Pörssiuutiset

Sekava tilanne näkyy osakemarkkinoilla

Julkaistu:

Maailman osakemarkkinat etsivät suuntaa monestakin syystä sekavassa tilanteessa. Kalenterivuoden ensimmäisen neljänneksen tuloskausi ei suuremmin yllättänyt, tulosodotukset täyttyivät kohtalaisesti.
Tuleva kehitys on kuitenkin entistä sumeampi, poliittiset riskit ovat voimistuneet ja epävarmuus keskuspankkien toiminnasta kasvaa. Oman mausteensa soppaan tuovat raakaöljyn hinta ja valuuttakurssit.

Maailman laajimmin seurattu osakemarkkina, Yhdysvallat, on vahvistunut 12 kuukaudessa reippaasti. New Yorkin pörssin 500 keskeisimmästä osakkeesta koottu S&P 500 -indeksi on noussut vuoden takaisesta 15 prosenttia.

Nousu on kuitenkin laantunut kevään mittaan, tammikuun lopussa korkeimmillaan 2 870 pisteessä käynyt indeksi on maalis–toukokuussa vaihdellut 2 600 ja 2 800 pisteen välillä. Viime kesäkuun lukema oli 2 400 pisteen tuntumassa.

Euroopan vastaava Bloomberg European 500 -indeksi on vaihdellut voimakkaammin, vaikka liikkeet ovat olleet prosentuaalisesti verraten maltillisia. Vuosi sitten 260 pisteen tuntumassa ollut indeksi laski syyskuussa 250 pisteen tuntumaan, josta nousi tammikuussa 270 pisteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maaliskuussa se kävi jo alle 250 pisteessä josta on palannut 265 pisteen tuntumaan. Vuodentakaisesta nousua on kertynyt runsas prosentti, mutta kuukauden takaisesta vajaat neljä prosenttia. Tätä selittänee osaltaan euron kurssin lasku helmi–huhtikuun 1,22 dollarista 1,18 dollariin. Se on halventanut eurooppalaisia osakkeita suhteessa amerikkalaisiin.

Aasian markkinoilla suunta on vaihdellut melko paljon. Tokion pörssin päälistan Topix-indeksi on kiivennyt vuoden takaisesta 16, ja enemmän vientiyrityksiin painottuva Nikkei 17 prosenttia. Viimeksi kuluneen kuukauden aikana, eli Japanin tilikauden vaihtumisen jälkeen, Topix on vahvistunut 3,8 ja Nikkei 3,5 prosenttia.

Shanghain pörssin yleisindeksi on puolestaan noussut kolmisen prosenttia sekä vuoden takaisesta että viime kuusta. Tämä kertoo kurssien sahaavan hermostuneesti, todennäköisimmin Yhdysvaltojen presidentin erittäin tempoilevien kauppapoliittisten lausuntojen ja toiminnan takia. USA on keskeinen markkina kaikkien Aasian maiden vientiteollisuuksille.

Etelä-Korean Soulin pörssin Kospi-indeksi on puolestaan vahvistunut vuoden takaisesta runsaat viisi prosenttia. Viimeksi kuluneen kuukauden aikana se on kuitenkin laskenut prosentin, mikä heijastelee Pohjois-Korean tilanteessa tapahtuvaa kehitystä. Jokainen Valkoisen Talon kannanotto pahentaa sijoittajien huolta jopa sodan mahdollisuudesta, ja pääomat siirtyvät mieluusti muille maille turvaan.

Yleistilanne jatkuvasti sekavampi

Osakemarkkinoiden kaiken toiminnan perusta on talouden kehitys ja sen vaikutukset eri yritysten toimintaympäristöön ja tuloksiin. Poliittinen vakaus suosii yritystoimintaa, raaka-aineiden hinnat vaikuttavat teollisuuden tuotantokustannuksiin ja raaka-aineiden tuottajien tuloksiin.

Valuuttakurssit puolestaan heiluttavat raaka-aineiden hintavaikutuksia. Jos dollarin arvo laskee, vaikuttaa esimerkiksi öljyn ja metallien kallistuminen vähemmän euro- tai jenipohjalta toimiviin yrityksiin kuin dollaripohjaisiin.

Samaten yritykset maksavat esimerkiksi palkkansa ja tilavuokransa kotimaidensa valuutoilla, joten dollarin lasku heikentää niiden dollarimääräisten vientitulojen tulosvaikutusta.

Valuuttakurssit puolestaan seuraavat pääosin keskuspankkien toimintaa. Yhdysvaltojen talouden vahvan kehityksen on pitkään ennakoitu johtavan keskuspankin ohjauskoron nostoihin, joita sen on jo muutaman tehnytkin. Ohjauskorko ei enää ole nollassa tai sen alapuolella.

Sen sijaan odotukset uusista nostoista ovat jäähtyneet. Euroopan keskuspankilta puolestaan ei koronnostoja odoteta ainakaan kovin pian, Saksan kymmenvuotisen viitelainan tuotto on 0,6 prosentin tuntumassa. Yhdysvaltojen vastaava tuotto on kolmen prosentin vaiheilla.

Kesän mittaan saataneen selville, miten Iranin ja Yhdysvaltojen kiista Iranin ydinasetuotannosta vaikuttaa raakaöljyn hintaan. Vuosi sitten 54 dollaria tynnyriltä maksanut Pohjanmeren Brent-öljylaatu on noussut 80 dollarin tuntumaan.

Toisaalla Iranin kiista saattaa vaikuttaa myös eurooppalaisten yritysten toimintaan, mikäli USA päättää asettaa sanktioita Iranin kanssa kauppaa käyville yrityksille tai maille. Kulunut vuosi on osoittanut, että Valkoiselta talolta voi odottaa melkein mitä vain.

Heinä–elokuun tuloskautta odoteltaessa markkinat seuraavat pääosin markkinoiden ulkopuolisia tekijöitä, ja kurssivaihtelu todennäköisesti voimistuu.

Wall Streetin perimätietoon kuuluva sanonta kehottaa myymään toukokuussa alkuvuoden voittojen kotiuttamiseksi ja palaamaan lomakauden jälkeen, Sell in May and go away. Juuri nyt tämä on poikkeuksellisen hyvältä näyttävä ohje.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisten yleisin ansio on 2 600 €/kk – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   PAM päätti uudesta lakosta – kohdistuu Securitakseen

  3. 3

   Nuorilta kysyttiin, millaiseen työpaikkaan he haluaisivat – suomalaisten vastaukset pomoista yllättivät

  4. 4

   Työllisyysasteen trendi jäi alle hallituksen tavoitteen – ”Eihän tässä näin pitänyt käydä!”

  5. 5

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  6. 6

   Lähihoitajien opettaja epäilee soveltuvuuskokeita: ”Psykologi ei suositellut opiskelijaa alalle, itse näin hänessä mahdollisuuksia”

  7. 7

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  8. 8

   Uusi tehdas heikensi Ponssen tulosta – uusia tilauksia tuli ennätystahtiin

  9. 9

   Wärtsilän osake reippaassa laskussa

  10. 10

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten yleisin ansio on 2 600 €/kk – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  3. 3

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  4. 4

   Nuorilta kysyttiin, millaiseen työpaikkaan he haluaisivat – suomalaisten vastaukset pomoista yllättivät

  5. 5

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  6. 6

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  7. 7

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  9. 9

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  10. 10

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  6. 6

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää