Kojamo suunnittelee listautumista – osa ay-johtajista aikoo erota hallituksesta, jos se toteutuu - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kojamo suunnittelee listautumista – osa ay-johtajista aikoo erota hallituksesta, jos se toteutuu

Entinen VVO on Suomen suurimpia asuntosijoitusyhtiöitä.

21.5.2018 8:44 | Päivitetty 21.5.2018 12:16

Suomen suurimpiin asuntosijoitusyhtiöihin kuuluva Kojamo harkitsee listautumista Helsingin pörssin päälistalle. Kojamo tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumiseen liittyviä palveluja suurimmissa kaupungeissa.

Kojamo on entiseltä nimeltään VVO-yhtymä.

Suunnitellun listautumisannin tavoitteena on edistää Kojamon kasvustrategian toteuttamista ja lisätä strategista joustavuutta. Yhtiö on viimeisten seitsemän vuoden aikana keskittynyt kaupalliseen asuntovuokraukseen. Sen toiminta on keskittynyt seitsemään kasvukeskukseen.

–Olemme investoineet Lumo-asuntotarjonnan kehittämiseen vuosina 2014–2017 1,5 miljardia euroa. Suunniteltu listautuminen tukisi kasvustrategiaamme ja vuoden 2021 tavoitettamme omistaa 38000 vuokra-asuntoa vuonna 2021, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Jani Nieminen pörssitiedotteessa.

Kojamo tunnetaan tuhdeista osingoistaan. Yhtiön tavoitteena on, että sijoituskiinteistöjen arvo nousee kuuteen miljardiin euroon vuoden 2021 loppuun mennessä. Maaliskuun lopussa niiden käypä arvo oli lähes viisi miljardia euroa.

Työeläkeyhtiöt ja ammattiliitot omistajia

Kojamon suurimpia omistajia ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma sekä ammattiliitoista Teollisuusliitto, jonka puheenjohtaja Riku Aalto istuu puheenjohtajana myös Kojamon hallituksessa. Muita hallituksen jäseniä ovat muun muassa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ja Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Jos pörssiin listautuminen toteutuu, hallituksen jäsenistä ovat ilmoittaneet eroavansa Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Aalto ei ole nähnyt mitään syytä sille, etteivätkö liitot voisi omistaa yhtiötä myös mahdollisen pörssilistauksen jälkeen.

– Ay-liike omistaa tällä hetkellä montaa muutakin suomalaista pörssiyritystä, hän sanoi helmikuussa STT:lle.

Kojamo odottaa suunnitellun listautumisen toteutuvan kesäkuun loppuun mennessä.

Juttua korjattu 21.5. kello 12.16. Yhtiön tavoite on, että sijoituskiinteistöjen arvo nousee kuuteen miljardiin euroon, mutta nyt niiden arvo on lähes viisi miljardia eikä kuusi miljardia, kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Korjaus 22.5. kello 13.22: Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä ei ole vielä Kojamon hallituksessa, vaan vasta ehdolla tulevaan hallitukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?