Afarak rynnisti 3,7 prosentin nousuun Helsingin pörssissä

Suomalainen kaivosyhtiö Afarak jaksoi nousta koko päivän Helsingin pörssissä. Ylen MOT-ohjelma paljasti eilen yhtiöstä hätkähdyttäviä tietoja.

7.11.2017 20:59

Helsingin pörssissä käytiin tiistaina kauppaa tiistaina laskutunnelmissa Nokian johtamana.

Suunta oli samanlainen muuallakin Euroopassa, ja laaja yleisindeksi Stoxx 60 oli laskenut 0,4 prosenttia Helsingin sulkiessa. Etenkin kaivosyhtiöt olivat Euroopassa painoksissa.

Helsingissä yleisindeksi OMXH heikkeni 0,6 prosenttia 9 760,90 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 -indeksi laski 0,7 prosenttia. Vaihtoa kertyi 585 miljoonaa euroa, josta 159 miljoonaa oli verkkolaitevalmistaja Nokiaa.

Selvään nousuun päätti kaivosyhtiö Afarak Group, kun sijoittajat spekuloivat, että yhtiön pääomistaja Danko Koncar joutuu tekemään ostotarjouksen koko yhtiöstä.

Eilen Ylen MOT-ohjelma paljasti vuodettuihin veroparatiisiasiapapereihin vedoten, että Koncarilla on todennäköisesti ollut määräysvalta jopa yli 70 prosenttiin Afarakin osakkeista. Jos Koncar omistaa tai on omistanut yli 30 prosenttia yhtiöstä, hänen olisi pitänyt tehdä lunastustarjous koko yhtiöstä.

Afarakin osake vahvistui 3,7 prosenttia. Hurjimmillaan osake kävi aamupäivällä 6,7 prosenttia plussalla.

Taloussanomat kertoi tiistaina, että Afarakia omistava suursijoittaja Kyösti Kakkonen tyrmistyi kuullessaan MOT-ohjelman paljastuksista.

– Jos hän omistaa näin paljon, olisi aika luonteva olettaa, että hän haluaa loputkin yhtiöstä. Hänellä on varmaan aikaa odottaa ja hän pelaa tässä omaa peliään, Kakkonen sanoi.

Kakkonen ja ryhmä muita suomalaisomistajia on jo pitkään arvostellut ankarasti yhtiön johtoa ja pyytänyt Finanssivalvontaa tutkimaan omistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?