Pörssiuutiset

Kommentti: Katalonian kriisi voi herkästi pilata talouden tunnelmaa

Julkaistu:

Kataloniassa leimahti Espanjan vuosikymmeniin pahin sisäpoliittinen kriisi. Se voi kuitenkin kärjistyä Espanjaa suuremmaksi ongelmaksi – ja pilata taloudenkin vasta vahvistunutta tunnelmaa.
Politiikan kriisit voivat hyvin herkästi leimahtaa taloudenkin kriiseiksi, ja etenkin euroalueella sisäpoliittisina syttyneet kriisit voivat hyvin herkästi kasvattaa koko alueen riskejä ja haasteita.

Siksi voi olla turhan toiveikasta sivuuttaa Kataloniassa juuri leimahtanut Espanjan vuosikymmeniin vakavin perustuslaillinen kriisi ”vain” maan sisäiseksi ja ”vain” alue- ja sisäpolitiikan kriisiksi.

Eurotaloudessa on kymmenen viime vuoden mittaan syttynyt pahoja politiikan ja talouden maastopaloja paljon pienemmistäkin kipinöistä. Niiden vaikutukset ovat tuntuneet kautta europolitiikan ja -talouden Suomea myöten.

Näin ei ole vielä käynyt Katalonian kriisissä, mutta siinä on kaikki pitkäaikaisen ja ajan oloon yhä sakeammaksi sotkeutuvan selkkauksen keljut ainekset. Ja tämän jupakan riskipitoisuutta lisää se, että kriisi kärjistyy paraikaa euroalueen neljänneksi suurimmassa maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katalonian itsenäistymishaluilla on vuosikymmenten ja jopa -satojen mittainen tausta, mutta akuutti kriisi leimahti viime sunnuntain kansanäänestyksestä.

Äänestyksessä Katalonian aluehallinto kysyi kansalaisilta, haluavatko nämä meikäläistä maakuntaa vastaavan alueen pysyvän osana Espanjan valtiota vai haluavatko he alueen eroavan itsenäiseksi valtioksi.


Äänestykseen osallistui vähän alle puolet äänioikeutetuista, mutta äänestäneistä noin 90 prosenttia oli itsenäistymisen kannalla.

Tulos ei kuitenkaan sytyttänyt kriisiä vaan se, että äänestyksen järjestämällä Katalonian aluehallinto uhmasi Espanjan hallitusta ja maan oikeuslaitosta, jotka olivat tuominneet kansanäänestyksen maan perustuslain vastaiseksi.

Kriisiä kärjisti lisää se, että maan hallitus yritti estää äänestyksen ensin pidättämällä äänestystä valmistelleita virkailijoita ja takavarikoimalla äänestyslipukkeita sekä lopulta usuttamalla äänestyspäivänä tuhansittain valtiollisen poliisin joukkoja mellakkavarusteissa estämään itse äänestystä kovinkin ottein.

Paikoin väkivaltaiset poliisitoimet rajoittivat äänestystä mutta eivät estäneet sitä kokonaan. Sen sijaan hallituksen Kataloniaan lähettämät poliisin ”miehitysjoukot” saattoivat provosoida itsenäistymishaluja entistä vahvemmiksi.

 • Yllä olevalla videolla näytetään, miten poliisi toimi sunnuntaina Katalonian epävirallisen kansanäänestyksen äänestyspäivänä Barcelonassa.


 

Kriisi voi helposti leimahtaa Espanjaa suuremmaksi ongelmaksi.

Mitä muuta äänestyksestä ja sen väkivaltaisesta mutta epäonnistuneesta estämisestä seuraakaan, siitä tuskin löytyy helppoa tietä sopuisaan neuvotteluratkaisuun saati entistä vakaampaan yhteenkuuluvuuden tunteeseen.

Siksi tämä kriisi voi helposti leimahtaa Espanjaa suuremmaksi ongelmaksi. Ja siksi koko eurotalouden riskit ovat juuri kasvaneet suuremmiksi kuin ne olivat vain viikko sitten.

Kriisiin ensin asteittain ja sitten yhtäkkiä

Euroalueen poliittiset kriisit ovat kehittyneet talouden kriiseiksi usein samaa rataa kuin maailmankirjallisuuden jättiläisiin kuuluva Ernest Hemingway kuvasi erään romaanihenkilönsä ajautumista vararikkoon:

Se tapahtuu kahdella tavalla, ensin asteittain ja sitten yhtäkkiä.

Juuri niin alkoi eurokriisi runsaat kymmenen vuotta sitten. Ensin Kreikan, Portugalin, Espanjan ja Italian valtioiden velkakirjojen markkinakorot kohosivat suhteellisen hitaasti mutta asteittain yhä korkeammiksi, ja sitten ne karkasivat yhtäkkiä sietämättömän korkeiksi.

Toki osa asteittain pahenevista ongelmista voi myös ratketa asteittain tai muutoin hiipua ilman yhtäkkistä leimahtamista ilmiliekkeihin.

Tuoreeltaan vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Katalonian kriisi hiipuisi hiljaa taka-alalle, mutta toistaiseksi tämäkin on periaatteessa mahdollinen kehityskulku. Tuskin todennäköisin, mutta silti mahdollinen.

Kriisin dramaattisesta kärjistymisestä ei näy enteitä ainakaan euroalueen finanssimarkkinoilla. Sen sijaan Espanjan kansallisilla markkinoilla ja euroalueellakin näkyy enteitä kriisin asteittaisen kärjistymisen vaiheesta.

Espanjan valtion markkinakorot ovat tällä viikolla kohonneet, ja niiden korkoero suhteessa Saksan vastaaviin korkoihin on kasvanut. Maan pörssiyhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet ja jääneet jälkeen euroalueen yleisestä kurssikehityksestä. Euron arvo on laskenut kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla.

Finanssimarkkinoiden asteittaiset takaiskut ovat toistaiseksi olleet suhteellisen pieniä, mutta ne ovat silti olleet selviä takaiskuja. Ne ilmentävät samalla kertaa riskien kasvamista ja riskien karttamista. Ja ne enteilevät vaikeuksia.

Korkojen kohoaminen kasvattaa koko painollaan velkaisen talouden kustannuksia ja osakekurssien lasku heikentää taloustoimijoiden tulevaisuuden uskoa. Jatkuessaan kumpikin ottaa puhtia pois talouden kasvuvoimasta ja -odotuksista.

Talouden vastoinkäymisistä taas koituu herkästi poliittisia vaikeuksia voimistavaa painetta, kuten tyytymättömyyttä, kapinamieltä ja vaikkapa itsenäistymishaluja.

Espanja on lisäksi niin suuri euromaa, että sen lupaavan talouskasvun tyssääminen poliittiseen kriisiin olisi omiaan heikentämään taloustunnelmaa ainakin heikoimmissa euromaissa.

Yksi tartuntavaarassa oleva toinen euromaa on Italia, jonka talous on suurempi, velkaisempi ja aneemisempi kuin Espanjan talous. Ja jonka sisäpolitiikka on jos mahdollista melkein yhtä riskialtis kuin Espanjan sisäpolitiikka.

Kapinahenki mitataan seuraavaksi Italiassa

Eurokriisi opetti kantapään kautta EU:n ja euroalueen talouspäättäjille, mitä tarkoittaa tartuntavaara. Tuskin se on vielä unohtunut.

Ylivelkaisen Kreikan suistumisesta kriisiin ei kulunut vuottakaan ennen kuin Irlanti, Portugali ja hieman myöhemmin myös Espanja ja Italia olivat suistuneet melkein yhtä ankaraan kriisiin.

 

Eurokriisi opetti kantapään kautta EU:n ja euroalueen talouspäättäjille, mitä tarkoittaa tartuntavaara.

Sen jälkeen euromaat ovat rakentaneet monenlaisia kriisimekanismeja, jotta samanlainen kriisi ei toistuisi ainakaan kovin helposti. Uudet vakausmekanismit on kuitenkin rakennettu torjumaan talouden eikä politiikan kriisejä.

Mekanismeista huolimatta Espanja on ajautunut perustuslailliseen kriisiin, joka voi ainakin teoriassa päätyä neljänneksi suurimman eurovaltion hajoamiseen. Jos tällainen ”mahdoton” riski käy toteen, koituu siitä koko euroaluetta ja EU:ta järisyttäviä vaikutuksia.

Katalonian itsenäisyysliikkeen ja Espanjan hallituksen välirikko voi jo sellaisenaan vaikuttaa euroalueen vakauteen esimerkiksi kannustamalla eri maissa toimivia protestipuolueita ja kapinaliikkeitä entistä määrätietoisempaan vastahankaan.

Se ei välttämättä johda yhteenkään ”vallankumoukseen” mutta se voi heikentää valtaa pitäviä yleensä euro- ja EU-myönteisiä hallituksia. Niin kuin viimeksi kävi Saksan liittopäivävaaleissa.

Ei olisi suuren suuri yllätys, jos Espanjan vähemmistöhallitus kaatuisi Katalonian kriisiin ja sen jälkiseurauksiin. Se tietäisi ennenaikaisia parlamenttivaaleja, ja ehkä nykyistäkin hajanaisemman ja vaikeammin hallittavan parlamentin syntyä tilalle. Samoin kriisi voi johtaa Katalonian alueparlamentin ennenaikaisiin vaaleihin.

Muista suurista euromaista Italia pitää parlamenttivaalit näillä näkymin ensi vuoden alkupuoliskon kuluessa. Niistä on odotettavissa jännitysnäytelmä ilman Katalonian kriisin mahdollisia tartuntavaikutuksiakin.

Italian vaaleissa nykyisiä hallituspuolueita haastaa isompi joukko suositumpia ja eri tavoin euro- tai EU-kriittisiä protestipuolueita kuin yhdessäkään muussa suuressa euromaassa.

Jos Espanjan hallitus tukahduttaa Katalonian kansallismieliset, voi tämä kannustaa Italiankin protestipuolueita entistä suurempaan suosioon. Samoin voi käydä, jos Katalonian kansallismieliset saavat Espanjan hallitukselta tuntuvia myönnytyksiä.

Katalonian ja Italian tyytymättömien välillä voi olla enemmän eroja kuin yhteistä, mutta niitä yhdistää ainakin yksi seikka.

Kummassakin on aineksia kaksivaiheiseen ”hemingwayläiseen vararikkoon”, jossa poliittinen paine kasvaa ensin asteittain – ja sitten se leimahtaa yhtäkkiä taloudenkin kriisiksi.

Jos näin käy – tai edes uhkaa käydä – kaatunee seuraava kriisi suoraa päätä euroalueen keskuspankin EKP:n syliin. Siksi Katalonian kriisi ja Italian ensi vuoden vaalit lienevätkin kaksi hyvää syytä, miksi EKP jatkaa yltäkylläistä rahaelvytystään vielä hyvän aikaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näyttävätkö pihapuusi tältä? Ota heti yhteys Eviraan – tuhoisan kasvitaudin pelätään leviävän Suomeen

  2. 2

   Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

  3. 3

   Monen suomalaisen verkko-ostokset jumiutuivat terminaaliin – taustalla ruotsalais-tanskalaisen yhtiön järjestelmävika

  4. 4

   Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

  5. 5

   Läkähdyttävät hellepäivät jatkuvat – Suomalaiset: Näin pidät kotisi viileänä

  6. 6

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  7. 7

   EK:n asiantuntija: EU voi joutua muuttamaan taktiikkaansa Trumpin kanssa

  8. 8

   Telia ostaa teleoperaattori TDC:n liiketoiminnan Norjassa – MTV:n sisältävästä Bonnier-kaupasta odotetaan ratkaisua

  9. 9

   Näistä koostuu Helsingin huippukokouksen miljoonalasku – ”Hyvä panos-tuotos-suhde”

  10. 10

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

  2. 2

   Näistä koostuu Helsingin huippukokouksen miljoonalasku – ”Hyvä panos-tuotos-suhde”

  3. 3

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  4. 4

   Läkähdyttävät hellepäivät jatkuvat – Suomalaiset: Näin pidät kotisi viileänä

  5. 5

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  6. 6

   Näyttävätkö pihapuusi tältä? Ota heti yhteys Eviraan – tuhoisan kasvitaudin pelätään leviävän Suomeen

  7. 7

   EU ja Japani solmivat valtavan vapaakauppasopimuksen – vastaisku USA:lle

  8. 8

   Tutkimus: Täällä ovat asuntosijoittamisen parhaat apajat – pääkaupungilla ei asiaa kärkiviisikkoon

  9. 9

   Bloomberg: EU määräämässä Googlelle ennätysmäisen 4,3 miljardin euron sakon

  10. 10

   Dieselhuijaus: EU-komissio sai valvontansa päätökseen – ”VW toteutti lupaamansa suunnitelman, mutta siinä kaikki”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-lukija hiiltyi Helsinki-Vantaalla: ”Miksi vesi maksaa kahvilassa maltaita?” Finavia: Näin matkalainen saa ilmaista vettä

  2. 2

   Näin helle näkyy kaupoissa, tuuletin ei ole enää isoin hitti – Powerin myyntipäällikkö kertoo uudesta trendistä: ”Moni ajattelee asiaa siltä kantilta”

  3. 3

   Vuokraisännän ja vuokralaisen suhde muuttui intiimiksi – 36 vuoden ikäero alkoi ahdistaa ja poiki rajun riidan

  4. 4

   Kuolinpesän myymä talo oli valtava katastrofi – Oikeus purki kaupan, 90 000 euron kulut perillisille

  5. 5

   Kokousvieraat hehkuttivat suomalaisia mansikoita ja herneitä – kesätyöntekijä Emman nopea toiminta ratkaisi kaiken

  6. 6

   10 000 euron nosto ei onnistunut noin vain – HS: 83-vuotias nainen hämmästyi pankissa asioidessaan

  7. 7

   Valtava koneisto vyöryy Suomeen: Katso tästä hurjat luvut Trumpin ja Putinin tapaamisen takana

  8. 8

   Listeriavaara piinaa yhä kauppoja – Lidliltä laaja ilmoitus takaisinvedettävistä tuotteista

  9. 9

   MT: Sanna Kiisken muumikahvilasta tehtiin Ruotsissa rikosilmoitus – omistajat ilmiriidassa keskenään

  10. 10

   Löytyikö ullakolta romu vai keräilyhitti? Klassikkolamppu 130 000 euroa, Muumi-lelu 500 dollaria

  11. Näytä lisää