Jorma Eloranta jättää Nesteen ja Uponorin hallitukset – ”Aion jatkaa edelleen aktiivista hallitustoimintaa” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Jorma Eloranta jättää Nesteen ja Uponorin hallitukset – ”Aion jatkaa edelleen aktiivista hallitustoimintaa”

Eloranta aikoo jatkaa yhä Stora Enson ja Cargotecin hallituksissa.

–Termi hallitusammattilainen ei oikein viehätä minua. Hallituksiin tarvitaan kuitenkin monenmuotoista kompetenssia. Osaamista ei koskaan ole liikaa, Jorma Eloranta sanoo.

31.1.2018 16:50

Tilinpäätösten myötä useat pörssiyhtiöt ovat ilmoittaneet vaihdoksista hallituksissaan. Näihin kuuluvat talotekniikkayhtiö Uponor ja polttoaineyhtiö Neste, joiden hallitusten puheenjohtaja vaihtuu.

Uponor kertoi maanantaina ja Neste tänään, että yhtiöiden hallituksia vetänyt vuorineuvos Jorma Eloranta on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä. Nesteen nimitystoimikunta esittää, että nykyisen hallituksen varapuheenjohtaja Matti Kähkönen valittaisiin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi.

Uponorin hallituksen puheenjohtajaksi on nousemassa Annika Paasikivi. Raumalaisen Paasikiven suvun sijoitusyhtiö Oras Invest on suurin yksittäinen omistaja Uponorissa.

Metsäyhtiö Stora Enso esittää sen sijaan, että Eloranta valitaan edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Elorannan mukaan hän on jatkamassa näillä näkymin myös Cargotecin hallituksessa.

– Aion jatkaa edelleen aktiivista hallitustoimintaa. Uponorissa olin ollut jo vähän liiankin kauan, mutta tähän oli erityisiä syitä. Myös asevelvollisuus Nesteessä oli riittävä, Eloranta sanoo uutistoimisto Startelille.

Eloranta on istunut Uponorin hallituksessa vuodesta 2005 lähtien ja toiminut hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen.

Eloranta on ollut pörssiyhtiöiden hallitusjäsenyyksien listan kärkipäässä. Kysymykseen, onko Suomessa riittävästi päteviä hallitusammattilaisia, Eloranta vastaa:

– Termi hallitusammattilainen ei oikein viehätä minua. Hallituksiin tarvitaan kuitenkin monenmuotoista kompetenssia. Osaamista ei koskaan ole liikaa.

Eloranta kertoo, että häntä on kysytty tänäkin keväänä uuden pörssiyhtiön hallitukseen, mutta hän kieltäytyi. Ensi vuonna asia voi muuttua.

– Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä, Eloranta kommentoi.

Eloranta palkittiin viime vuonna ”Chair of the Year” -palkinnolla, jonka taustalla oli erityisesti toiminta Nesteen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 lähtien. Hänen aikanaan yhtiön osakekurssi on noussut selvästi.

Tänä vuonna palkinto myönnettiin Wärtsilän puheenjohtajana pitkään toimineelle Mikael Liliukselle, joka on myös Elorannan entisen työpaikan Metson hallituksen puheenjohtaja.

”Chair of the year” on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain kunkin pohjoismaan parhaalle pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajalle. Palkinnon ovat saaneet Suomessa muun muassa Sammon Björn Wahlroos ja Metsä Groupia johtava Kari Jordan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?