Uniperiltä sivun vetoomus lehdessä: ”Hyvä Fortumin osakkeenomistaja”

Saksalainen energiajätti Uniper julkaisi keskiviikon Helsingin Sanomissa sivun ilmoituksen.

Uniper julkaisi 1.11. ilmestyneessä HS:ssa sivun ilmoituksen, joka oli suunnattu Fortumin omistajille.

1.11.2017 11:19

Saksalainen energiayhtiö Uniper yrittää käännyttää Fortumin osakkeenomistajia puolelleen. Yhtiö on ostanut Helsingin Sanomiin koko sivun mainoksen, jossa se tuo esiin omia näkemyksiään Uniperin ja Fortumin yhteensopivuudesta. Allekirjoittajana on Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer.

Suomalainen, osittain valtio-omisteinen, energiayhtiö Fortum ilmoitti syyskuun lopulla, että se on ostamassa saksalaiselta E.ON-energiayhtiöltä 46,65 prosentin osuutta Uniperista. Koska ostettava osuus on niin suuri, Fortum joutuu samalla tekemään julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille. Tarjous on 22 euroa osakkeelta.

Yrityskaupan tultua julki Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark toisteli mantraa ”tämä on sijoitus, ei valtaus”. Uniperin mukaan kyseessä kuitenkin on selkeä valtausyritys.

Uniper nostaa Helsingin Sanomien mainoksessaan esiin useita seurauksia ”Uniperille, Fortumille ja viime kädessä sinulle Fortumin osakkeenomistajana.”

Yhtiö kolkuttelee Fortumin osakkeenomistajien omaatuntoa vetoamalla sekä ympäristönäkökohtiin että taloudellisiin seikkoihin.

– Oletko tietoinen siitä, että Uniperin etupäässä fossiilinen tuotanto kaasu- ja hiilivoimalaitoksineen kasvattaisi Fortumin hiilijalanjälkeä ja olisi merkittävästi Suomen päästötavoitteiden vastainen, Uniper vetoaa mainoksessaan.

– Oletko tietoinen siitä, että Fortum mitä ilmeisimmin koettelee taloudellista kestokykyään yrittäessään jopa yli kahdeksan miljardin euron yritysvaltausta, mistä voi seurata vaikutuksia sekä yhtiön luottoluokitukseen että kasvumahdollisuuksiin, kuuluu toinen väite.

Uniper on myös rahoittamassa kiisteltyä Venäjän ja Saksan välistä Nord Stream 2 -kaasuputkea 950 miljoonalla eurolla.

Fortum keskusteli kesällä suoraan Uniperin kanssa mahdollisesta fuusiosta, mutta suunnitelma ei edennyt. Uniper on koko yrityskauppaprosessin ajan pitänyt Fortumin ostotarjousta vihamielisenä valtausyrityksenä.

Toisaalta Uniperin entinen omistaja E.ON on tuonut tiettäväksi, että sen on aina ollut tarkoitus luopua lopuistakin Uniperin omistuksistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?