Pörssiuutiset

Kommentti: Italia ei ole ainoa riitapukari – Suomikin jyrkentää euroalueen hajaannusta

Julkaistu:

Italiaa on helppo syyttää euroriidoista, mutta se ei ole ainoa riitapukari. Suomen hansaryhmä kärjistää eripuraa, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Eurokriisi vahvisti tulkintaa, jonka mukaan keskenään varsin erilaisten maiden yhteinen raha ilman yhteistä taloudenpitoa johtaa vaikeuksiin. Ensin koittivat talousvaikeudet, ja heti perään alkoivat poliittiset vaikeudet.

Euromaat ovat kriisistä lähtien eli pian kymmenen vuotta olleet keskenään yhtä mieltä oikeastaan vain siitä, että niiden keskinäinen talous- ja rahaliitto on valuvikainen ja siksi monenlaisten vahvistusten ja uudistusten tarpeessa.

Mutta siitä ei ole tähän päivään mennessä syntynyt yksimielisyyttä tai edes joten kuten toteutuskelpoista yhteisymmärrystä, miten EMU-liittoa pitäisi vahvistaa tai muuten uudistaa.

Riitaa ja eriasteisia erimielisyyksiä tuntuu kytevän ja syttyvän milloin mistäkin kysymyksestä, mutta pohjimmiltaan kaiken torailun taustalla on iso periaatteellinen kiista koko rahaliiton perusrakenteesta ja -olemuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kestokiistely on mahdollista kiteyttää kahteen vastakkaiseen kysymykseen:

Pitäisikö yhteisen euron sekä yhteisen raha- ja valuuttapolitiikan perustaksi valaa edes jälkijättöisesti myös yhteinen taloudenpito ja sitä toteuttava yhteinen talouspolitiikka?

Vai pitäisikö päinvastoin entistä päättäväisemmin pitää kunkin euromaan julkisen talouden tulot ja menot erossa toisistaan ja pakottaa jäsenmaat vaikka väkisin noudattamaan euron edellyttämää talouskuria?

Yksi ajankohtainen ja pitkästä aikaa suurin riita on syttynyt Italian ensi vuoden budjettiaikeista.

Italian hallitus aikoo kasvattaa maansa valtiontalouden budjettialijäämää enemmän kuin kaikkien euro- ja EU-maiden taloudenpitoa ohjaavan EU-komission tai EU:n taloussääntöjen mukaan pitäisi.

Hallitus perustelee alijäämäisiä budjettiaikeitaan aikomuksellaan vahvistaa maan heiveröistä talouskasvua ja oletuksella, että talouskasvu alkaa pian vahvistaa myös valtiontaloutta ja keventää velkaisuuttakin.

Komissio ja useimpien muiden euromaiden hallitukset taas paheksuvat Italian budjettiaikeita, jotka niiden mielestä rikkovat yhteisiä taloussääntöjä, voimistavat Italian velkaantumista ja voivat vaarantaa koko euroalueen vakauden.

Tässäkään kiistassa ei tarvinne asettua kummallekaan kannalle huomatakseen, että kovin pian tuskin löytyy yksimielisyyttä sen enempää taloudenpidon yhdistämiseksi kuin talouskurin vahvistamiseksi.

Hansaryhmä kiristäisi talouskuria

Suomen hallitus on hakenut aiempaa aktiivisempaa ja kuuluvampaa roolia talous- ja rahaliiton kehityskeskusteluissa, mutta ei sovittelevalla vaan ennemmin kiistoja kärjistävällä ja vastakkainasettelua jyrkentävällä tavalla.

Suomi on ottanut osaa Hollannin ja pienehköjen pohjoisten EU-maiden muodostaman epävirallisen Uusi Hansaliitto -ryhmän toimintaan ja julkilausumiin.

Ryhmän tähän mennessä julkaisemat aloitteet ja julkilausumat ovat korostaneet talous- ja rahaliiton kehittämistä talouskuria vahvistamalla ja kansallista talousvastuuta korostamalla.

Hansaryhmän keskeinen viesti näyttää olleen, että esimerkiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotukset rahaliiton taloudenpidon tiivistämiseksi ovat turhaa haikailua, ja että yhteisvastuun asemesta olisi vahvistettava kunkin jäsenmaan omaa vastuuta talouskurin säilymisestä.

Viimeksi viime viikolla ryhmä jatkoi talouskurialoitteitaan esittämällä euromaiden yhteisen EVM-kriisirahaston aseman vahvistamista esimerkiksi niin, että EVM saisi nykyistä verrattomasti kattavammat valtuudet valvoa euromaiden taloudenpitoa.

Aloitteen allekirjoittivat Hollannin ja Suomen hallitusten lisäksi Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan, Irlannin, Tsekin, ja Slovakian hallitukset.

Aloite ei välttämättä ollut varta vasten teroitettu piikki Italian hallituksen budjettiaikeita vastaan, mutta ajoitus tuskin oli silkkaa sattumaakaan.

Hansaryhmä haluaa säilyttää talouspolitiikan kunkin euromaan omalla vastuulla, mutta samalla se haluaa vahvistaa ulkopuolista talousvalvontaa juuri Italian kaltaisten kurittomien maiden varalle.

Kuin ryhmä pitäisi rahaliittoa taloussääntöineen teoriassa hyvänä mutta ei kuitenkaan käytännössä luotettavasti toimivana järjestelynä.

Uusien valvontavastuiden ehdottamisella EVM:lle hansaryhmä näpäyttää myös komissiota, jonka keskeisiä tehtäviä on juuri jäsenmaiden taloudenpidon ohjaaminen ja valvonta.

Kuin Italian kurittomat budjettiaikeet ja kenties eurokriisikin olisivat olleet vältettävissä, jos vain komissio olisi kunnolla valvonut ja ohjannut jäsenmaiden taloudenpitoa.

Poliittisesti mahdottomia vaatimuksia

Hansamaiden hallitusten on poliittisesti mahdotonta hyväksyä Italian tai muiden eteläisten euromaiden kaipaamaa talouspoliittisen yhteisvastuun lisäämistä.

Yhteisvastuu on pohjoisille maille poliittisesti vaikea tai mahdoton ajatus esimerkiksi siitä syystä, että se tarkoittaisi melkoisen varmasti sitoutumista ikuisiin tulonsiirtoihin pohjoisen vauraista euromaista etelän vähävaraisempiin maihin.

Italian tai muiden eteläisten euromaiden on poliittisesti yhtä vaikea hyväksyä hansaryhmän vaatimaa talouskurin vaalimista ja vahvistamista. Eikä se ole vain poliittisesti vaikeaa, vaan se voi olla myös taloudellisesti mahdotonta, sillä se tarkoittaisi alistumista alati deflatoriseen talouden perusviritykseen.

Jyrkästi ristiriitaisten pyrkimysten ja niistä kumpuavien kiistojen yksi kelju seuraus on poliittisten kantojen kärjistyminen ja euromaiden keskinäinen hajaannus.

Saksan ja hansamaiden kaltaisissa talouskurimaissa kasvava osa kansaa on tyytymätöntä ja protestoi EU:ta ja euroakin vastaan siksi, että talouskuri on jo lipsunut liiankin löysäksi ja ”meidän” rahaamme on palanut jo liikaa ”muiden” virheiden takia.

Italiassa ja muissa eteläisissä euromaissa taas kasvava osa kansaa on tyytymätöntä ja protestoi EU:ta ja euroakin vastaan siksi, että talouskuria ja -vyötä on jo kiristetty liian kauan ja liian lujaa ja että ”meidän” taloutemme on jo kärsinyt liian kovasta työttömyydestä ja muista ”muiden” aiheuttamista vitsauksista.

Riitapukareiden kannat ovat niin kaukana toisistaan, että kenenkään on vaikea edes yrittää toimia erotuomarina. Komissionkin yritykset ärsyttävät usein samalla kertaa kaikkia kiistakumppaneita siksi, että ne ovat liian lepsuja tai liian tiukkoja.

Toki komissio pitää edelleen kiinni virallisesta tulkinnasta, jonka mukaan yhteinen euro vahvistaa jäsenmaiden keskinäistä yhteishenkeä ja yhteisyyttä sekä parantaa talouden vakautta ja kasvua. Meidän kaikkien eduksi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  2. 2

   Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin

  3. 3

   Näille 60–70-vuotiaille on aina töitä Suomessa: ”He voivat laskuttaa mitä vaan”

  4. 4

   Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

  5. 5

   Palkka jopa 5000–7000 e/kk ja kysyntää riittää – Tee testi: olisiko sinusta koodariksi?

  6. 6

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  7. 7

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  8. 8

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  9. 9

   WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä

  10. 10

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  2. 2

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  3. 3

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  4. 4

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  5. 5

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  6. 6

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  7. 7

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  8. 8

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  9. 9

   Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin

  10. 10

   Deutsche Bank varoittaa: Yhdysvallat uhkaa vajota taantumaan jo tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  5. 5

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  6. 6

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  7. 7

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  8. 8

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  9. 9

   7 000 euron palkkaa nauttinut mies menetti työnsä ja turvautui pikavippeihin – kohta niskassa oli lähes 200 000 euron velka

  10. 10

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  11. Näytä lisää