Pörssiuutiset

Kommentti: Finanssikriisi oireili vuoden päivät ennen kuin leimahti

Julkaistu:

Investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta tulee ensi kuussa kuluneeksi vuosikymmen. Siitä leimahti finanssikriisi, mutta oireilu alkoi vuotta aiemmin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Taloussanomien juttusarja kertoo syksyllä 2008 kärjistyneestä finanssikriisistä ja sen vaikutuksista. Tämä on sarjan ensimmäinen osa.

Finanssihistorian ajanlaskun yksi surkea virstanpylväs tulee vastaan ensi kuun puolivälissä.

Silloin tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta maailman taloushistorian siihen mennessä suurimmasta konkurssista, investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta.

Siitä alkoi kansainvälisten finanssimarkkinoiden ja heti perään koko maailman reaalitaloudenkin vuosikymmeniin viheliäisin koettelemus, josta talous ei ole vieläkään toipunut kuin osaksi.

Juttu jatkuu kuvan alla.


Finanssikriisin yksi tärkeä alkunäytös nähtiin kuitenkin runsas vuosi ennen kuin kriisi leimahti Lehmanin konkurssista ilmiliekkeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla tuli kuluneeksi 11 vuotta siitä, kun meikäläisittäin ennestään suhteellisen vieras käsite ”subprime” nousi talousuutisten aiheeksi meilläkin.

Tuo vasta jälkeenpäin dramaattiseksi käännekohdaksi ja finanssikriisin alkunäytökseksi ymmärretty hetki koitti vuoden 2007 elokuun yhdeksäntenä päivänä.

Tuon päivän uutispommi oli ranskalaispankki BNP Paribas’n yllättävä ilmoitus, että kolme sen hallinnoimaa erikoissijoitusrahastoa keskeyttää asiakasvarojen lunastukset.

Ilmoitus merkitsi käytännössä rahastojen sulkemista. Siihen asti asiakkaat olivat voineet nostaa varojaan ulos rahastoista milloin tahansa, mutta eivät voineet enää.

Varojensa perään kyselleet sijoittaja-asiakkaat saivat vastaukseksi kylmää kättä ja pahoittelut, että rahastot eivät valitettavasti kykene hinnoittelemaan saati muuttamaan rahaksi sijoituksiaan, ja että siksi sijoittajatkaan eivät voi saada rahastoihin sijoittamiaan varoja takaisin.

Siitä alkoi alamäki finanssikriisiin.

Riskittömät tuotot olivatkin harhaa

Kyseiset erikoisrahastot olivat keskittäneet sijoituksiaan Yhdysvaltain asuntorahoituksen niin sanottuihin subprime-velkakirjoihin ja niihin perustuviin osin äärimmäisen monimutkaisiin velkainstrumentteihin. Sen piti olla tuottoisaa ja liki riskitöntä, mutta se olikin kohtalokas vikatikki.

Asuntoluottojen ja asuntoluottoarvopapereiden etuliite ”subprime” viittasi yleisesti heikon luottokelpoisuuden tai suorastaan luottokelvottomien asiakkaiden asuntoluottoihin ja niihin perustuviin muihin arvopapereihin.

Rahastojen sulkeminen ei ollut shokki vain kyseisiin rahastoihin varojaan sijoittaneille asiakkaille vaan yhtä suuri järkytys muille samoilla markkinoilla toimiville sijoittajille, rahastoille ja pankeille.

Juttu jatkuu kuvan alla.


Järkytys oli suuri erityisesti siksi, että tuohon päivään asti finanssimarkkinat olivat laajalti sen harhaksi osoittautuneen uskon varassa, että tavallista riskipitoisempia velkapapereita on mahdollista muuttaa nokkelan ”paketoinnin” avulla käytännössä riskittömiksi.

Tätä harhaluuloa vahvisti velkapaketteja tehtailevien pankkien aggressiivisen ja paikoin epärehellisen markkinoinnin lisäksi se, että aiemmin luotettaviksi uskotut luottoluokitusyritykset jakelivat pankkien kasaamille roskalainapaketeille huippuluokan luokituksia.

Sijoittajat menivät vuosien ajan halpaan ja uskoivat pankkien, luottoluokittajien ja lopulta koko finanssitoimialan yhteiseen harhaan, että riskittömiä tuottoja on sittenkin tarjolla.

Keskuspankit paisuttivat kuplia

Harhaa ja sijoittajien tuottojen nälkää voimisti sittemmin keskeisen tärkeäksi osoittautunut ja paraikaakin finanssimarkkinoita taustalla kohti uusia ongelmia ohjaava lähes näkymätön mahtivoima, keskuspankit.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed, euroalueen keskuspankki EKP ja suuri joukko muitakin keskuspankkeja oli vuosien ajan pitänyt rahahanojaan apposen avoimina ja yleisiä rahoitusoloja vuosikausiin keveimpinä.

Keskuspankit olivat ryhtyneet mittavaan rahaelvytykseensä edellisen finanssikuplan puhkeamisen jälkeen. Ne olivat siivoavinaan vuosituhannen vaihteen teknokuplan ja sitä seuranneiden sotkujen jälkiä, joten tarkoitus oli kaiketi hyvä.

Juttu jatkuu kuvan alla.


Mutta edellisen kuplan jälkiä siivotessaan keskuspankit tulivat samalla puhaltaneeksi tilalle uutta ja entistäkin suurempaa kuplaa – ja vieläpä useille eri markkinoille samaan aikaan.

Suurimpia kuplia syntyi Yhdysvaltain ja useiden Euroopan maiden asuntomarkkinoille, mutta viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen suurin osa finanssimarkkinoidenkin osa-alueista alkoi potea sittemmin kohtalokkaaksi osoittautunutta kuplimista.

Hintakuplia syntyi asuntomarkkinoiden lisäksi useiden eri maiden osakemarkkinoille, melkein kaikille maailman yrityslainamarkkinoille, useiden euromaiden velkakirjamarkkinoille sekä useimmille hyödykemarkkinoille raakaöljystä elintarvikeraaka-aineisiin.

Keskuspankkiirit vahvistivat harhoja

Jälkeenpäin on käynyt selväksi, että maailman vaikutusvaltaisimmat keskuspankkiirit eivät paisuttaneet kuplia vain rahapolitiikan toimillaan pitämällä rahoitusoloja liian pitkään liian keveinä.

Osa mahtavimmista keskuspankkiireista vahvisti finanssimarkkinoiden ja yleisönkin harhaista luottamusta asuntomarkkinoiden – ja samalla mitä riskipitoisimpien asuntorahoitusinstrumenttien – riskittömyyteen.

Yhden nyt jo surullisen kuuluisan esimerkin esitti Yhdysvaltain Fedin silloinen pääjohtaja Ben Bernanke, joka vielä vuoden 2007 keväällä vähätteli maan asuntomarkkinoilla jo esiin nousseita ongelmia tähän tapaan:

”Käsityksemme mukaan subprime-markkinoiden ongelmat vaikuttavat laajempiin asuntomarkkinoihin vain rajoitetusti emmekä odota niistä koituvan varteen otettavia vaikutuksia muuhun talouteen tai rahoitusmarkkinoille”.

Moisella vaikutusvaltaisella rohkaisulla ja riskien vähättelyllä saattoi olla oma vaikutuksensa siihen, että harhainen turvallisuuden tunne säilyi ja osin vahvistuikin finanssimarkkinoilla aina BNP Paribas’n rahastojen sulkemiseen asti.

Laajahko ja yhä voimakkaammaksi vähitellen jyrkkenevä lasku alkoi vasta sen jälkeen.

Raharuiskut sammuttivat finanssiroihun

Saksalaispankki Deutsche Bankin viime viikolla julkaiseman ”muistelon” mukaan subprime-velkakirjojen ongelmat levisivät varsin nopeasti pankkien välisten rahamarkkinoiden luottamuspulaksi ja lopulta sananmukaiseksi rahapulaksi.

Esimerkiksi maailman laajimmin seurattu osakemarkkinoiden hintamittari, Yhdysvaltain suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksi, menetti yhdessä päivässä liki kolme prosenttia arvostaan.

Tuon kohtalokkaan päivän jälkeen kurssilaskua kesti pari vuotta, kunnes vuoden 2009 syyskuussa S&P 500 -indeksin osakkeet olivat menettäneet yli puolet aiemmasta huippuarvostaan.

Sen koomin maailma – tai ainakin finanssimaailma – on toki taas muuttunut tyystin toisenlaiseksi.

Finanssimarkkinoilla kriisin kauhut ovat jo unohtuneet, kun taas entistäkin mojovammat määrät keskuspankkien rahaelvytystä on kääntänyt kurssitappiot yhä huimemmiksi kaikkien aikojen kurssiennätyksiksi.

Enää puuttuu vaikutusvaltaisten keskuspankkiirien rauhoittelevat lausunnot siitä, että tällä kertaa kaikki on toisin – ja että uudet kuplat eivät oikeasti olekaan kuplia vaan merkki keskuspankkien etevyydestä ja talouden vahvuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  2. 2

   Mihin karahti kokeilu 6 euron tuntipalkasta? ”Luottamusmiehet ottivat kokeilun erittäin surkeasti vastaan”

  3. 3

   Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille

  4. 4

   Poliisi ratsasi Opelin tilat – epäillään päästömanipuloinnista

  5. 5

   Finanssivalvonnan johtoon 11 hakijaa – Anneli Tuominen hakee jatkokautta

  6. 6

   Kauppasodasta ei nopeaa ulospääsyä: ”Tässä käydään ideologioiden tai talousmallien välillä aikamoista taistelua”

  7. 7

   Maanantai ja perjantai etätyökieltoon? Yli puolet uskoo olevansa tehokkaampi etänä

  8. 8

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  9. 9

   Vanhus osti kallista kotihoitoa ja jätti perilliset nuolemaan näppejään – lukijat: ”Ahneet sukulaiset tienatkoon itse omat rahansa”

  10. 10

   Karri, 31, jätti opintonsa kesken Suomessa – johtaa nyt 400 suunnittelijan työtä Airbnb:llä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  2. 2

   Maanantai ja perjantai etätyökieltoon? Yli puolet uskoo olevansa tehokkaampi etänä

  3. 3

   Mihin karahti kokeilu 6 euron tuntipalkasta? ”Luottamusmiehet ottivat kokeilun erittäin surkeasti vastaan”

  4. 4

   Thaimaa ottaa kovat otteet käyttöön muoviroskan vähentämiseksi

  5. 5

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  6. 6

   SAK:n vastaus Sipilälle: Poliittiset työtaistelutoimet eivät ole päättymässä ensi viikolla – ”Eduskuntaan voitava vaikuttaa”

  7. 7

   15 vinkkiä: Näin säästät huomaamatta satasia vuodessa – ja myös ympäristöä

  8. 8

   Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille

  9. 9

   Ex-ministeri Lindén nimitettiin italialaisyhtiön hallitukseen

  10. 10

   Kauppasodasta ei nopeaa ulospääsyä: ”Tässä käydään ideologioiden tai talousmallien välillä aikamoista taistelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haiseva yllätys paljastui talon kivijalasta – myyjälle napsahti noin 90 000 euron lasku

  2. 2

   Asiantuntijat antoivat suomalaisille konkreettiset neuvot jemmarahasta pankkitilillä – keskustelu kävi kuumana: ”Ihan mitätön summa varsinkin perheelliselle”

  3. 3

   HS: Taloyhtiö meni konkurssiin Helsingissä – taustalla pariskuntien riita

  4. 4

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  5. 5

   Kommentti: Hallitus voi kärsiä potkulaissa rökäletappion – kosto uhkaa ay-pomoja

  6. 6

   Scandicin johtaja lataa kovia sanoja varaussivustojen vallasta: ”He voivat halutessaan ilmoittaa, että hotelli on täynnä”

  7. 7

   Riita 5 700 eurosta vei osakkaat oikeuteen ja taloyhtiön konkurssiin – ”Jos olet ostamassa paritaloa, älä ihmeessä osta sitä ennen kuin...”

  8. 8

   Alice, 20, haki työpaikkaa: kohtelu muuttui oudoksi, kun ihonväri selvisi – yrittäjä vertaa Elovena-ryynien myymiseen

  9. 9

   Antero Vartia: Myin osuuteni Löylystä Jasper Pääkköselle

  10. 10

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  11. Näytä lisää