EKP lopettaa arvopapereiden netto-ostot joulukuussa – korko pysyy nollassa ainakin vuoden

Arvopaperiostot jatkuvat 30 miljardin euron kuukausittaisin netto-ostoin ainakin syyskuun loppuun. Loka–joulukuussa arvopaperien kuukausiostot supistuvat 15 miljardiin euroon ja netto-ostot päättyvät joulukuun lopussa.

14.6.2018 14:56 | Päivitetty 14.6.2018 15:26

Euroopan keskuspankki (EKP) piti ohjauskorkonsa ennallaan 0,00 prosentissa korkokokouksessaan tänään. EKP:n neuvosto kokoontui Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Korkopäätös oli odotettu, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemista 72 ekonomistista yksikään ei povannut korkoon muutosta. Ohjauskorko on ollut nollassa vuoden 2016 marraskuusta lähtien.

Myös talletuskoron EKP piti ennallaan -0,40 prosentissa ja maksuvalmiuslainan koron 0,25 prosentissa. Arvopaperiostot jatkuvat 30 miljardin euron kuukausittaisin netto-ostoin ainakin syyskuun loppuun. Loka–joulukuussa arvopaperien kuukausiostot supistuvat 15 miljardiin euroon ja netto-ostot päättyvät joulukuun lopussa.

EKP kertoi myös lausunnossaan, että ohjauskorot pysyvät ennallaan ainakin kesään 2019 asti.

Arvopaperiostot jatkuvat vielä netto-ostojen päättymisen jälkeen, sillä EKP aikoo lupaa uudelleen erääntyvien velkakirjojen takaisinmaksut vielä pitkään.

Suuri mielenkiinto kohdistuu keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kello 15.30 alkavaan tiedotustilaisuuteen. Hänen lausumistaan haetaan vihiä rahapolitiikan suunnasta.

EKP:n pääekonomisti Peter Praet ennakoi politiikkakäännettä jo viime viikolla Berliinissä pitämässä puheessa. Hänen mukaansa EKP:n neuvosto arvioi kesäkuun kokouksessa, onko tähänastinen kehitys riittävää perustelemaan keskuspankin arvopaperiostojen vähittäistä purkamista.

Maaliskuussa keskuspankki jätti pois maininnan valmiudestaan kasvattaa osto-ohjelmaansa. Tätä aiemmin kokouksissaan EKP on sanonut, että se on valmis kasvattamaan osto-ohjelman kokoa tai kestoa jos se on tarpeen.

Euroalueen talous kasvoi alkuvuonna 2,5 prosentin vuosivauhtia ja inflaatiokin kiihtyi toukokuussa 1,9 prosenttiin eli lähelle EKP:n kahden prosentin tavoitetta

Elintarvikkeiden ja energian vaikutuksista puhdistettu niin sanottu pohjainflaatio kiihtyi 1,1 prosenttiin.

EKP aloitti määrällisen elvytyksen eli arvopaperien osto-ohjelmansa syksyllä 2014. Sitä kasvatettiin vuoden 2015 maaliskuussa.

Tämän jälkeen EKP ja kansalliset keskuspankit ovat ostaneet jälkimarkkinoilta euroalueen joukkovelkakirjoja ja omaisuusvakuudellisia arvopapereita 80 miljardin euron kuukausitahdilla. Viime vuoden maaliskuusta eteenpäin osto-ohjelma oli suuruudeltaan keskimäärin 60 miljardia euroa kuussa. Vuoden vaihtuessa kuukausiostot pienenivät 60 miljardista 30 miljardiin euroon. Tällä tahdilla ostoja on määrä jatkaa syyskuuhun asti.

Elvytystoimillaan EKP on pyrkinyt saamaan euroalueen talouskasvua vauhtiin ja nostamaan alhaista inflaatiota, joka on pitkään jäänyt reippaasti alle keskuspankin tavoitteleman noin kahden prosentin tason.

Korjaus 14.6.2018 klo 15.04: EKP arvopaperiostot supistuvat loka–joulukuussa 15 miljardiin euroon kuukaudessa, ei 15 miljoonaan euroon, kuten jutussa ensin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?