Säästöpankki heikensi reilusti Suomen kasvuennustettaan: ”On mahdollista, että käänne huonompaan onkin ollut jyrkempi” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Säästöpankki heikensi reilusti Suomen kasvuennustettaan: ”On mahdollista, että käänne huonompaan onkin ollut jyrkempi”

Säästöpankki on tänään julkistamassaan suhdanne-ennusteessa laskenut Suomen talouden kasvuennustetta reippaasti.

Säästöpankki heikensi ennustettaan Suomen suhdannekehityksestä.­

11.12.2018 8:00

Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Timo Vesalan mukaan Suomen talouden suhdannekuva on oleellisesti muuttunut kesän jälkeen, ja käänne huonompaan voi olla nyt arvioituakin jyrkempi.

Säästöpankki ennustaa nyt Suomen bruttokansantuotteen (bkt) kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia, kun edellinen ennuste kesäkuulta povasi vielä 2,8 prosentin kasvuvauhtia.

Ensi vuonna kasvu hidastuisi 1,4 prosenttiin kesäkuussa odotetun 2,0 prosentin sijaan. Vuonna 2020 kasvua kertyisi enää 1,2 prosenttia.

Suomen talouskasvun hidastumisesta on nyt selviä merkkejä, pankki arvioi tiedotteessaan perustellen näkemystä muun muassa viennin ja investointien heikolla kehityksellä sekä rakentamisen ja asuntokaupan näkymien hiipumisella. Myös koko maailmantalouden kasvu on pankin mukaan selvästi hidastumassa, mutta uutta taantumaa ei vielä ole nähtävissä.

Viennin Säästöpankki ennustaa kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna vain 2,0 prosenttia, kun aiempi ennuste tälle vuodelle oli 3,5 prosenttia ja ensi vuodelle 3,5 prosenttia. Vuonna 2020 viennin kasvu pysyisi edelleen 2,0 prosentissa.

Vastaavasti investointien kasvu jäisi tuoreen ennusteen mukaan tänä vuonna 2,5 prosenttiin kesäkuussa povatun 5,0 prosentin sijaan. Ensi vuonna investoinnit kasvaisivat enää 1,5 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 3,5 prosenttia. Vuonna 2020 investointien kasvuvauhti hiipuisi 1,0 prosenttiin.

– Ennusteemme on laadittu olettaen, että viimeaikaisissa tilinpitoluvuissa on mukana negatiivista satunnaisvaihtelua eikä kysyntätekijöiden trendi ole vielä yhtä voimakkaasti heikentynyt. Tässä piilee myös ennusteemme keskeinen riski: on mahdollista, että talouden käänne huonompaan onkin ollut jyrkempi kuin ennusteen lähtöoletuksissa on arvioitu, Vesala sanoo tiedotteessa.

Kokonaiskysyntää tukisi kuitenkin aiempaa hieman vahvemmin julkinen kulutus, jonka pankki ennustaa kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 0,5 prosenttia, kun aiemmat ennusteet olivat 0,9 prosenttia ja 0,3 prosenttia. Vuonna 2020 julkisen kulutuksen kasvu pysyisi 0,5 prosentissa.

Pankin mukaan talouden näkymien heikkenemisen vuoksi hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen ei ole enää yhtä varmaa kuin vielä puoli vuotta sitten vaikutti, ja työllisyyden kasvun voimakkain vaihe ohitettiin jo tämän vuoden alkupuoliskolla.

Säästöpankki on silti laskenut ennustettaan kuluvan ja ensi vuoden työttömyysasteesta 0,1 prosenttiyksiköllä ja povaa sen olevan tänä vuonna 7,5 prosenttia, ensi vuonna 7,1 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 7,0 prosenttia.

– Työllisyyden paranemisvauhti on ollut talouden suorituskykyyn nähden jopa yllättävän voimakasta. Tehtyjen työtuntien määrän vuosikasvu ylittää jo bruttokansantuotteen kasvun. On mahdollista, että jatkossa tuotannon kasvua haetaan enemmän tuottavuuden paranemisen kautta. Tämä merkitsisi väistämättä työmarkkinoiden imun vaimenemista, Vesala sanoo.

Inflaatioennusteensa Säästöpankki pitää ennallaan, ja arvioi kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio kiihtyisi 1,5 prosenttiin ja vuonna 2020 edelleen 1,8 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?