Valtionyhtiön hulppea etu: Nesteen toimitusjohtaja Lievonen eläkkeelle 60-vuotiaana – eläke 40000 e/kk

Lokakuussa eläköityvän Matti Lievosen lisäeläke-etu on suurempi kuin yhdenkään toisen valtio-omisteisen yhtiön johtajalla.

Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen jää eläkkeelle 60-vuotiaana.

9.2.2018 11:45

Valtion puoliksi omistama energiayhtiö Neste kertoi perjantaina, että vuodesta 2008 yhtiötä johtanut Matti Lievonen jää eläkkeelle lokakuussa ja hänen tilalleen nousee Peter Vanacker.

Lievonen on eläköityessään 60-vuotias. Hänen ikäluokkansa alin lakisääteinen eläkeikä on 64 vuotta, mutta varhaisen eläköitymisen mahdollistaa toimitusjohtajan poikkeuksellisen suuri lisäeläke-etu.

Lisäeläke takaa Lievoselle paitsi alhaisen eläkeiän myös vähintään 60:tä prosenttia edellisten kymmenen vuoden keskipalkasta vastaavan eläkkeen.

Taloussanomien selvityksen perusteella Lievosen peruspalkka ja kannustinpalkkiot ovat olleet keskimäärin vajaat 70 000 euroa kuukautta kohden, joten hänen kuukausieläkkeensä nousee noin 40 000 euroon.

 Pelkästään vuonna 2016 Neste maksoi Lievosen lisäeläkkeestä 957 000 €.

Lievosen lisäeläke ei ole tullut valtionyhtiölle halvaksi. Pelkästään vuonna 2016 Neste maksoi siitä 957 000 euroa – se on enemmän kuin Lievosen saman vuoden palkka ja kannustinpalkkiot yhteensä.

Lisäeläke-etuja muissakin valtionyhtiöissä – kalpenevat Lievoselle

Finnairin toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle järjestettiin lisäeläke-etu vuonna 2016.

Valtionyhtiöiden toimitusjohtajien lisäeläkkeet puhuttivat elokuussa, kun Finnairin Pekka Vauramon eläke-etu nousi julkisuuteen.

Lentoyhtiö myönsi vuonna 2016 Vauramolle lisäeläke-edun, vaikka Juha Sipilän (kesk) hallitus oli aiemmin samana vuonna linjannut vastustavansa lisäeläkkeiden käyttöä valtionyhtiöissä.

Vauramon edun suuruus – noin 130 000 euroa vuodessa – on kuitenkin vaatimaton verrattuna Lievosen vastaavaan.

Lievosen etu myönnettiin vuonna 2008, jolloin kalliiden niin sanottujen etuusperusteisten järjestelyjen tekeminen johtajilla oli vielä tavanomaista.

Joka tapauksessa Taloussanomien elokuussa tekemän selvityksen perusteella Lievosen lisäeläke-etu on selvästi suurempi kuin yhdenkään toisen valtio-omisteisen yhtiön johtajalla.

Nesteen uutena toimitusjohtajana marraskuussa aloittavan Vanackerin sopimukseen ei sisälly lisäeläke-etua, yhtiöstä kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?