Analyytikko: Italia voi jarruttaa Saksan ja Ranskan suunnitelmia

Populististen puolueiden menestys Italian parlamenttivaaleissa voi aiheuttaa kitkaa suurimpien euromaiden välille, vaikka suurimmat uhkakuvat eivät toteutuisikaan.

Oikeistopuolue Legan puheenjohtaja Matteo Salvini on ilmoittautunut pääministeriehdokkaaksi.

5.3.2018 15:59

Italian eurojäsenyys ei ole uhattuna, sillä eurolla on edelleen takanaan italialaisten tuki eikä eurokansanäänestys noussut esille vaaliteemana, vaikka sekä keskustaoikeiston puolueet että Viiden tähden liike ovat suhtautuneet yhteisvaluuttaan nihkeästi.

Oikeistopuolue Legan puheenjohtaja Matteo Salvini on ilmoittautunut pääministeriehdokkaaksi. Puolue tunnettiin aiemmin Pohjoisen liittona.

Hän torjuu toistaiseksi ajatuksen hallituskoalition muodostamisen Viiden tähden liikkeen kanssa.

Salvini kertoo olevansa ”ylpeä populisti”, mutta ei kannata kansanäänestyksen järjestämistä eurojäsenyydestä.

Jyrkimmät markkinareaktiot on nähty tänään Italian sisällä, missä osakekurssit ovat laskeneet ja pitkien valtionlainojen korot nousseet.

– Eurossa ja Saksankin valtionlainoissa nähtiin aamulla liikettä, joka on päivän mittaan tasoittunut. Tähän vaikuttaa se, että ei olla kovin lähellä tilannetta, missä Lega ja Viiden tähden liike muodostaisivat hallituksen, mikä oli kauhuskenaario markkinoiden näkökulmasta, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Periaatteessa populistivoimat voisivat muodostaa enemmistöhallituksen, mutta puolueet eivät ole kovin lähellä toisiaan.

Euroalueen poliittinen ja taloudellinen yhdentyminen voi kuitenkin saada jatkossa kapuloita rattaisiin. Von Gerichin mukaan Italian tilanne voi pahimmillaan aiheuttaa suurtakin epävarmuutta.

– Matka puhtaan populistihallituksen muodostamiseksi on vielä pitkä, mutta tämä on riski, jota ei kannata kokonaan unohtaa, von Gerich sanoo.

Italia on yhteisvaluutta-alueen kolmanneksi suurin talous ja sen vastahanka euroalueen kehittämisessä näkyisi laajalti. Saksaan muodostettu kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien uusi hallitus hakee nyt Brexitin jälkeistä yhteistyötä Ranskan kanssa. Siihen kuuluu unionin uudistaminen entistä yhtenäisemmäksi.

– Italia on aikamoinen este kehityssuunnitelmille, jos kaksi populistipuoluetta hallitsee noin puolta parlamentista. Jos ne eivät haluaa antaa suostumustaan euroalueen yhdentymiselle, silloin Italia ei pysty tukemaan sitä, von Gerich toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?