Inderes: Konepajat vetävät linjat alkavalle tuloskaudelle - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Inderes: Konepajat vetävät linjat alkavalle tuloskaudelle

Hissiyhtiö Koneen pääkonttori Espoossa heinäkuussa 2016.

Julkaistu: 24.1.2019 9:55

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone avaa tänään konepajayhtiöiden tuloskauden.

Alkavalla tuloskaudella suuri mielenkiinto kohdistuu pörssin konepajojen kannattavuuteen sekä erityisesti yhtiöiden näkymiin. Kone avaa tuloskauden.

Lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec on jo kertonut viime vuoden tuloksen jääneen ennakoitua heikommaksi. Tämä johtuu rekkojen kuormankäsittelyn Hiabin ja laivojen lastinkäsittelyn MacGregorin odotettua vaisummasta tuloskehityksestä. Hiabin tilaukset ovat kuitenkin jatkuneet loppuvuonna korkealla tasolla.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mukaan tiukasti maailmantalouden kehitykseen kiinnittyneet sykliset konepajat ovat nyt erityisen kiinnostavia.

– Konepajat ovat Helsingin pörssiyhtiöistä niitä, joilla on kaikkein vahvin ja selkein linkki globaaliin talouteen. Tämä koskee esimerkiksi juuri Cargotecia ja Konecranesia, joiden kehitys antaa näkymän siitä, minkälainen maailmantalouden tila on. Tuloksensa julkaiseva Kone kertoo puolestaan tärkeän markkinan Kiinan kehityksestä, Vilén toteaa uutistoimisto Startelille.

– Täytyy myös muistaa, että konepajat ovat pörssin markkina-arvoltaan suurimpien yhtiöiden joukossa. Jos konepajojen tuloskehitys jatkuisi vahvana, sillä olisi selvä vaikutus koko Helsingin pörssiin.

Toistaiseksi vain harvat pörssiyhtiöt ovat kertoneet markkinaympäristönsä selvästä heikentymisestä. Vilénin mukaan valtaosa konepajoistakin on edelleen suhteellisen luottavainen tulevaisuuden suhteen, vaikka markkinatilanteen yleisestä heikentymisestä on paljon merkkejä.

Inderesin analyytikon Erkki Vesolan mukaan julkistettujen tilausten perusteella konepajoilla näyttäisi menevän edelleen suhteellisen hyvin. Tämä koskee esimerkiksi Konecranesia ja Wärtsilää.

– Jos Cargotec kertoo tulosvaroituksesta huolimatta Hiabin saaneen hyvin tilauksia, sekin kertoo omaa kieltään, Vesola toteaa.

Kone on jo antanut suhteellisen tarkan ohjeistuksen, minkä takia huomio kiinnittyy tänään lähinnä alkaneen vuoden markkinanäkymiin sekä yhtiön ennakoimaan tulokseen.

– Koneen tilauskertymä kiinnostaa ja se, mitä yhtiö sanoo tästä vuodesta. Koneen uuslaitemyyntiä vetää edelleen vahvasti Kiina, jota koskevat kommentit kiinnostavat ja etenkin se, miten tiukaksi hintakilpailu on kasvun hidastuessa mennyt.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?