Haluatko parhaimman tuoton osakkeillesi? Tutkimus: Analyytikkojen kuunteleminen ei kannata

Analyytikkojen suosimiin yrityksiin sijoittamalla olisi tienannut selvästi huonommin kuin osakkeilla, joiden suhteen he olivat epäuskoisia.

Tuntemattomia ovat osakekurssien tiet.

19.1.2018 8:36

Italian Milanossa Bocconin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi yhdysvaltalaisten analyytikkojen näkemyksiä 35 vuoden ajalta.

Tulos oli jokseenkin hätkähdyttävä: jos rahat olisi sijoittanut siihen kymmeneen prosenttiin osakkeista, joiden suhteen analyytikot olivat optimistisia, tuottoa olisi tullut noin kolme prosenttia vuodessa. Mutta mikäli pelimerkit olisikin iskenyt kiinni siihen kymmeneen prosenttiin osakkeista, joiden suhteen analyytikot olivat epäuskoisia, tuotto olisi ollutkin peräti 15 prosenttia vuodessa.

Tutkimusta johtanut professori Nicola Gennaioli selittää ilmiötä kognitiotieteen keinoin. Päätöksen tekijät (tässä tapauksessa analyytikot) painottavat ryhmille tai ilmiöille tyypillisiä piirteitä. Hän ottaa esimerkiksi hakukonejätin. Kun yhtiön tulos kasvaa voimakkaasti, analyytikot alkavat ajatella, että yritys voi olla seuraava Google. ”Googlet” ovatkin yleisempiä voimakkaan kasvun yrityksissä. Ongelma on, että ”googlet” ovat erittäin harvinaisia. Odotukset ovat liian optimistisia ja lopulta tulos on pettymys.

– Klassisessa esimerkissä ajattelemme, että irlantilaiset ovat punapäitä, koska punaiset hiukset ovat yleisempiä irlantilaisten joukossa kuin muualla maailmassa, Gennaioli havainnollistaa.

– Kuitenkin vain kymmenen prosenttia irlantilaisista ovat punahiuksisia. Työssämme kehitämme malleja, joissa tämä logiikka ilmenee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?