Tehtaan laajennus nakersi Ponssen liiketulosta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Tehtaan laajennus nakersi Ponssen liiketulosta

Liikevaihto kasvoi odotettua enemmän toisella vuosineljänneksellä.

–Metsäkonemarkkina oli erittäin vahva myös vuoden toisella neljänneksellä. Markkina-alueistamme vahvimmin kasvoivat Pohjois- ja Keski-Eurooppa sekä Venäjä, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo tulostiedotteessa.

7.8.2018 10:41

Metsäkoneita valmistavan Ponssen liikevaihto kasvoi huhti–kesäkuussa markkinaodotuksia voimakkaammin. Tulos ennen veroja kasvoi, mutta jäi ennusteista. Liiketulos heikkeni Vieremän tehtaan laajennuksen heikennettyä kannattavuutta.

Yhtiön liikevaihto nousi toisella neljänneksellä 149,0 miljoonaan euroon viime vuoden vertailukauden 128,8 miljoonasta eurosta. Kasvu oli odotettua voimakkaampaa, sillä ennustepalvelu Inquiry Financialin kokoamassa ennusteessa analyytikot olivat povanneet 141 miljoonan euron liikevaihtoa.

Saatujen tilausten arvo kasvoi 356 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 281 miljoonasta eurosta.

– Metsäkonemarkkina oli erittäin vahva myös vuoden toisella neljänneksellä. Markkina-alueistamme vahvimmin kasvoivat Pohjois- ja Keski-Eurooppa sekä Venäjä, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo tulostiedotteessa.

– Kysyntä ylittää nykyisessä tilanteessa kapasiteetin merkittävästi ja paineet toimitusaikojen nopeuttamiselle ovat kasvaneet entisestään. Talouden kuumentuneessa tilanteessa komponenttien saatavuus on ollut haasteellista ja tulee olemaan haastavaa lähiaikoina. Ponsse on kuitenkin pystynyt valmistamaan koneita suunnitelman mukaisesti, Nummela sanoo.

Liiketulosta myynnistä jäi vain 12,4 miljoonaa euroa markkinoiden odotettua 15,3 miljoonaan euron tulosta. Tulos oli myös viime vuoden 13,9 miljoonaa euroa heikompi.

Vieremän tehtaan ylösajo heikensi kannattavuutta, Nummela kertoo. Tehdasinvestointi kuitenkin etenee aikataulussa ja uuden tehtaan sekä uusien valmistuslinjojen on tarkoitus aloittaa toimintansa elokuun alussa.

Tulos ennen veroja nousi edellisvuoden 8,1 miljoonasta 10,1 miljoonaan euroon. Analyytikot olivat odottaneet selvästi vahvempaa 15,0 miljoonan euron tulosta.

Osakekohtainen tulos oli 0,27 euroa analyytikkojen ennustettua 0,41 euroa. Edellisvuonna osakekohtaista tulosta tehtiin 0,19 euroa.

Ponsse odottaa konsernin euromääräisen liikevoiton olevan tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin se oli 67,4 miljoonaa euroa. Vieremän tehtaan laajennusinvestointien hyötyjen yhtiö sanoo realisoituvan kuluvan vuoden toisella puoliskolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?