Kyösti Kakkonen Afarakista: ”Parempi laiha sopu kuin lihava riita”

Afarakin vähemmistöomistajilla on nyt tilaisuus irrottautua yhtiöstä. Yhtiöstä 4,8 prosenttia omistavan Kyösti Kakkosen mukaan hinta jää kauas vähemmistöomistajien viime syksynä esittämästä, mutta on kuitenkin osakekurssin ylälaidassa.

–Pakkohan tässä on olla tyytyväinen. Tarjottu hinta on aivan yhtiön osakekurssin ylälaidassa. Huonomminkin olisi voinut käydä, Kyösti Kakkonen sanoo.

30.1.2018 13:25

Metallijalostaja Afarak ilmoitti tänään aikovansa järjestää osakkeidensa ostotarjouksen, joka antaisi vähemmistöomistajille tilaisuuden irrottautua yhtiöstä. Samalla Afarakin taival Helsingin pörssissä päättyisi.

Afarak aikoo tarjota osakkeistaan 1,015 euroa kappaleelta. Vapaaehtoinen ostotarjous järjestettäisiin kesäkuun loppuun mennessä.

Afarakin lunastamista ovat vaatineet yhtiön suomalaiset vähemmistöomistajat, joiden joukossa on suurliikemies Kyösti Kakkonen. Hän omistaa yhtiönsä Joensuun Kauppa ja Koneen kautta osakkeista 4,77 prosenttia. Piensijoittajia on yhteensä tuhansia.

Vähemmistöomistajat ovat olleet jo pitkään tyytymättömiä yhtiön hallintatapaan ja tiedottamiseen osakkeenomistajille. Kakkonen ja entinen hallituksen jäsen Markku Kankaala avasivat viime keväänä verkkopalvelun pienomistajien etujen ajamiseksi.

Vauhtia lunastusvaatimuksille antoivat viime syksynä paljastuneet tiedot, joiden mukaan Afarakin suuromistaja, kroatialainen Danko Koncar omistaisi välikäsien kautta suuremman osuuden yhtiöstä kuin virallinen noin 27 prosenttia. Tällöin Koncarin pitäisi lain mukaan tehdä yhtiöstä pakollinen ostotarjous.

Arvopaperilainsäädännön mukaan omistajan pitää tehdä pakollinen ostotarjous, kun omistuksen raja ylittää 30 tai 50 prosenttia. Vähemmistöomistajat ovat pyytäneet Finanssivalvontaa tutkimaan asiaa.

Kakkonen kertoo hyväksyvänsä kompromissin, vaikka tarjottu osakekohtainen hinta jää kauaksi vähemmistöomistajien viime syksynä esittämästä 2,50 eurosta.

– Keskusteluja Afarakin johdon kanssa on käyty aktiivisesti toista vuotta. Ne eivät ole olleet helppoja. Niiden alkaessa tarjottu hinta oli noin puolet nyt sovitusta, Kakkonen sanoo uutistoimisto Startelille.

– Parempi laiha sopu kuin lihava riita.

”Pyöritetty kuin yksityistä yhtiötä”

Kakkosen mukaan 2,50 euroa olisi ollut parempi kuin 1,015 euroa, mutta tälläkin hinnalla voittoa sijoitukselle tulee ”noin 600 prosenttia”. Afarakin eilinen päätöskurssi oli 0,92 euroa. Viimeksi osake on liikkunut hieman euron yläpuolella toukokuussa.

– Pakkohan tässä on olla tyytyväinen. Tarjottu hinta on aivan yhtiön osakekurssin ylälaidassa. Huonomminkin olisi voinut käydä, Kakkonen sanoo.

Hän kuvaa Koncaria neuvottelukumppanina ”jääräksi”.

– Kyse on pörssiyhtiöstä, mutta sitä on pyöritetty kuin yksityistä yhtiötä.

Kakkosen mukaan neuvonpitoa on vaikeuttanut se, että Afarakin konttorit sijaitsevat Helsingin lisäksi Maltalla ja Lontoossa. Toimitusjohtaja Guy Konsbruck asuu Luxemburgissa.

Afarakin ylimääräinen yhtiökokous järjestetään 5. helmikuuta. Alunperin ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista oli tarkoitus esittää vasta kun Fiva saa oman työnsä valmiiksi.

– Fivalta ei kuitenkaan ole tullut minkäänlaista tukea, tämä on ollut suuri pettymys, Kakkonen sanoo.

Yle kertoi aiemmin tässä kuussa, että Danko Koncarin omistama Kermas olisi tulossa Helsingin telakan omistajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?