Fiva velvoittaa Koncaria tekemään ostotarjouksen Afarakista – uhkasakko 40 miljoonaa euroa

Pienomistajat vaativat jo syyskuussa, että Koncar tekee julkisen ostotarjouksen Afarakin osakkeenomistajille, koska Koncar omistaa yli 30 prosenttia osakkeista.

22.2.2018 9:58

Finanssivalvonta on tehnyt eilen päätöksen, joka velvoittaa kroatialaisen Danko Koncarin tekemään julkisen ostotarjouksen kaivosyhtiö Afarakin osakkeenomistajille. Finanssivalvonta on asettanut velvoitteen tehosteeksi uhkasakon, jonka suuruus on 40 miljoonaa euroa.

Lisäksi Finanssivalvonta asettaa 10 miljoonan euron lisäsakon jokaiselta kuukaudelta, kun Koncar ei julkista ostotarjousta esitä.

Koncarin on julkistettava ostotarjous kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut tiedon finanssivalvonnan päätöksestä. Afarakin pääomistaja on Kermas Resource, joka on Koncarin sijoitusyhtiö, aikoo valittaa päätöksestä.

Koncarilla on 30 päivää aikaa valittaa Finanssivalvonnan päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Finanssivalvonta katsoo, että Koncar määräysvaltayhteisöineen on yhdessä Hino Resources Co. Ltd:n, Finaline Business Limitedin ja puolisonsa Jelena Manojlovicin kanssa toiminut yksissä tuumin määräävän vallan käyttämiseksi Afarakissa. Tämä toiminta on ollut pitkäaikaista ja suunnitelmallista eikä markkinoilla toimivilla sijoittajilla ole ollut tietoa siitä.

Finanssivalvonnan mukaan yksissä tuumin toimivien henkilöiden ääniosuus on jatkuvasti ylittänyt tarjousvelvollisuusrajan ainakin 22.10.2009 alkaen. Heidän yhteenlaskettu ääniosuutensa Afarakissa on noin 41,56 prosenttia.

Finanssivalvonnan mukaan osakkeiden hajauttaminen on tehty, jotta Koncar välttäisi tarjousvelvollisuuden syntymisen. Julkinen ostotarjous pitää tehdä, jos määräysvalta nousee yli 30 prosenttiin.

Koncar oli Afarakin toimitusjohtaja vuosina 2013–2015. Sen jälkeen hän on toiminut yhtiön liiketoiminnan kehitysjohtajana.

Pienomistajat vaativat jo syyskuussa, että Koncar tekee julkisen ostotarjouksen Afarakin osakkeenomistajille, koska Koncar omistaa yli 30 prosenttia osakkeista. Marraskuussa Ylen tutkiva ohjelma MOT kertoi, että Panaman papereiden perusteella näyttää, että Koncarilla on noin 70 prosentin määräysvalta Afarakista.

Koncarin sijoitusyhtiö Kermas Resourcen koollekutsuma ylimääräinen yhtiökokous päätti 5. helmikuuta, että yhtiön hallitus alkaa valmistelemaan yhtiön poistamista pörssistä.

Koncaria epäillään myös törkeistä sisäpiirikaupoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?