Yhdysvaltain keskuspankin koronnosto painoi osakekursseja – FIMin Hirvonen: Markkinat pettyivät positiiviseen näkemykseen - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain keskuspankin koronnosto painoi osakekursseja – FIMin Hirvonen: Markkinat pettyivät positiiviseen näkemykseen

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin eilinen koronnostopäätös on saanut osakekurssit laskemaan ympäri maailmaa.

Jerome Powell avasi koronnostopäätöstä keskiviikkoiltana Suomen aikaa.­

20.12.2018 11:45

S-Pankin ja FIMin pääekonomisti Timo Hirvosen mukaan kurssilasku johtuu keskuspankin kertomista ensi vuoden koronnostoaikeista.

Fed arvioi eilen, että se nostaa korkoa ensi vuonna kaksi kertaa.

– Markkinat odottivat, että ei olisi tullut kahta koronnostoa ensi vuodelle. Markkinat vähän pettyivät noin positiiviseen näkemykseen, Hirvonen sanoo uutistoimisto Startelille.

Hirvonen kertoo, että Fedin pääjohtaja Jerome Powell kuitenkin tasoitteli näitä aikeita koronnostoa seuranneessa lehdistötilaisuudessa.

– Powellin mukaan ei ole mitenkään kiveen hakattua, että ensi vuonna tulee kaksi koronnostoa. Jos talousdata on heikompaa kuin ennusteessa, niin koronnostoja voidaan nähdä vain yksi tai ei ollenkaan.

Hirvonen pitää Fedin päätöstä kuitenkin perusteltuna. Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain talous on edelleen vahvassa kunnossa, vaikka Fed laskikin talousennusteita tälle ja ensi vuodelle.

Osakemarkkinoiden laskua Hirvonen ei pidä mitenkään huolestuttavana. Talousennusteet ovat jo pidemmän aikaan ennakoineet talouskasvun hidastumista. Tämä on näkynyt myös yritysten kasvuodotusten heikkenemisinä.

Samaan aikaan ohjauskorkojen nostaminen mahdollistaa monelle sijoittajalle sijoittamisen korkomarkkinoille, mikä puolestaan on laskenut osakkeiden hintoja.

Osakemarkkinat eivät toki ole irrallaan reaalitaloudesta. Jos osakkeet alkaisivat laskea voimakkaasti, voisi tämä Hirvosen mukaan vaikuttaa myös talouskasvuun, kun yritykset alkaisivat varoa uusien investointien tekemistä ja kotitaloudet lykkäisivät isoja ostopäätöksiä.

– Ainakaan tällä hetkellä tästä ei ole merkkejä.

Trump ei pääse vaikuttamaan Fediin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt voimakkaasti Fediä vastaan julkisesti. Trump pyrki jo etukäteen estämään Fediä nostamasta korkoja ja on jatkanut arvostelua korkojen nostamisesta Twitterissä.

Lehdistötilaisuudessa Powell muistutti, että poliittiset näkemykset eivät vaikuta korkopäätöksiin.

– Mikään ei estä meitä tekemästä sitä, minkä uskomme olevan oikein, Powell vastasi asiasta kysyneelle toimittajalle.

Hirvosen mukaan Fedin pääjohtaja Powellin vastaus asiaan oli hyvä ja yksiselitteinen.

– Jos alkaisi tulla sellainen tunnelma markkinoilla, että Trump pystyisi vaikuttamaan päätöksiin, niin se olisi keskuspankin maineen ja luottamuksen kannalta tosi huono, hän sanoo.

Hirvosen mielestä Trumpin vaikuttamisyritykset ovat hyvin poikkeuksellisia ja hyvin voimakkaita. Toisaalta hän muistuttaa, että myös aiemmin presidentit ovat pyrkineet vaikuttamaan päätöksiin. Nyt nämä vaikuttamisyritykset ovat julkisia, kun Trump kertoo näkemyksistään viestipalvelu Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?