Suomen sote-bisneksessä käy nyt kova kuhina – tällaisia ovat neljä suurinta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suomen sote-bisneksessä käy nyt kova kuhina – tällaisia ovat neljä suurinta

Terveystalo ja Attendo torstaina, Mehiläinen perjantaina. Suomen terveysbisneksessä on järjestelty omistuksia tällä viikolla.

Mehiläisen sairaala Helsingissä.

18.5.2018 16:41

Suomen terveys- ja hoivapalvelumarkkinoilla käy kuhina samaan aikaan, kun hallitus yrittää saada eduskunnassa läpi markkinoita yrityksille avaavan sote-uudistuksen valinnanvapauslain.

Terveysyritykset ovat tällä viikolla ilmoittaneet kahdesta isosta omistusjärjestelystä.

Suomessa toimii neljä suurta terveys- ja hoivayritystä, joiden liikevaihdot ylittävät toistasataa miljoonaa euroa. Ne ovat syntyneet viime vuosien yrityskauppabuumin seurauksena.

Terveystalo paisuu Attendon terveydellä

Pörssiyritys Terveystalo kasvoi tällä viikolla Suomen suurimmaksi terveysyritykseksi liikevaihdolla mitattuna, kun se kertoi ostavansa kilpailijansa Attendon Suomen terveyspalvelut 233 miljoonalla eurolla.

Viime vuoden tilinpäätösten perusteella Terveystalon ja Attendon terveyspalveluiden yhteenlaskettu liikevaihto kohosi lähes 925 miljoonaan euroon. Yhdistetyllä yrityksellä on yli 12 000 työntekijää, yli 200 terveyskeskusta ja yli 50 hammashoitolaa.

Terveystalo listautui Helsingin pörssiin lokakuussa – toista kertaa yhtiön historiassa. Sen suurimmat omistajat ovat eläkeyhtiö Varma, von Rettigin suvun sijoitusyhtiö Rettig Group, Hartwallin suvun sijoitusyhtiö Hartwall Capital sekä Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö.

Diakonissalaitoksen omistusosuus on perua kaupasta, jossa Terveystalo osti Diakonissalaitokselta terveysyritys Diacorin viime vuonna.

Yhtiötä kasvattanut entinen pääomistaja, pääomasijoittaja EQT:n omistaa yhtiöstä enää reilut 11 prosenttia. Hallintarekisterissä eli muiden ulkomaisten omistajien hallussa on noin 14 prosenttia.

Mehiläinen siirtyi pääomasijoittajalta toiselle

Mehiläisen omistuksessa tapahtui tänään merkittäviä muutoksia. Pääomasijoittajat KKR ja Triton myivät runsaan 76 prosentin omistusosuutensa pääomasijoittaja CVC Capital Partnersille, vakuutusyhtiö LähiTapiolalle sekä työeläkeyhtiöille Varmalle ja Ilmariselle.

CVC:sta tulee terveysyrityksen pääomistaja lähes 60 prosentin osuudella. LähiTapiolan omistusosuus kaksinkertaistuu noin 20 prosenttiin sekä Ilmarisen ja Varman noin 10 prosenttiin.

Samalla Mehiläinen hautasi ainakin joksikin aikaa monien suomalaissijoittajien toiveet yhtiön listautumista.

Kauppasummaa tai muita järjestelyn ehtoa ei kerrottu julkisuuteen, mutta talouslehti Financial Timesin lähteiden mukaan kauppasumma olisi ollut yhteensä 1,8 miljardia euroa.

Summa on noin neljä kertaa suurempi kuin KKR:n ja Tritoniin alkuperäinen sijoitus.

Mehiläisen liikevaihto oli viime vuonna 755 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä sillä oli vuoden lopussa lähes 6 400.

Attendo keskittyy hoivapalveluihin

Suomen terveyspalvelunsa myynyt Attendo aikoo keskittyä hoivapalveluihin. Tukholman pörssissä listatun yhtiön liikevaihto oli viime vuonna lähes 1 100 miljoonaa euroa, josta lähes 480 miljoonaa euroa tuli Suomesta.

Myytyjen Suomen terveyspalveluiden liikevaihto oli noin 230 miljoonaa euroa.

Henkilöstöä yhtiöllä oli viime vuoden lopussa yhteensä 24 000, josta Suomessa noin 6 200. Myydyissä terveyspalveluissa työntekijöitä on 1 600. Attendo osti viime vuonna ison hoivayhtiön Mikevan 150 miljoonalla eurolla, joka lisäsi yhtiön henkilöstöä Suomessa 2 300 työntekijällä.

Attendo on ollut Tukholman pörssissä vuodesta 2015. Sen suurin omistaja 15 prosentin osuudella on ruotsalainen sijoitusyhtiö Nordstjernan. Lähes yhtä paljon yhtiöstä omistaa suomalainen Pertti Karjalainen, joka on yrityksen Suomen-haaran perustajia. Loput osakkeenomistajat ovat pääosin ruotsalaisia instituutiosijoittajia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Attendon Pertti Karjalainen.

Pihlajalinnassakin häärää LähiTapiola

Pienin neljästä suuresta terveysyrityksestä on Pihlajalinna. Sen liikevaihto oli viime vuonna lähes 425 miljoonaa euroa. Henkilöstöä yhtiöllä oli viime vuoden lopussa yli 4 700. Pihlajalinna listautui Helsingin pörssiin vuonna 2015.

Pihlajalinnankin merkittävä osakkeenomistaja on LäpiTapiola, joka omistaa lähes neljänneksen pörssiyhtiöstä. Toiseksi suurin omistaja on kymmenen prosentin osuudella yhtiön perustajan Mikko Wirénin sijoitusyhtiö MWW.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Leena Niemistö

Suuri henkilöomistaja on myös lääkärikeskus Dextran entinen pääomistaja Leena Niemistö. Pihlajalinna osti Dextran vuonna 2012. Tuorein yrityskauppa on maaliskuussa 30 miljoonalla eurolla ostettu Doctagon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?