Fortum: Uniper on sijoitus, ei valtaus - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Fortum: Uniper on sijoitus, ei valtaus

Fortumin toimitusjohtajalla Pekka Lundmarkilla oli selkeästi harjoiteltu lausunto Uniperin ostamista koskevaan iltapäivän mediapuheluun. Useammin kuin muutaman kerran Lundmark lausahti, että Fortumin mahdollinen Uniper-sijoitus on nimenomaan sijoitus, ei valtaus.

Näkymä Uniperin hiilivoimalalle Hanaussa, Saksassa.­

20.9.2017 17:49

Lundmarkin mukaan Fortumin suunnittelema 46,65 prosentin osuuden Uniperistä ostaminen saksalaiselta E.ONilta sopii hyvin yhtiön sijoitusstrategiaan.

– Uniperin omistukset tuottavat käteistä ja toimivat lähellä Fortumin päämarkkinoita, Lundmark sanoi.

Hänen mukaansa Fortumilla on riittävästi varoja hankkia sekä E.ONin osuus että mahdollisesti loputkin Uniperistä.

Fortumin tarjoama hinta on 22 euroa osakkeelta, mutta Uniperin osakkeen kurssi nousi iltapäivän mittaan yli Fortumin tarjoaman hinnan. Lundmarkin mukaan hintatarjous kuitenkin on ja pysyy.

– Uskomme, että hinta luo arvoa osakkeenomistajille.

Uniper ei halunnut fuusiota

Mediapuhelun aikana saksalainen Uniper julkaisi oman tiedotteensa, jonka mukaan Fortumin ostotarjous ei ollut toivottu. Tiedotteessa yhtiön toimitusjohtaja Klaus Schäfer sanoo, että pyytämättä tullut ostotarjous ei ole Uniperin strategian mukainen eikä Uniper käy keskusteluja Fortumin tai E.ONin kanssa.

Lundmark kommentoi tilannetta toistamalla, että kyseessä ei ole valtaus vaan sijoitus. Hän myös paljasti, että Fortum oli kesällä keskustellut suoraan Uniperin kanssa mahdollisesta fuusiosta, mutta suunnitelma ei edennyt. Nyt neuvotteluja siis käydään Uniperin suurimman osakkeenomistajan E.ONin kanssa.

– E.ON on kertonut julkisesti jo pitkään, että se aikoo myydä. Uniper puolestaan on sanonut, että se etsii pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Uskomme, että olisimme hyvä pitkäaikainen kumppani. E.ON on myymässä joka tapauksessa. Kuka tahansa osuuden ostaa, joutuu automaattisesti käymään läpi lain vaatiman ostotarjousmenettelyn, Lundmark kertoi.

Neuvotteluja pienempien osakkeenomistajien kanssa ei Lundmarkin mukaan tällä hetkellä käydä.

Hiilivoimalat ihmetyttävät

Ostoneuvotteluiden tultua julki monia on mietityttänyt, miten Uniperin hiilivoimalat sopivat Fortumin strategiaan. Lundmarkin mukaan myös hiilivoimaloita tarvitaan siirtymässä kohti uusiutuvia energiamuotoja esimerkiksi tukemaan tuotantovarmuutta.

– Uskomme, että tämä ostos auttaisi vauhdittamaan Euroopan siirtymistä kohti uusiutuvaa energiaa. Siirtymävaiheessa tarvitaan monenlaisia tuotantomuotoja. Myös fossiilisella tuotannolla on roolinsa, Lundmark sanoi.

Lundmarkin mukaan monella maalla, jossa Uniperilla on toimintaa, on suunnitelmana vähitellen siirtyä pois hiilen käytöstä energiantuotannossa. Lundmarkin mukaan Fortum tukee näitä suunnitelmia.

– Uniperilla on noin 300 voimalaa, joista 200 on vesivoimaloita. Lisäksi sillä on ydinvoimaloita Ruotsissa. Yhtiössä on paljon muutakin kuin fossiilista energiantuotantoa.

Venäjällä riskinsä, Fortum päässyt tavoitteisiinsa

Sekä Fortumilla että Uniperillä on toimintaa Venäjällä. Lundmarkin mukaan Venäjä voisikin olla yksi niistä markkinoista, joilla yhtiöt voisivat jatkossa tehdä yhteistyötä. Lundmarkin mukaan se on kuitenkin ostotarjouksesta erillinen asia.

– Jokaisella markkinalla on riskinsä, mutta olemme viime aikoina olleet tyytyväisiä Venäjän-liiketoimintaamme. Kehitys on ollut positiivista poliittisista paineista ja sekasorrosta huolimatta. Olemme jo päässeet tulostavoitteisiimme. Olen varovaisen positiivinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?