Broadcom tarjoaa 105 miljardia dollaria Qualcommista – kyseessä olisi teknologia-alan kaikkien aikojen suurin fuusio

Mahdollinen fuusio olisi suurin teknologiasektorilla koskaan ja se tulisi järisyttämään elektroniikkateollisuutta.

6.11.2017 16:15

Puolijohdeyhtiö Broadcom on tarjonnut noin 105 miljardia dollaria muun muassa mikrosiruja valmistavasta Qualcommista.

Mahdollinen fuusio olisi suurin teknologiasektorilla koskaan ja se tulisi järisyttämään elektroniikkateollisuutta.

Broadcomin tarjous on 70 dollaria osakkeelta, missä on 28 prosentin preemio marraskuun toisen päivän osakkeen hintaan nähden. Yhteensä tarjous on 130 miljardia, mutta siitä vähennetään 25 miljardin nettovelat.

Qualcommin ostaminen tekisi Broadcomista maailman kolmanneksi suurimman siruvalmistajan Intelin ja Samsungin jälkeen. Yhdistyneestä yhtiöstä tulisi matkapuhelimiin tarvittavien komponenttien oletustoimittaja.

– Tämä täydentävä liiketoimi vie yhdistyneen yhtiön maailmanlaajuiseksi viestintäalan johtajaksi, jolla on vaikuttava teknologia- ja tuoteportfolio. Emme tekisi tarjousta, jos emme olisi luottavaisia, että yhteiset asiakkaamme ottaisivat yhdistelmän myönteisesti vastaan, sanoi Broadcomin toimitusjohtaja Hock Tan tiedotteessa.

Qualcomm valmistautuu uutistoimisto Bloombergin saamien tietojen mukaan vastustamaan odottamatonta ostotarjousta. Yhtiön mukaan Broadcomin tarjous on alihintainen.

Qualcommin mukaan tarjous on opportunistinen, sillä Broadcom yrittää saada Qualcommin haltuunsa heikkona hetkenä. Bloombergin tietojen mukaan Qualcommin osakkeenomistajat eivät hyväksy tarjousta.

Siruvalmistaja Qualcomm on joutunut hankalaan tilanteeseen, kun sen parhaiten menestyvä matkapuhelinteknologiaa lisensoiva yksikkö on hyökkäyksen kohteena. Oikeusjuttuja on käynnissä muun muassa Applen kanssa, joka on samalla yhtiön suuri asiakas.

Instinetin analyytikko Romit Shah arvioi Bloombergille, että kauppa kuulostaa järkevältä.

– Broadcom saisi 30 miljardia euroa lisäliikevaihtoa ja se olisi hyvin strategista. Molemmilla yhtiöillä on merkittävä läsnäolo älypuhelinmarkkinoilla, Shah sanoi.

Sekä Qualcommin että Broadcomin osakkeet nousivat perjantaina New Yorkin pörsseissä. Bloomberg kertoi mahdollisesta kaupasta perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?