Kyösti Kakkonen vaatii Afarakin johdolle potkuja – ”Olen aivan pöyristynyt papereiden tiedoista”

Afarakin omistajalta, sijoittajakonkari Kyösti Kakkoselta paloi lopullisesti käämit Paratiisin papereiden takia.

Kyösti Kakkonen omistaa Afarak Groupista 4,73 prosenttia.

7.11.2017 17:55

Sijoittaja Kyösti Kakkonen sanoo olevansa hämmästynyt ja vihainen Ylen ja Paratiisin paperit -tietovuodon paljastuksista, jotka liittyvät kaivosyhtiö Afarakin omistukseen.

Kakkonen ja ryhmä muita suomalaisomistajia on jo pitkään arvostellut ankarasti yhtiön johtoa ja pyytänyt Finanssivalvontaa tutkimaan omistusta. Maanantaina julki tulleet tiedot yllättivät silti Kakkosen.

Ylen MOT-ohjelma paljasti, että vuodetut veroparatiisipaperit osoittavat yhtiön pääomistajan Danko Koncarin omistavan tosiasiassa jopa yli 70 prosenttia yhtiöstä. Jos Koncar omistaa tai on omistanut yli 30 prosenttia yhtiöstä, hänen olisi pitänyt arvopaperilain mukaan tehdä lunastustarjous koko yhtiöstä.

– Olen aivan pöyristynyt papereiden tiedoista, jonka mukaan hän omistaa 60–70 prosenttia. Kyllä me ajattelimme, että hän omistaa selkeästi yli 30 prosenttia, koska hän on kätkenyt eri paikkoihin omistustaan eri nimikkeiden alle, Kakkonen sanoo.

– Jos hän omistaa näin paljon, olisi aika luonteva olettaa, että hän haluaa loputkin yhtiöstä. Hänellä on varmaan aikaa odottaa ja hän pelaa tässä omaa peliään.

Yhtiön omistus on piilossa, koska jopa 60 prosenttia omistajista on hallintarekisterin takana. Virallisina omistajina on usein Koncarin vaimo, serkku tai muita sukulaisia. Vaimo Jelena Manojlovic on Afarakin hallituksen puheenjohtaja.

Taloussanomat ei tavoittanut yhtiön johtoa tai Koncaria, sillä Afarak Groupin tiedottaja Jean Paul Fabri viestitti, että yhtiö ei kommentoi asiaa.

Kakkonen moitti Fivaa kuhnailusta

Asiakirjojen mukaan Koncar omistaa tai käyttää määräysvaltaa jopa kymmenissä veroparatiisiyhtiöissä ja on myöntänyt lähipiirilleen miljoonalainoja, jotta he voisivat ostaa Afarakin osakkeita.

– Yhteiskunnan pelisääntöjä ja lakia pitää noudattaa. Olen hämmästynyt ja paheksun tällaista, Kakkonen sanoo.

Kakkosen mukaan suomalaisomistajien yhteenliittymä, jolla on kymmenen prosentin siivu Afarakista, aikoo vaatia ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista, kunhan Finanssivalvonta saa oman työnsä valmiiksi. Lisäksi he pyytävät erikoistilintarkastusta yhtiöön.

Kakkonen moittii myös Finanssivalvontaa siitä, että sen tutkinta kestää yhä.

– Tällaista ei ole varmaankaan ollut Finanssivalvonnan pöydällä aikaisemmin. Ihmettelemme vaan, että mitä virkamiehet jahkailevat, eikö niiden pitäisi jo toimia.

Johtajat vaihtoon

Kakkonen sanoo, että luottamus on mennyt täysin myös Afarakin toimitusjohtajaan Guy Konsbruckiin.

– Olemme hämmästelleet, miten jäykkää ja hankalaa toimivan johdon yhteydenpito on ollut, erityisesti tämän nykyisen. Toimitusjohtajan pitäisi erota, eikä vain hänen vaan koko hallituksen.

Kakkosen mukaan Afarakin tiedottaminen on ollut täysin ”käsittämätöntä ja tarkoitushakuista” siten, että yhtiö on pyrkinyt pitämään osakkeen mahdollisimman alhaisena vähättelemällä hyviä lukuja.

Konsbruck on torjunut arvostelua ja sanoi Taloussanomille keväällä, että ei ymmärrä arvostelua, koska osakkeenomistajilla olisi hänen mielestään syytä lähinnä tyytyväisyyteen osakenousun ja pääoman palautuksen takia.

Kakkonen itse kertoo tankanneensa Afarakia viimeksi reilu kuukausi sitten. Hän omistaa yhtiöstä 4,73 prosenttia. Hän painottaa, että yhtiön omistussotku on erotettava yhtiön liiketoiminnasta. Afarak on nettovelaton, tekee historian parasta tulosta. Tuote on edelleen hyvä, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?