Sanoma ostaa hollantilaisen oppimisratkaisutoimittajan – kauppahinta 277 miljoonaa euroa

Mediakonserni Sanoma ostaa hollantilaisen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittajan Iddinkin.

12.12.2018 10:29

Kauppahinta ilman velkoja ja käteisvaroja on Sanoman myöhään yöllä julkistaman tiedotteen mukaan 277 miljoonaa euroa.

– Olen hyvin iloinen voidessani kertoa aikeestamme ostaa Iddink, joka on selkeä seuraava askel Sanoman Learning-liiketoiminnan kasvupolulla. Iddinkillä on läheiset, pitkäaikaiset suhteet asiakkaisiinsa ja se on menestynyt hyvin, Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo tiedotteessa.

– Iddink tarjoaa meille vahvan perustan kasvulle Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Lisäksi yrityskauppa kasvattaa Learningin osuutta Sanoman operatiivisesta käyttökatteesta merkittävästi, hän jatkaa.

Sanoman mukaan Iddink on johtava toisen asteen koulutuksen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittaja Alankomaissa ja sen omistavat yksityinen pääomasijoittaja NPM Capital ja Iddinkin johto. Iddinkin asiakkaita ovat oppilaat, vanhemmat, koulut ja opettajat.

Yrityskaupan myötä Sanoman liiketoiminta laajenee Alankomaissa toisen asteen koulutuksessa käytössä oleviin integroituihin digitaalisiin oppimisratkaisuihin ja vastaa Sanoman nykyistä tarjoomaa Puolassa.

Iddink tulee toimimaan erillisenä operatiivisena yhtiönä osana Sanoma Learningiä ja se palvelee jatkossakin kaikkia markkinoillaan toimivia oppimateriaalien kustantajia ja sisällöntuottajia.

Iddinkin liikevaihto oli 141 miljoonaa euroa ja operatiivinen käyttökate 27 miljoona euroa vuonna 2017. Se toimii Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Yhtiöllä on yhteensä noin 300 työntekijää, joista noin puolet työskentelee oppimisteknologioiden parissa.

Iddink täydentää Sanoma Learningin liiketoimintaa Alankomaissa, jossa Sanoman konserniyhtiö Malmberg on johtava oppimateriaalien toimittaja perus- ja toisen asteen opetukseen sekä ammatillisille oppilaitoksille.

Vuoden 2017 pro forma -tunnuslukujen perusteella Learningin osuus kasvaa noin 31 prosenttiin Sanoman liikevaihdosta (2017 oikaistu: 24 prosenttia) ja noin 39 prosenttiin operatiivisesta käyttökatteesta sisältäen TV:n ohjelmaoikeuksien poistot, sisällöntuotannon kustannukset ja vuokrakirjojen poistot- (2017 oikaistu: 32 prosenttia).

– Iddinkin monivuotisten asiakassopimusten ansiosta yrityskauppa parantaa Sanoman liikevaihdon ennustettavuutta, tiedotteessa sanotaan.

Ilta-Sanomat ja Taloussanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?