Analyytikko: Tikkurila etsii uuden toimitusjohtajan isoa remonttia varten - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko: Tikkurila etsii uuden toimitusjohtajan isoa remonttia varten

Maalivalmistaja Tikkurila kertoi tänään vaihtavansa yhtiötä koko listautumisen ajan johtaneen toimitusjohtajansa uuteen. Analyytikko arvioi, että yhtiössä on edessä iso uudelleenjärjestely.

21.9.2017 18:15

Tikkurilaa yhdeksän vuotta luotsannut Erkki Järvinen jättää yhtiön ensi viikolla.

Tikkurilan hallitus aloitti uuden toimitusjohtajan etsimisen tänään ja nimitti väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi talousjohtaja Jukka Havian. Yhtiö aloitti viime kuussa laajamittaisen säästöohjelman toimintansa tehostamiseksi.

– Tikkurilalla on ollut haasteita viime aikoina, ja yhtiö ei ole pystynyt kasvamaan. Tikkurilan on tarkoitus tehdä iso uudelleenjärjestely ja toiminnan virtaviivaistaminen sekä uusia täysin koko tuotantopalettinsa. Ehkä nyt on aika hakea uusi henkilö vetämään tämä vaihe yhtiön tarinassa, sanoo osaketutkimusyhtiö Inderesin analyytikko Petri Kajaani uutistoimisto Startelille.

Markkinoilla uutinen toimitusjohtajan vaihtumisesta on otettu vastaan rauhallisesti. Tikkurilan osake oli iltapäivällä 0,4 prosentin laskussa Helsingin pörssissä. Vuoden alusta kurssi on laskenut lähes viidenneksen.

 Pitkäaikaisen toimitusjohtajan voi olla vaikea ajatella yhtiötä tuoreilla silmillä ja uudesta perspektiivistä.

Tikkurila listautui Helsingin pörssin vuonna 2010, kun se irtautui kemianyhtiö Kemirasta. Tikkurilan liiketoiminta kehittyi pörssissä olon aikana varsin rauhallisesti, kunnes yhtiölle tärkeä Venäjän markkina-alue vajosi muutama vuosi sitten vaikeuksiin öljyn halpenemisen ja Ukraina-pakotteiden takia.

Heinäkuussa Tikkurila antoi tulosvaroituksen, ja elokuussa yhtiö ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä aloittavansa 30 miljoonaan euron tehostamisohjelman.

– Vaikeuksia on kestänyt pitkään. Yhtiöllä on nyt selkeästi tavoitteena uudistua ja hankkia kilpailukykynsä uudelleen. Pitkäaikaisen toimitusjohtajan voi olla vaikea ajatella yhtiötä tuoreilla silmillä ja uudesta perspektiivistä, Kajaani sanoo.

Tase mahdollistaisi yritysostot

Tikkurilan perimmäinen ongelma on se, ettei yhtiö ole pystynyt kasvavaan moneen vuoteen. Taloudellisiin resursseihinsa nähden yhtiö on ollut jopa arka yritysjärjestelyissä.

– Tikkurilan tase on ollut aina erittäin vahva. Se voisi mahdollistaa paljon asioita muun muassa laajentumisessa. Tikkurilan eteneminen on viime vuosina ollut rauhallista ja jopa varovaista, Kajaani arvioi.

Tikkurila on ollut vaitonainen yhtiön mittakaavassa ison tehostamisohjelman yksityiskohdista. Osana ohjelmaa yhtiö käynnisti selvityksen ”tulevaisuuden tuotantoverkostosta”.

– Ainakin yksi uusi tehdas - ehkä enemmänkin - rakennetaan. Osa tehtaista suljetaan varmasti. Yhtiö täytyy tehdä todella isoja liikkeitä tuotantopaletissaan 30 miljoonaan euron säästöjen aikaansaamiseksi. Se on pitkä urakka, Kajaani sanoo.

Tikkurilalla on nyt 12 tehdasta yhdeksässä eri maassa. Yhtiö on tehnyt aiesopimuksen yhden tehtaan rakentamiseksi Venäjälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?