Kotipizzan uusi pomo maistoi suomalaisten suosikkipizzaa: ”Norjassa sellaista ei söisi kukaan”

  4. 4

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  5. 5

   Tuoreet laskelmat kertovat kolmekymppisten koruttoman kohtalon – näin vauvojen vähyys syö tulevat eläkkeet

  6. 6

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  7. 7

   Uusi ohjeistus: Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi tuo miljoonasäästöt – asiantuntijat kertovat, kuinka ongelmat väistetään

  8. 8

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  9. 9

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  10. 10

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  11. Näytä lisää