Pörssiuutiset

Siilasmaa: ”Myrkyllinen menestys” oli tappaa Nokian – Jorma Ollila ei sietänyt edes vaihtoehtojen pohtimista

Julkaistu:

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kuvaa uutuuskirjassaan, miten Nokian ”myrkyllinen menestys” oli hilkulla tuhota koko yrityksen, ja miten täpärään pelastukseen tarvittiin ”paranoidia optimismia” ja hyvää tuuria.
Nokian voittokulku maailman matkapuhelinmarkkinoiden ylivoimaisena valtiaana oli niin vahvaa ja jatkui niin pitkään, että menestys muuttui lopulta myrkylliseksi. Se oli koitua Nokian tuhoksi.

Näin voinee kiteyttää Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan kuvauksen ”vanhan Nokian” kriisistä. Hän esittää tulkintansa kirjassa Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa (Tammi), joka ilmestyy tänään. Kirjan toinen kirjoittaja on Catherine Fredman.

Kirjan ensimmäisessä osassa Siilasmaa kuvailee kauhun hetkiään ja muita kokemuksiaan Nokian hallituksen vasta valittuna rivijäsenenä yrityksen kriisivuosina 2008–2011. Kirjan toisessa osassa hän kuvaa yrityksen täpärää pelastusta, uutta nousua ja omaa osuuttaan hallituksen puheenjohtajana.

Lue lisää: ”Troijan hevoseksi” syytetyn Nokian Elopin tie Suomessa oli tuskainen: Ensin rökitti Jorma Ollila, sitten humalaiset lentomatkustajat

Talo palaa mutta kukaan ei uskalla tehdä hälytystä

Siilasmaan mukaan Nokian myrkyllinen menestys tappoi yritysjohdon kyvyn ja lopulta halunkin havaita puutteita omassa ja yrityksen toiminnassa. Siitä syntyi pelon ilmapiiri, joka esti huonoja uutisia päätymästä ajoissa ylimmän johdon saati hallituksen tietoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Menestys oli Siilasmaan tulkinnan mukaan myrkyttänyt Nokian ylintä johtoa myöten – tai paremminkin siitä alkaen – liian itsevarmaksi ja suorastaan vihamieliseksi kriittisiä kysymyksiä ja vaihtoehtojen tarkastelua kohtaan.


Siksi markkinoiden muutoksiin ja uusien kilpailijoiden nopeasti kasvavaan uhkaan havahduttiin liian myöhään ja usein vain tekemällä uusia virheitä. Ja siksi Nokia jämähti liian pitkäksi aikaa aikansa eläneeseen laitekeskeiseen toimintatapaan ja nopeasti vanhentuviin ohjelmistoihinsa, vaikka kasvava joukko uusia kilpailijoita ajoi uusin menetelmin kovaa vauhtia ohi oikealta ja vasemmalta.

Siilasmaan vertauksen mukaan Nokia oli kuin tuleen syttynyt talo, joka uhkasi palaa poroksi sen takia, että kukaan ei uskaltanut tehdä hälytystä tulen syttymisestä.

Kirjan mukaan keskeinen syy Nokian pelon ilmapiiriin ja huonojen uutisten tukahduttamiseen oli se, että yhtiön monivuotinen toimitusjohtaja ja edellinen hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ei sietänyt kriittisiä kysymyksiä eikä vaihtoehtojen pohtimista.

Kriisistä nousi taas uudeksi muuttunut Nokia

Kriisi pakotti Nokian hallituksen ja ylimmän johdon hyväksymään tosiasian, että yhtiö ei olekaan voittamaton eivätkä sen johtajat olekaan erehtymättömiä. Ja oivaltamaan sen, että entiseen tapaan jatkamalla Nokia olisi pian mennyttä.


Kriisi antoi myös sykäyksen ravistella yrityksen johtamistapoja ja yrityskulttuuria takaisin kohti samaa kriittistä, avointa ja rohkean ennakkoluulotonta ilmapiiriä, jonka avulla Nokia oli edellisen kerran selvinnyt konkurssin partaalta 1990-luvun alussa.

Siilasmaa kuvaa kriisistä selviämistä ja Nokian kokonaan uudeksi yhtiöksi muuttumista kirjan alkupuolta henkilökohtaisemmalla otteella, sillä kriisin selättäminen ja uusi nousu alkavat hänen noustuaan hallituksen puheenjohtajaksi.

Johtamisen filosofiaa ja taloustrilleri

Kertojan ainutlaatuinen aitiopaikka ja kerronnan selkeys ovat oiva yhdistelmä, joka tekee tästä Nokia-kirjasta samaan aikaan johtamisen oppaan ja todellisen taloustrillerin.

Siilasmaa kuvaa yksityiskohtaisesti mutta samalla helppotajuisesti, miten Nokia myi raskaasti tappiollisen puhelinliiketoimintansa Microsoftille, miten Nokia osti Siemensin ulos NSN-yhteisyrityksestä ja miten Nokia pian näiden siirtojen jälkeen vielä osti Alcatel Lucent -verkkolaitejätin itselleen.

Näiden siirtojen avulla Nokia muuttui parin vuoden kuluessa tyystin uudeksi yritykseksi. Ja juuri näiden siirtojen avulla Nokia vältti konkurssin ja pääsi uuden kasvun alkuun.


Jännittävien tapahtumakuvausten rinnalla Siilasmaa kuljettaa toista tarinaa, joka oli Nokian selviytymiselle ja uudelle nousulle todennäköisesti vielä tärkeämpi kuin itse yritysjärjestelyt.

Se on kuvaus johtamisen ja koko yrityskulttuurin suuresta mullistuksesta, joka oli Siilasmaan mukaan välttämätön yhtiötä uhanneen tuhon välttämiseksi ja uuden suunnan löytämiseksi.

Hän luonnehtii omaa johtamisen filosofiaansa ”paranoidiksi optimismiksi”, jolla hän tarkoittaa vaihtoehtoisten näkymien, valintojen ja ratkaisujen alituista ja ennen kaikkea ennakkoluulotonta arvioimista.

Jopa vainoharhaisiin vaihtoehtoihin varautuminen ja epätodennäköistenkin ongelmien kuvitteleminen antavat hänen mukaansa valmiutta ja voimia panna toteen toiveikkaita tulevaisuuden suunnitelmia.

Siilasmaan johtamisopin mukaan yritysjohdon pitäisi kannustaa tai jopa vaatia alaisiaan esittämään kriittisiä kysymyksiä ja vaihtoehtoisia näkökulmia eikä suinkaan tukahduttaa tai varsinkaan kieltää sellaisia.

Ilman tällaista kulttuurivallankumousta Nokia ei välttämättä olisi selvinnyt kriisistään. Ei ainakaan, jos Siilasmaan tulkinta pitää kutinsa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  2. 2

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  3. 3

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  4. 4

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  6. 6

   Metsäteollisuus: Lakoista 20 miljoonan euron menetykset – ”Olemme kiistassa täysin ulkopuolisia”

  7. 7

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  8. 8

   Boris Rotenberg vaatii Suomessa toimivilta pankeilta 70 000 euron hyvityksiä – syyttää syrjinnästä

  9. 9

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  10. 10

   Talouselämän huipulla raivoaa jyrkkä riita – Laatunen syyttää uhkailusta, Kakkonen lataa: ”Sun aikasi on ihan oikeasti ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talouselämän huipulla raivoaa jyrkkä riita – Laatunen syyttää uhkailusta, Kakkonen lataa: ”Sun aikasi on ihan oikeasti ohi”

  2. 2

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  3. 3

   Laura, 29, tekee neli­päiväistä työ­viikkoa: ”Down­shiftaamisesta tulee elämän­tapa­laiskottelijan leima”

  4. 4

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  5. 5

   ”Hälyttävän monen” talous kaatuu jo, kun tulot putoavat 100 euroa kuussa – joukossa myös hyvätuloisia

  6. 6

   Vartiointialan lakko alkaa keskiviikkona

  7. 7

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  8. 8

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  9. 9

   Grilliyrittäjä Riikka, 30, uskoo nauruun ja huumoriin: ”Vaikka miten olisi v-käyrä korkealla, töissä se ei tunnu”

  10. 10

   Saksalaisyhtiö rakentaa akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  6. 6

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää