Pekka Perälle syyte törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pekka Perälle syyte törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä

Entisen Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtajaa Pekka Perää vastaan on nostettu syyte törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Ahtiumin mukaan asia ei anna aihetta uudelleenarvioida sen toimitusjohtajan asemaa tai johtoryhmän kokoonpanoa.

30.1.2018 14:49 | Päivitetty 30.1.2018 18:08

Talvivaara-kaivosyhtiön perustaja Pekka Perä on saanut syytteen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Ahtium-yhtiön mukaan syytteen on saanut myös Pekka Erkinheimo, joka toimi Talvivaaran kaupallisena johtajana.

Syytteet liittyvät maaliskuussa 2013 tehtyihin Talvivaaran osakkeiden merkintäoikeuksien kauppoihin. Kauppoja tehnyt Talvivaara Management oli holding-yhtiö, jonka osakkaina oli Talvivaaran johtoa ja avainhenkilöitä. Se purettiin keväällä 2015.

Jutussa tehdyistä syyttämättäjättämispäätöksistä ilmenee, että kauppojen aikana voimassa ollut Talvivaaran tuotantoennuste oli helmikuinen tilinpäätöstiedote, jossa Talvivaara odotti 18 000 tonnin nikkelin tuotantoa vuodelle 2013. Heinäkuussa yhtiö julkisti negatiivisen tuotantopäivityksen, jossa vuosiennusteesta luovuttiin. Yhtiön osakkeen kurssi laski noin yhdeksän prosenttia.

Syyttäjät epäilevät, että Perä ja Erkinheimo ovat käyttäneet hyödyksi pääsyään Talvivaaran päivittäisiin raportteihin. Jo yhtiön myydessä merkintäoikeuksiaan Talvivaara oli huomattavasti jäljessä asettamastaan nikkelin tuotantotavoitteesta.

Hyöty päätyi holding-yhtiölle

Merkintäoikeudet myytiin noin 246 000 euron hinnalla. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilän mukaan hyöty epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä on päätynyt holding-yhtiölle.

Nyrhilä vahvisti tiistaina, että kahta henkilöä vastaan on nostettu syyte. Jutussa on lisäksi tehty toistakymmentä syyttämättäjättämispäätöstä.

Entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö vaihtoi nimensä Ahtiumiksi marraskuussa ja kehittää parhaillaan uutta liiketoimintaa. Kaivostoiminta Sotkamossa on nykyään valtion omistaman Terrafamen hoidossa. Perä on Ahtiumin toimitusjohtaja ja Erkinheimo varatoimitusjohtaja.

Perä ei tiistaina vastannut STT:n soittopyyntöön. Ahtiumin hallituksen puheenjohtajan Tapani Järvisen mukaan syytteet eivät vaikuta yhtiön toimintaan tai syytettyjen asemaan yhtiössä.

Jutussa on kaksi syyttäjää. Istuntopäivää oikeudessa ei ole vielä määrätty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?