Mehiläisen toimitusjohtaja: Kotimainen omistus noussee noin 40 prosenttiin - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Mehiläisen toimitusjohtaja: Kotimainen omistus noussee noin 40 prosenttiin

Suomesta ei löydy pääomasijoittajaa, jolla riittäisi rahkeita Mehiläisen ostamiseen, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää perustelee sitä, että uusi enemmistöomistaja on kansainvälinen pääomasijoittaja.

18.5.2018 12:40 | Päivitetty 18.5.2018 13:52

Suomalainen sijoittajaryhmä, johon kuuluvat eläkeyhtiöt LähiTapiola, Varma ja Ilmarinen kertoi tänään ostavansa terveyspalvelukonsernin Mehiläisen yhdessä Mehiläisen johdon ja pääomasijoittaja CVC Capital Partnersin rahaston kanssa.

Myyjinä ovat pääomasijoittajat KKR ja Triton, jotka hankkivat Mehiläis-omistuksensa vuosikymmenen vaihteessa. Osapuolet eivät julkistaneet osakkeiden kauppahintaa.

Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään mukaan kotimaisten sijoittajien LähiTapiolan, Varman ja Ilmarisen nykyinen omistus kasvaa järjestelyn myötä tuntuvasti. Tarkat omistusosuudet selviävät, kun kauppa on parin kuukauden kuluttua lyöty lukkoon.

– Suomalaisten instituutiosijoittajien omistus nousee 40 prosentin tuntumaan. Tästä LähiTapiolan osuus on 20 prosenttia. Varman ja Ilmarisen omistus noussee yli kymmeneen prosenttiin, Järvenpää kertoo uutistoimisto Startelille.

– On mahdollista, että mukaan tulee vielä muita suomalaisia instituutiosijoittajia. Yhteensä kotimainen omistus noussee noin 40 prosenttiin.

Mehiläisen johdolla on noin kolmen prosentin omistus. Pääomasijoittaja CVC Capitalille jää loput eli noin 55–60 prosenttia.

Listautuminen olisi ollut seuraava vaihtoehto

Järvenpään mukaan järjestelyn taustalla oli pääomistajien KKR:n ja Tritonin halu irrottautua omistuksestaan. Tästä käytiin kuukausien neuvottelut.

– Triton ja KKR tekivät sijoituksensa Mehiläiseen kahdeksan vuotta sitten. Yleisesti oli tiedossa, että niiden oli hyvä aika irrottautua. Eri vaihtoehtoja mietittiin kuukausia ja tämä oli mielestäni yhtiön kannalta paras vaihtoehto.

Yhtenä vaihtoehtona oli myös Mehiläisen listautuminen pörssiin. Ensisijainen vaihtoehto oli kuitenkin pitää Mehiläinen pörssin ulkopuolella.

– Jos ei olisi löytynyt riittävän hyvää ostajakonsortiota ja pääomistajia tyydyttäviä ratkaisuja, olisi listautuminen ollut kakkosvaihtoehto, Järvenpää sanoo.

Hänen mukaansa listautumiseen voidaan mahdollisesti palata tulevaisuudessa, jos CVC Capital haluaa irtautua omistuksestaan.

Järvenpää puolustaa ulkomaisen pääomasijoittajan pysymistä pääomistajana sillä, että Suomesta ei yksinkertaisesti löydy niin suurta institutionaalista sijoittajaa, joka olisi voinut ostaa Mehiläisen.

– Suomesta ei löydy yhtään pääomasijoittajaa, jolla riittäisi lähimainkaan rahkeita Mehiläisen ostamiseen. Tässä tilanteessa, missä kasvamme voimakkaasti ja ala on voimakkaassa murroksessa, on pääomasijoittajan mukanaolo hyvä asia.

”Keskittyminen osin näköharhaa”

Järvenpää puolustaa terveyspalvelualan viimeaikaista keskittymistä. Hänen mukaansa kyse on osittain näköharhasta.

– Täytyy katsoa myös julkisia palveluja ja tuotantoa. Jos katsotaan tulevaa Uudenmaan maakunnan liikelaitosta, se tulee olemaan yli kymmenen kertaa suurempi kuin suurin yksityinen palveluntuottaja Uudenmaan alueella.

Järvenpään mukaan keskittymisen ongelma liittyykin näihin liikelaitoksiin, joiden takia tarvitaan lisää kilpailua.

– Jos otetaan neljä suurinta yksityistä palveluntuottajaa eli Mehiläinen, Terveystalo, Attendo ja Pihlajalinna, niin yhteenlaskettu liikevaihto lienee kahden miljardin euron tienoilla. Koko 20 miljardin euron sotepalvelumarkkinasta meidän osuus on noin kymmenen prosenttia.

Yksityinen terveyspalvelujen markkina on puolestaan noin kuuden miljardin euron suuruinen, josta kaksi miljardia on noin kolmannes.

– Jos ottaa esimerkiksi neljä suurinta pankkia tai vähittäiskauppaketjua, on niiden markkinaosuus paljon suurempi kuin kolmannes. Sosiaali- ja terveyspalveluala on edelleen poikkeuksellisen pirstaloitunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?