Fortumin toimitusjohtaja: ”Uniper ei ole todellakaan pelkkä hiilivoimayhtiö” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Fortumin toimitusjohtaja: ”Uniper ei ole todellakaan pelkkä hiilivoimayhtiö”

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo, että Uniper-kauppa toteutuu.

Kaupan on määrä tukea Fortumin kykyä maksaa osinkoa. Lundmark myönsi, että monille Fortumin osakkeenomistajille juuri tämä on tärkeää. Yhtiön enemmistöomistaja on Suomen valtio.­

27.9.2017 13:51

Suomen historian suurimpiin kuuluvaa yrityskauppaa tänään esitellyt Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark suhtautuu luottavaisesti Uniper-tarjouksen toteutumiseen.

Vielä heinäkuussa Fortum tunnusteli myös fuusiota saksalaisen Uniperin kanssa, mutta neuvottelut eivät edenneet Uniperin johdon vastahangan takia. Viime viikolla tieto Fortumin ostoaikeista vuoti julkisuuteen, mikä aiheutti Uniperin johdossa myös närää.

Uniperin johdosta on viestitetty, että yhtiö pitää Fortumin ostosuunnitelmia vihamielisenä tarjouksena. Lundmarkin mukaan tarkoitus on kuitenkin olla nimenomaan Uniperin johdon kumppani.

Hänen mukaansa Fortum ja Uniper täydentävät toisiaan, etenkin Ruotsin vesi- ja ydinvoimassa ja Venäjällä, missä on Uniperilla on viisi sähköä tuottavaa voimalaitosta.

– Uniper on todella iso yhtiö, merkittävästi Fortumia suurempi. Sillä on noin 300 voimalaitosta, joista noin 200 on vesivoimaloita. Vesivoima on Ruotsissa ja Saksassa, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa

Lundmark myönsi, että Uniperin maine maailmalla tulee pitkälti fossiilisista polttoaineista.

– Uniper ei ole todellakaan pelkkä hiilivoimayhtiö. Noin 30 prosenttia Uniperin tuotannosta pohjautuu hiileen, Lundmark kommentoi ja arvioi osuuden laskevan jatkossa edelleen.

Suuri osa Uniperin toimintaa on myös laaja kaasun ja sähkön välityskauppa, joka tuo valtaosan liikevaihdosta. Mukana on myös raaka-aineiden trading-kauppaa.

Miljardien kauppa

Fortum ilmoitti eilen hankkivansa saksalaiselta E.Onilta noin 47 prosentin osuuden Uniperista, mistä on määrä maksaa 3,76 miljardia euroa. Suurempikin omistus on Lundmarkin mukaan mahdollinen, sillä kaikille ostotarjoukseen osallistuville tarjotaan käteisenä 22 euroa osakkeelta.

– Kun mennään yli 30 prosentin, on meillä Saksan lain mukaan velvollisuus tehdä automaattisesti ostotarjous kaikista osakkeista, Lundmark totesi.

Mikäli E.On ei syystä tai toisesta tarjousta ensi vuoden alussa hyväksy, on Fortumilla oikeus myydä ostotarjouksessa saadut osakkeet E.Onille ja lisäksi Fortumilla on oikeus hyvitykseen, joka on vähintään 20 prosenttia Uniperin arvosta.

Mikäli ostotarjous Uniperista menee läpi, kasvattaa se Fortumin velkaantuneisuutta, vaikka 3,76 miljardin kauppahinta on Lundmarkin mukaan Fortumin kassassa perintönä pohjoismaisten siirtoverkkojen myynnistä.

Talousjohtaja Markus Rauramon mukaan velkaa on tarkoitus sulatella kassavirralla. Sitä Uniper tuottaa, samoin kuin osinkoa.

Kaupan on määrä tukea Fortumin kykyä maksaa osinkoa. Lundmark myönsi, että monille Fortumin osakkeenomistajille juuri tämä on tärkeää. Yhtiön enemmistöomistaja on Suomen valtio.

Nord Stream mukana

Hiilivoimasta voi tulla Fortumille vielä riippakivi. Ruotsalainen valtio-omisteinen energiayhtiö Vattenfall on viime vuosina hankkiutunut eroon kalliilla saksalaisista ruskohiilivoimaloistaan.

Yhtiö meni Saksaan jo kauan ennen Fortumia eli vuosituhannen vaihteessa.

Hiili ei saksalaisena voimanlähteenä kuitenkaan katoa lähiaikoina minnekään, sillä Saksan liittopäivät päätti vuonna 2011, että kaikki 17 ydinvoimalaa on suljettava vuoteen 2022 mennessä.

– Saksan sähköntuotannosta noin 40 prosenttia tehdään hiilellä, Lundmark totesi.

Hiiltä vähemmän päästöjä tupruttaa kaasu. Uniper on yhtenä rahoittajana kiistellyssä Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa yhdessä toisen saksalaisyhtiön Wintershallin kanssa.

Venäläisen Gazpromin junaileman hankkeen poliittisia ulottuvuuksia Lundmark ei suostunut tänään kommentoimaan. Hänen mukaansa Fortum ei ole ”poliittinen toimija”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?