Kiinalainen paperikonserni mukaan Kemijärven biojalostamon rahoitukseen – ”Kustannusarvio on 950 miljoonaa euroa”

Kemijärvelle kaavailtu biojalostamo otti hankkeena ison harppauksen eteenpäin, kun kiinalainen Shanying ilmoitti lähtevänsä mukaan.

Kemijärvelle kaavaillussa tehtaassa on määrä valmistaa sellua, mäntyöljyä, etanolia, sähköä ja lämpöä, biokaasua ja puupohjaisia sokereita. Havainnekuva tehtaasta viistosti pohjoisen suunnasta.

29.3.2018 18:54

Kemijärvelle biojalostamoa pystyttävän Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala on tyytyväinen mies. Takana on vuosikausien hanke, jonka toteuttaminen on edennyt nyt loppusuoralle.

Rahoitusta lähes miljardi euroa maksavaan jalostamoon löytyi Kiinasta. Kumppaneiksi valikoituivat urakan toteuttava, Kiinan valtion enemmistöomistama yhtiö Camce sekä uutena paperikonserni Shanying, joka ostaa biojalostamon tuotteita.

– Camce on edelleen mukana, mutta Shanyingista tulee pääomistaja. Molemmat rahoittavat projektia. Tämänhetkinen kustannusarvio on 950 miljoonaa euroa, Nivala toteaa uutistoimisto Startelille.

Noin 9 000 työntekijän Shanying omistaa yrityksiä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Viime vuoden lopulla Shanying osti myös ruotsalaisen pienehkön Nordic Paper -paperiyhtiön, jonka enemmistö oli kuulunut pääomasijoittaja Orlandolle.

Shanying on kiinnostunut etenkin Kemijärven pitkäkuituisesta havusellusta.

– On selvää, että se on syy, miksi he tulevat tähän pääomistajana mukaan, Nivala sanoo.

Kattiloita Suomesta?

Kemijärveläisen Boreal Bioref Oy:n logo esillä tiedotustilaisuudessa Kemijärvellä.

Kemijärven tehdas voi poikia tukun tilauksia kotimaan konepajoille, vaikka Nivala ei vielä kerro yritysten nimiä.

– On selvää, että kun Suomeen rakennetaan, ovat suomalaiset yritykset kiinnostuneita toimituksista. Ne ovat vahvoilla, kun laitteet on suunniteltu pohjoismaisiin ympäristönormeihin, Nivala sanoo.

Valmet on toimittanut aiemmin koneita Shanyingille ja on mahdollista, että Kemijärven projekti tuo sille esimerkiksi soodakattilatilauksen. Myös itävaltalainen Andritz valmistaa sellunkeitossa tarvittavia soodakattiloita Suomessa.

Metso puolestaan tuottaa biotuotetehtaassa tarvittavia venttiileitä, joita se myi myös viime vuonna valmistuneelle Metsä Groupin Äänekosken biotehtaalle. Se oli astetta Kemijärveä suurempi, sillä hintalappu oli 1,2 miljardia.

Koneiden lisäksi Kemijärven biojalostamo tarvitsee raaka-ainetta. Tehdas nielee suuret määrät kuitupuuta ja haketta, vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiota.

Hankkeen puuhamiesten mukaan pohjoisessa ei ole puusta pulaa. Näin varsinkin sen jälkeen kun metsäjätit UPM ja Stora Enso pistivät pillejä pussiin viime vuosikymmenen lopulla, Stora Enso Kemijärvellä ja UPM Kajaanissa.

Heikki Nivala toimi ennen Boreal Biorefiä Stora Enson tehtaan lakkautusta vastustaneen Kemijärven massaliikkeen johdossa. Taustalla oli asema kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?