Helsingin pörssi romahti tiistaina yli 2 prosenttia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Helsingin pörssi romahti tiistaina yli 2 prosenttia

Helsingin pörssissä tiistain lasku oli silti jyrkin yli kolmeen vuoteen.

6.2.2018 18:45

Helsingin pörssi laski tänään pahiten yli puoleentoista vuoteen, vaikka maailmanlaajuinen myyntiaalto loiveni illansuussa Wall Streetin avautuessa uuteen päivään.

Osakkeet päätyivät eilen New Yorkissa yli neljän prosentin laskuun. Syvä kurssisyöksy jatkui tänään Aasiassa ja muualla Euroopassa.

Kaikki Euroopan tärkeimmät pörssit jäivät miinuksille, ja laaja eurooppalainen Stoxx 600 -indeksi vajosi 1,9 prosenttia. Wall Streetillä käytiin osakekauppaa Euroopan pörssien sulkeutuessa loivasti miinuksella.

Helsingin OMXH-yleisindeksi avasi tänään 3,3 prosentin laskuun ja päätyi 2,2 prosenttia miinuksille 9 573,87 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 -indeksi pakitti myös 2,2 prosenttia.

Edellisen kerran yleisindeksi laski yli 2,2 prosenttia vuoden 2016 kesäkuussa, kun markkinoita järkytti Britannian Brexit-äänestyksen tulos.

Torstaina alkanut kolmen päivän laskuputki on pyyhkinyt pois jo yli puolet kuluvan vuoden tuotosta.

Tiistaina vaihtoa kertyi 1057 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 218 miljoonaa euroa.

Vaihtokärjessä Nokian osake halpeni 0,5 prosenttia 4,40 euroon. Perässä vajosivat pankkikonserni Nordea (-3,2 %), energiayhtiö Fortum (-3,4 %), hissiyhtiö Kone (-3,4 %) ja metsäyhtiö UPM (-2,6 %).

Osakkeiden lasku oli harvinaisen laajaa. Pörssin 135 osakkeesta vain viiden kurssi nousi ja kahden kurssi säilyi maanantain tasolla.

Tulosyhtiöt painuivat muun markkina mukana

Pesuveden mukana painuivat myös päivän tulosjulkistajat Tieto ja Valmet, joiden tulos parani loppuvuonna ja osinko kasvaa.

Valmetin tulos ennen veroja nousi loka–joulukuussa 52 miljoonaan euroon viime vuoden 38 miljoonasta eurosta, mutta jäi kuitenkin odotuksista. Osinko sen sijaan on nousemassa yli odotusten. Konepajayhtiön kurssi upposi 2,2 prosenttia.

Tiedon tulos ennen veroja parani 46,4 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 44,3 miljoonasta eurosta, ylittäen hieman analyytikkoennusteet. Liikevaihto koheni 409,6 miljoonaan euroon.

Tietotekniikkayhtiön kuluvan vuoden näkymät ovat hyvät.

– Meillä on tavoitetila kasvattaa markkinaosuutta kaikkialla Pohjoismaissa, Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio sanoi Startelille.

Tiedon osake vajosi kuitenkin muun markkinan mukana 0,6 prosenttia.

Tietotekniikkayhtiö Digian liikevaihto kasvoi mutta tulos ennen veroja heikkeni loppuvuonna vuotta aiempaan verrattuna. Yhtiön osake sukelsi 2,9 prosenttia.

Tietotekniikkayhtiö Innofactor varoitti, että sen käyttökate oli loppuvuonna odotettua alhaisempi. Yhtiö odotti loka-joulukuun käyttökatteen yltävän noin 2 miljoonaan euroon, mutta tilintarkastamattomien alustavien laskelmien mukaan se näyttää jäävän 0,7 miljoonaan.

Innofactorin osake romahti 11,1 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?