Afarak aikoo poistua Helsingin pörssistä – odotettavissa ostotarjous osakkeiden omistajille

Suuromistaja pyytää yhtiön poistamista pörssistä.

Afarakin suuromistaja pyytää yhtiön poistamista pörssistä.

30.1.2018 9:54

Metalliseosten tuottaja Afarak Groupin hallitus on käsitellyt suuromistaja Kermasin pyyntöä poistaa yhtiö Helsingin pörssistä. Monialakonserni Kermasilla on hallussaan 26,9 prosenttia Afarakin osakkeista.

Kermas ehdotti joulukuussa, että yhtiökokous velvoittaisi Afarakin hallituksen tekemään suunnitelman yhtiön vetämiseksi Helsingin pörssistä. Ehdotuksen mukaan osake jäisi listatuksi ainoastaan Lontoon pörssin pörssilistalle.

– Afarakin hallitus on laatinut alustavan suunnitelman Kermaksen ehdotuksen johdosta. Yhtiön hallitus näkee, että Helsingin Pörssistä poistumista puoltavat monet liiketaloudelliset ja kustannussyyt. Nykyinen kaksoislistaus on yhtiön kokoon ja markkina-asemaan nähden tarpeettoman kallis ja resursseja sitova ratkaisu, tiedotteessa kerrotaan.

Vaikka osakkeen kaupankäynti on keskittynyt Helsingin pörssiin, on Lontoon pörssi globaalilla kaivos- ja metallitoimialalla toimivalle yhtiölle luontevin listauspaikka, perustelut jatkuvat.

Ennen Helsingin pörssilistalta poistamista Afarak tekisi osakkeenomistajille osakkeidensa ostotarjouksen. Yhtiön hallituksen mukaan tällä palvellaan pienomistajien etua.

– Yhtiön hallitus on kuullut eräitä osakkeenomistajiaan, joista osa on ilmoittanut, etteivät he tulisi luopumaan omistuksestaan, ja osa on varannut oikeuden luopua omistuksestaan kokonaan tai osittain.

Afarakin vähemmistöomistajat jättivät Finanssivalvonnalle syksyllä vetoomuksen, jossa he esittivät, että Afarakin suuromistaja Danko Koncaria yhtiöineen tekisi Afarakista julkisen ostotarjouksen vähintään hintaan 2,50 euroa osakkeelta.

Ryhmään kuuluvat muun muassa liikemies Kyösti Kakkosen yhtiö Joensuun Kauppa ja Kone, Markku Kankaala, Esa Hukkanen ja Petri Suokas.

Afarak tarjoutuisi nyt hankkimaan osakkeitaan 1,015 euron kappalehintaan. Ostotarjous toteutettaisiin vuoden alkupuoliskon aikana. Omien osakkeiden hankintaan käytettävien varojen määrä olisi enimmillään noin 50 miljoonaa euroa.

Nyt julkaistua ehdotusta tukevat Kermasin lisäksi, Atkey Ltd ja Joensuun Kauppa ja Kone. Kermas ja Atkey ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa osakkeenomistajina myös Afarakin jatkaessa Lontoon pörssin pörssilistalla, ja ne ovat sitoutuneet olemaan tarjoamatta omistamiaan osakkeita mahdollisessa ostotarjouksessa.

Joensuun Kauppa ja Kone taasen pidättää oikeuden myydä omistuksensa kokonaan tai osittain myöhemmässä vaiheessa ehdotetulla hinnalla.

Kermaksen ehdotusta käsitellään muiden asioiden ohella ylimääräisessä yhtiökokouksessa 5. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?