Lintilä Altian listautumisesta: ”Kossuosake on herättänyt mielenkiintoa” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Lintilä Altian listautumisesta: ”Kossuosake on herättänyt mielenkiintoa”

Listautumista suunnitellaan marraskuun loppupuolelle.

Altia aikoo tuoda uusia matala-alkoholisia tuotteita markkinoille.

23.2.2018 13:03 | Päivitetty 23.2.2018 13:30

Alkoholijuomayhtiö Altia ilmoitti tänään aikovansa listutua Helsingin pörssiin. Tiedotustilaisuudessa puhunut omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) arvioi, että Altian osakkeesta tulee kansanosake.

– Niin sanottu kossuosake on herättänyt mielenkiintoa, missä ikinä olen kulkenutkin. Monet ovat kysyneet, milloin listaus tapahtuu. Odotan, että saamme runsaan mielenkiinnon listausta kohtaan.

Valtio omistaa Altian kokonaisuudessaan. Lintilä kertoi, että valtio aikoo jäädä Altian omistajaksi 34 prosentin omistusosuudella.

Lintilä ei kertonut, että paljonko Altia hakee uutta pääomaa listauksella. Lintilän mukaan sen ratkaisevat markkinat.

Listautuminen tapahtuu maaliskuun loppupuolella, mutta tarkkaa päivää ei kerrottu. Altia aikoo järjestää markkinointitilaisuudet 12. ja 17. maaliskuuta. Yksi tilaisuus on Seinäjoella ja toinen Helsingissä.

Altian hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae kertoi, että kaikkien tärkeimpien institutionaalisten sijoittajien kanssa on keskusteltu listauksesta. Mikään taho ei ole kuitenkaan sitoutunut sijoittamaan yhtiöön ja suunnattua antia ei järjestetä kuin Altian henkilökunnalle.

Suvanto-Harsaae toivoi, että osakkeesta kiinnostuisivat henkilöstön lisäksi myös tuottajat.

Altia haluttiin ostaa

Valtio alkoi lokakuussa selvittää mahdollisuuksia Altian listaamiseksi. Lintilän mukaan selvityksessä kaikki meni niin kuin oli ennakkoon suunniteltu.

Ministeri Lintilä arvioi, että listaamisen avulla Altia voi varmistaa omistuksen pysymisen kotimaassa. Hän kertoi, että listaamisaikeista kertomisen jälkeen Altiasta tehtiin myös ostotarjouksia. Lintilä ei kysyttäessä suostunut avaamaan asiaa tarkemmin.

Lintilä muistutti, että valtion tärkeimpänä tavoitteena oli saada yhtiö listattua.

Altian hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae (vas.) ja toimitusjohtaja Pekka Tennilä sekä valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Altia haluaa olla hyvä osingonmaksaja

Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä markkinoi tiedotustilaisuudessa yhtiötä vakaaksi yhtiöksi.

– Olemme markkinajohtaja vakailla pohjoismaisilla markkinoilla.

Suvanto-Harsaae taas muistutti, että yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna.

– Se on erittäin tärkeää markkinoilla, jotka eivät paljon kasva.

Toisin sanoen alkoholinkulutus ei ole viime vuosina juuri noussut. Toimitusjohtaja Tennilä kertoikin, että yhtiö haluaa siirtää tuotteiden painopistettä laadukkaampien ja kalliimpien alkoholijuomien suuntaan ja aikoo tuoda uusia matala-alkoholisia tuotteita markkinoille.

Tennilän mukaan Altian pitkän aikavälin tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa kaksi prosenttia yli ajan. Vertailukelpoisen käyttökateprosentin yhtiö haluaa kasvattaa 15 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 11,8 prosenttia.

– Tulevaisuudessa haluamme olla hyvä osingonmaksaja. Tavoitteena on jakaa vähintään 60 prosentin osuus meidän jakokelpoisesta tuloksestamme osakkeenomistajille, Tennilä sanoi.

Hänen mukaansa yhtiö aikoo kasvaa sekä orgaanisesti että yritysostoin.

Juttua on korjattu 23.2. kello 13.30. Listautumisen odotetaan tapahtuvan maaliskuun loppupuolella, ei marraskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?