Metson ralli piti – Afarak kiisi puoli tuntia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Metson ralli piti – Afarak kiisi puoli tuntia

Helsingin pörssin yleisindeksi jäi hieman pakkaselle kehityksen ollessa epäyhtenäistä. Suositusnoston saanut konepajayhtiö Metso oli päivän kovimpia nousijoita.

19.9.2017 20:00

Muuallakaan Euroopassa pörssit eivät löytäneet yhtenäistä suuntaa. Laaja eurooppalainen yleisindeksi Euro Stoxx 600 oli ennen pörssien sulkeutumista eilispäivän päätösluvun tuntumassa.

Helsingissä yleisindeksi OMXH painui vajaat 0,1 prosenttia 9602,86 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 puolestaan nousi 0,1 prosenttia. Vaihtoa kertyi 426 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 73 miljoonaa euroa.

Nokian osakkeen kurssi painui puoli prosenttia 5,22 euroon.

Päivän valopilkku oli Metso, joka eteni vaihtokakkosena 5,8 prosenttia. Morgan Stanley nosti yhtiön suosituksen tasolle ”equal weight” tasolta ”underweight”.

Analyytikko Pekka Spolander OP:sta arvioi, että nousu olisi epätavanomaisen kova yhden suositusnoston aiheuttamaksi.

–Metson osake on jäänyt jälkeen sektorista ja ehkä myös markkinasta. Metso on jakanut mielipiteitä, ja voi olla, että kun iso lontoolainen kääntää mielipidettään, niin sillä on vaikutusta, Spolander kommento uutistoimisto Startelille.

Kymmenen vaihdetuimman kärjessä nousivat myös energiayhtiö Fortum (+0,1 %), merimoottorivalmistaja Wärtsilä (+1,4 %) ja metsäyhtiö Stora Enson R-osake (+0,5 %).

Kaupankäynti kaivos- ja teknologiakonserni Afarak Groupin osakkeella keskeytettiin aamulla yhtiön omasta pyynnöstä ja sitä jatkettiin kello 17.55. Ennen pörssin sulkemista yhtiö tiedotti, että joukko sen vähemmistöomistajia on jättänyt Finanssivalvonnalle vaatimuksen, jonka mukaan yhtiön olisi tehtävä pakollinen julkinen ostotarjous osakkeistaan. Hakemuksessa vaaditaan Fivaa velvoittamaan Danco Koncar ja Kermas Resources Limited yhdessä tai erikseen tekemään pakollinen julkinen ostotarjous Afarakin osakkeista vähintään 2,50 euron hintaan.

Afarakin kurssi lähti ilmoituksen jälkeen nousuralliin ja päätyi 19,25 prosentin nousuun noin euron hintaan.

Öljynjalostaja Neste piti tänään pääomamarkkinapäivänsä. Yhtiö päivitti osinkopolitiikkaansa siten, että se aikoo jakaa osinkona vähintään 50 prosenttia yhtiön vertailukelpoisesta tilikauden voitosta, kun se aiemmin jakoi vähintään 40 prosenttia. Yhtiön osake painui puoli prosenttia.

Venäläinen Vedomosti-sanomalehti kertoi nimettöminä esiintyviin pankkilähteisiinsä viitaten, että pohjoismainen pankkikonserni Nordea harkitsisi Venäjän-liiketoimintojensa myyntiä. Nordean osake laski 0,3 prosenttia.

Ruotsalais-suomalainen teleoperaattori Telia kertoi myyneensä seitsemän prosentin osuuden turkkilaisesta Turkcellista. Telian osake eteni 2,3 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?